發新話題

[砌版討論] 求横板反手膠推荐

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動

求横板反手膠推荐

小弟最近由直板转打横板,正板用Stiga Intensity NCT, 副板Ma Lin Carbon, Tibhar Samsonov Force Pro Black Edition, 練习板红双喜506+,请教各师兄什么膠皮配上述板好。

回復 3# 的帖子

谢谢師兄,我试过馬琳碳用狂3-50做反手,正手用Mizuno T48, 结果發觉很重,打一阵便觉手累,後反手换上焦点3 才觉不重。

谢谢各位師兄,小弟波龄只两年多。之前直拍横打,觉得反手用狂3-50 不错,不觉重,但转贴在横板後便觉重,想问相比天极3-60如何?

回復 2# 的帖子

谢谢师兄,现在 Intensity NCT 就是用 Stiga Airoc S 做反手,觉得拉球好像有点不好使。

引用:
原帖由 nobody168 於 2016-1-22 11:16 發表
.....,觉得反手用狂3-50 不错,同
係呀,反手绝對OK.
之前塊舊ulf bengtsson clipper橫板stiga 係3/f 由原729換做狂3-50(中軟mid-厚2.l红R)十 長膠388D-1薄紫海綿,撲正手拉球拉直線嘅到台率真係高好多,少咗出界;至於轉板反手拉波都沒大問题.
至於而家塊新板用涩性rasant turbo打大波,舊果塊173g重又好打,變咗唔再攪换膠住.
覺得轉打涩性膠之前,打下狂3-50就有so,或作為參考下啦.

打漏,係側身拉完,對方擋回正手位,係近台撲正手,再補充一下,狂3-50薄磨球很轉,但始终都要承認係塊入門膠,到台率高D,打波信心大佐
,對再學新技術有着so,
比原味729反膠個波似乎無甘冲,可能我揀佐塊淋D海綿,黑膠就未打過.

回復 10# 的帖子

谢谢師兄回覆,我用的狂3-50 是35度,我觉得拉球及击打都不錯,只是贴上馬琳碳後,整塊板很重,差不多195g.

發新話題