40 12
發新話題

[其它討論] 想請教貼膠如何掃膠水才可以均勻

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:52 移動
引用:
原帖由 日橫直削 於 2016-1-24 02:54 發表

估計原因有3:
1落得太少膠水
2膠水過期(海夫開左後2.5個月,紅雙喜3-4個月)
3不是同一方向搽
原來會咁快過期?我支膠水用左成年啦

引用:
原帖由 ttballfan 於 2016-1-24 13:27 發表

買支膠水要80蚊, 3個月內最多用兩三次, 平均每次要26蚊, 太重皮了....
絕對係啦,普通用家點會用得多?

我依家想除番d膠水出黎,但好實好難起,捽到手指甩皮

狂三還好,蛋糕海綿,尤其系軟果d,m3, fxp, musa lll 真系寧願唔除。。。
打法:亂、 Cute   gum 拍
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

有能力幫助別人,就幫啦。

我啱啱開始學黏膠搣膠. 我樽無機膠水上面寫住話想最易搣就可以先喺塊板度搽護木水. 連塊膠都可以搽(如果海棉好軟既話). 大家點睇?
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

引用:
原帖由 TomLai 於 2016-1-24 22:46 發表
我啱啱開始學黏膠搣膠. 我樽無機膠水上面寫住話想最易搣就可以先喺塊板度搽護木水. 連塊膠都可以搽(如果海棉好軟既話). 大家點睇?
其實不用的,只要在想除膠的海棉上,搽厚膠水層(大約2-3層就可以),便可輕易除膠。假如之前的膠水是過期得好緊要,要重複步驟多次。所以任何牌子的膠水過左4個月就一定出事,唔好要啦

乜膠水限用 3 - 4  個 月 ?    但我在橂上又没有見到此標籤  有 個 球友 佢支曲馳 膠水 一超 過 一年前,  剛   上 了膠,  但打波時, 好勁喎,  又無月手

又無甩膠  擊球聲 都吾知几清脆

引用:
原帖由 日橫直削 於 2016-1-24 23:04 發表

其實不用的,只要在想除膠的海棉上,搽厚膠水層(大約2-3層就可以),便可輕易除膠。假如之前的膠水是過期得好緊要,要重複步驟多次。所以任何牌子的膠水過左4個月就一定出事,唔好要啦
搽2-3層膠水喺海棉度: 係咪等一層乾咗再搽第二層?
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

引用:
原帖由 TomLai 於 2016-1-24 22:46 發表
實驗結果: 早兩日試搽護木水喺塊板同塊膠度然後至搽膠水. 今日搣膠. (板同膠係現成拍拆出嚟既, 都有啲清唔乾淨既膠漬.) 塊板OK, 有少少膠水皮留低, 一捽就甩. 可算成功. 塊膠唔OK. 膠水皮黏實塊膠. 失敗.
有機會會用塊新膠試下(冇舊膠水漬).

引用:
原帖由 KIKI22064878 於 2016-1-25 15:28 發表
又無甩膠  擊球聲 都吾知几清脆
請你除膠試下好唔好除

引用:
原帖由 TomLai 於 2016-1-26 00:05 發表

搽2-3層膠水喺海棉度: 係咪等一層乾咗再搽第二層?
是的

引用:
原帖由 TomLai 於 2016-1-26 00:27 發表

實驗結果: 早兩日試搽護木水喺塊板同塊膠度然後至搽膠水. 今日搣膠. (板同膠係現成拍拆出嚟既, 都有啲清唔乾淨既膠漬.) 塊板OK, 有少少膠水皮留低, 一捽就甩. 可算成功. 塊膠唔OK. 膠水皮黏實塊 ...
話明護木水,為什麼要搽在膠皮?傷不傷膠就唔敢講,我覺得咁樣會影響打波球感

引用:
原帖由 日橫直削 於 2016-1-24 23:04 發表

多謝板主教路.

試咗啦. 搽咗三層無機膠水喺塊白老鼠膠度. 順手搽一層喺塊板度. 今日撕番開. 由塊膠度除膠真係容易咗, 體驗到點剝膠水. 但係大部分地方都仲係黏得好實. 唔再試呢塊由現成板搣落嚟既白老鼠膠啦.

我試完啦. 遲啲先至真係搣膠貼膠.

有冇試過蛋糕海綿 ?
引用:
原帖由 TomLai 於 2016-1-27 19:49 發表

多謝板主教路.

試咗啦. 搽咗三層無機膠水喺塊白老鼠膠度. 順手搽一層喺塊板度. 今日撕番開. 由塊膠度除膠真係容易咗, 體驗到點剝膠水. 但係大部分地方都仲係黏得好實. 唔再試呢 ...
***60後新手從2015年初重拾球拍兼新學打橫板***
1) ADIDAS - AVENGER CARBON - 狂8 + BARACUDA (196g)
2) BTY M MAZE  - MXP + R7 SOFT (180.3g)

引用:
原帖由 電磁波 於 2016-1-28 15:57 發表
有冇試過蛋糕海綿 ?

未有機會.

引用:
原帖由 TomLai 於 2016-1-27 19:49 發表

多謝板主教路.

試咗啦. 搽咗三層無機膠水喺塊白老鼠膠度. 順手搽一層喺塊板度. 今日撕番開. 由塊膠度除膠真係容易咗, 體驗到點剝膠水. 但係大部分地方都仲係黏得好實. 唔再試呢 ...
現成板果D膠水唔係係可以整到的

推薦tibhar水性無機 超好用

我支komman買咗成年用到依家都冇起粒。

引用:
原帖由 日橫直削 於 2016-1-29 23:58 發表

現成板果D膠水唔係係可以整到的
塊板都得既. 係要好多工夫啫.
塊膠就試過唔得啦. 板主講得啱.

40 12
發新話題