57 123
發新話題

求救!要輸得好好睇睇

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:36 移動

求救!要輸得好好睇睇

小弟在洋行工作差不多十載,同事過半數係洋人,相處尚算融洽,同事們大都了解我對乒球嘅愛好,問題係對乒乓球對鬼子佬嚟講唔係運動,我已經習慣例如打乒乓球會否流汗這種問題。

今早同事甲手持履歷表一份,興奮的跟我說這女孩希望到公司當見習生,不用面試馬上取錄。履歷其中一興趣一項,美國奧運乒乓球代表隊,同事們要看我和她比賽。

我即時拗低,Google裡輸入Ariel Hsing,95年,世界排名103,普林士頓大學。

呢場侮辱性嘅友誼賽在所難免,我喺洋行內點都算係高資歷嘅基層員工,見習生定必半臂或讓左手迎戰,如被見習生女孩大炒,如無以外會被恥辱性取笑。鬼頭們好鐘意恥辱性取笑別人,求輸得好好睇睇出路。
本帖最近評分記錄
ダニエル・トン

Daniel,
95年 仍係用38 mm 波, 現在40+ 波, 技術和打法都有好大不同了, 反而我覺得未必會輸, 叫佢來宵夜球局玩下先啦。你亦要知道649之前是加大拿那邊多屆冠軍。

本帖最近評分記錄
興趣: 打乒乓球, 天文攝影, , 業餘無線電/衛星通訊,

1995年出世呀Edward!!!!!!
ダニエル・トン

引用:
原帖由 dlwtong 於 2016-1-19 09:05 發表
1995年出世呀Edward!!!!!!
Daniel,
你未打已驚定先,咁既心態到時點會打得好
興趣: 打乒乓球, 天文攝影, , 業餘無線電/衛星通訊,

個人經驗: 如實告知老闆,業餘同 World Class 係無得打的,同時舉荐一個本地球手出戰。相信論壇有很多有本地排名的朋友有興趣,尤其是小朋友出戰的話無論輸贏都可避免相方尷尬。

當然每個上司的想法不同,以上只係參考一下,未必可肯。
無忘初衷 (雖然仍是長期輕傷)

在下 反而好想有個咁堅既同啊。可惜這些機會不是 在下 的。

靚女!!!

在下唔怕輸,由在下出戰吧。

小朋友呢招的確係無敵。但呢啲球局一般都會喺人間妖域嘅塔斯萬尼亞球場,廿一禁。
ダニエル・トン

[quote]原帖由 dlwtong 於 2016/1/19 09:38 發表
小朋友呢招的確係無敵。但呢啲球局一般都會喺人間妖域

引用:
原帖由 dlwtong 於 2016/1/19 09:38 發表
小朋友呢招的確係無敵。但呢啲球局一般都會喺人間妖域 ge 塔斯萬尼亞球場,廿一禁。
咩嚟????

這個POST一看到ARIEL個名就覺得不知是曬命還是訴苦的

<-->
.

ダニエル・トン

引用:
原帖由 dlwtong 於 2016/1/19 09:43 發表
http://tazmaniaballroom.com/main.html#/philosophy
可惜せ可惜。。。唔知翳下話父母陪同可否例外一次,説明係球星對戰可能有得傾(highest ranking 73 美國隊美少女 vs 本地童星,真係好有 gimmick)。

** 補充一點個人見解。要輸得好好睇睇也不是完全 ‘‘卯可能‘‘,但要識一些花招例如連續接殺せ跌喺地下擊球せ飛身撲球せ相方易位搓球。。。除非對手係啲性格好木獨嚴肅既人,否則打花式娛樂觀眾是常識吧。

ARIEL上年暑假打中國乒超, 是畢非特指定波友

引用:
原帖由 勁揪俠 於 2016-1-19 10:00 發表

可惜せ可惜。。。唔知翳下話父母陪同可否例外一次,説明係球星對戰可能有得傾(highest ranking 73 美國隊美少女 vs 本地童星,真係好有 gimmick)。
小女可做球童

CHING 係邊間洋行?
Rutis Power + 銀河北斗 + Fastarc S1

[quote]原帖由 dlwtong 於 2016/1/19 09:38 發表
小朋友呢招的確係無敵。但呢啲球局一般都會喺人間妖域

引用:
原帖由 dlwtong 於 2016/1/19 09:38 發表
小朋友呢招的確係無敵。但呢啲球局一般都會喺人間妖域 ge 塔斯萬尼亞球場,廿一禁。
吖,21 禁的話 Ariel Hsing 也進不了場。

樓主可以提醒佢的同事,我地依的普通男人打網球都輸俾威廉斯。
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

北美一姐來的............你的公司在香港嗎?
人生中會結識到很多人
有些只能做朋友
有些會更親密

57 123
發新話題