發新話題

【享受】羅桂祥茶藝館

【享受】羅桂祥茶藝館

小弟雖不能說是懂茶藝之人, 但也十分喜愛茶這飲品. 自己養成每日都飲咖啡的習慣, 不過今日就來一個茶局, 也不失為一個驚喜呢!

早陣子經過香港公園就想一試這地方, 今次就來一嚐吧

原來除了星期二, 每日都會開放. 朝十晚五!

今次目的地就是樂茶軒. 當然就是有茶飲, 有點心吃的地方啦.

入門一刻已見到門前放置了一份茶具

門側還貼上蔡瀾之選. 他常去的150間之一, 每年只去兩次. 都能稱之為常去嗎

名茶種種, 都放在架上任君選擇, 這些是外賣送禮的

最靚的茶, 多數是茶餅                           

這些應該是供給客人享用的茶吧....

除茶葉外, 也有茶具賣, 也有不少人訂購啊

以雀籠做燈, 都幾特別                  

時間尚早, 所以仍未有太多客人

檯數不多, 不過服務員也不少                  

多影一張, 感覺很中式                        

每一檯都有一個水壺, 放上電熱爐保溫

餐具來說, 都很花思地安排              

餐牌上有數十款茶供給客人選擇         

女友點了一個叫 "黃小茶" 的清茶         

也有專人來幫我們示範茶藝功夫.         

而我就點了一個名叫 "萬紫千紅" 的花茶

放下茶種, 然後加上熱水, 茶種會慢慢浮起

茶種過一會就會打開, 成為一棵茶花了.

花茶清香而新鮮的感覺, 令人有種脫俗的境涯.....

當然, 點心不能少啊! 這個是咖哩素菜.

還有蘿蔔糕, 煎餃子, 素菜卷等等. 品茶嚐素, 今天我好像變了世外高人.

最後再點了一客腰果花生糯米玆, 很可口的配搭.

本帖最近評分記錄
  • (=^x^=) +20 好好心机 2008-9-17 17:29

引用:
原帖由 防守王 於 2008-9-17 13:45 發表
小弟雖不能說是懂茶藝之人, 但也十分喜愛茶這飲品. 自己養成每日都飲咖啡的習慣, 不過今日就來一個茶局, 也不失為一個驚喜呢!

早陣子經過香港公園就想一試這地方, 今次就來一嚐吧
http://f20.yahoofs.com/hkblog ...
守生, 無啤酒飲噃, 你都like?!

回復 2# 的帖子

飲啤酒只能放鬆身理, 而品茶, 就是能放鬆心理.
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

在這處飲茶吃點心,
埋單都好貴,
點心好細碟,大胃王要吃好多先飽肚

引用:
原帖由 新手上路 於 2008-9-17 18:35 發表
在這處飲茶吃點心,
埋單都好貴,
點心好細碟,大胃王要吃好多先飽肚
呢間係嘆茶既地方, 而且係做遊客生意多. 所以特別貴.....無計. 但係都幾嘆嫁...起碼唔會嘈!!

引用:
原帖由 防守王 於 2008-9-17 19:12 發表

呢間係嘆茶既地方, 而且係做遊客生意多. 所以特別貴.....無計. 但係都幾嘆嫁...起碼唔會嘈!!
咁又係, 起碼有好多種新奇茶葉任你揀,
沖調方法又每款都唔同,
有些要先下凍水浸一下(過冷河)後,再沖滾水,
都值得一試

引用:
原帖由 新手上路 於 2008-9-17 22:34 發表

咁又係, 起碼有好多種新奇茶葉任你揀,
沖調方法又每款都唔同,
有些要先下凍水浸一下(過冷河)後,再沖滾水,
都值得一試
睇黎你都幾有興趣wor!

引用:
原帖由 防守王 於 2008-9-18 00:25 發表

睇黎你都幾有興趣wor!
因近公司,
去過一兩次(老闆請客)

引用:
原帖由 新手上路 於 2008-9-18 00:30 發表

因近公司,
去過一兩次(老闆請客)
嘩!! 果頭都係大公司wor!!!

回復 11# 的帖子

好似二百幾三百左右!

回復 13# 的帖子

品茶就梗係茶最好味. 點心就樣樣都得! 個甜品腰果花生糯米磁就幾正!

發新話題