40 12
發新話題

[其它討論] 想請教貼膠如何掃膠水才可以均勻

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:52 移動

想請教貼膠如何掃膠水才可以均勻

想請教貼膠如何掃膠水才可以均勻, 而不會起膠水粒?

引用:
原帖由 ttballfan 於 2016/1/23 22:11 發表
‘‘快‘‘!
無忘初衷 (雖然仍是長期輕傷)

不知為何每次掃膠水在底板和膠上, 再用海綿想掃均勻膠水, 但都會起膠水粒?

p師兄,不要返掃,一次過要掃得均衡

因當D膠開始乾就起粒

引用:
原帖由 ttballfan 於 2016-1-23 22:11 發表
估計原因有3:
1落得太少膠水
2膠水過期(海夫開左後2.5個月,紅雙喜3-4個月)
3不是同一方向搽

有機會膠水太濃,可以加2-4滴清水在樽內,再大力搖下佢試試

引用:
原帖由 日橫直削 於 2016-1-24 02:54 發表

估計原因有3:
1落得太少膠水
3不是同一方向搽
原來要同一方向搽,以前唔知

引用:
原帖由 iammalin 於 2016-1-23 22:50 發表

師兄,你用邊個牌子的膠水?聽聞有些牌子會有呢d 問題
典馳.........

引用:
原帖由 日橫直削 於 2016-1-24 02:54 發表

估計原因有3:
1落得太少膠水
3不是同一方向搽
支典馳買左大半年, 原來膠水開左最多只可用4個月.....

引用:
原帖由 sunnyfung1 於 2016-1-24 09:53 發表
有機會膠水太濃,可以加2-4滴清水在樽內,再大力搖下佢試試
睇上來膠水真的是太濃, 下次試下加清水在樽內, 謝!

引用:
原帖由 ttballfan 於 2016-1-24 12:54 發表

支典馳買左大半年, 原來膠水開左最多只可用4個月.....
典馳官方建議好似係3個月ja

引用:
原帖由 rckw 於 2016-1-24 13:13 發表

典馳官方建議好似係3個月ja
買支膠水要80蚊, 3個月內最多用兩三次, 平均每次要26蚊, 太重皮了....

我都係用典馳,呢隻膠水好快乾。第一次自己除膠上膠來回左十幾次先收貨。木拍果面膠水要預多少少,太少好快乾,太多又掃唔得均,重點係要快、狠、準(雖然我做唔到),番手一定起膠粒。海綿果面相對容易d,冇乾得咁快。

除非自己好鍾意DIY或好得閒,否則都係幾十蚊比人搞化算d
中直Yasaka G5 + Baracuda + R7 Soft

我都𡃤左嘢,支膠耐冇用,一搽完起哂粒又乾哂,依家要用手捽番出來但好實好難捽,各位師兄有冇好多方法可以清膠水漬?

我覺得平既話就用紅雙喜500ml膠水 貴就用Nittaku, 依兩隻係我用過最好用

我用紅雙喜  500ml
或 tear mender

都用左好長時間都無起粒粒。

紅雙喜送既海綿比較唔好使。
我用12蚊店買既高密度吸水海綿,覺得好好搽。

少少經驗系,膠水太少,好容易起粒粒。

紅大媽覺得好容易用。
打法:亂、 Cute   gum 拍
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

有能力幫助別人,就幫啦。

我係用Nittaku,但可能太耐冇用唧出來得已有粒粒

沒錯,紅雙喜和NITTAKU是最好用最好撕的!
個人認為DONIC最唔好用,大支裝500ML都還好,細支裝的就唔好搞了,尢其是用TENERGY系列,用DONIC會搞到手感好差唔係太咬波,而且又難撕膠

引用:
原帖由 lwpong 於 2016-1-23 23:26 發表
p師兄,不要返掃,一次過要掃得均衡
一言驚醒!謝

40 12
發新話題