32 12
發新話題

[球板討論] 如何分辨Clipper系列

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動

如何分辨Clipper系列

我見佢又CL 又有CLCR 又有空心實心 唔知點分清楚呢
現在愛上了OMEGA5和省狂3做正手
Tenergy64也是本宮的心頭好哦

http://www.sunnywise.com.hk/clipper.htm
無忘初衷 (雖然仍是長期輕傷)

無忘初衷 (雖然仍是長期輕傷)

佢塊塊都話快速

CL = Clipper Wood (乜都無的係原始版本)
CL CR = Clipper Wood + 表面加硬層 (板面上有個半月紅色粗線的)
CL WRB = Clipper Wood + 空心柄 (柄的牌係透明可看穿對面)
CL CR WRB = Clipper Wood + 表面加硬層 + 空心柄
CL CC = Clipper Wood 夾板使用水晶膠水粘合.

不過Stiga的做法, 無論有寫明係 WRB又好, 定無寫都好, 有很多網友都說係 空心柄的!!! 事實有好多人打斷左個柄後發現無WRB都真係空心的!!

本帖最近評分記錄
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

~超級榮譽~

邊塊最好打

引用:
原帖由 jayden_dse 於 2015-12-29 21:52 發表
邊塊最好打
那睇你想要什麼?? 手感清晰一點?? Stiga說明下理論上快一點?? 重心近板頭多一點??
< -- 新手中的低手

我舊果塊ulf bengtsson clipper stiga,試過用板頭反手去擰接正手短台球,係大力D,但容易出界,比較難控制,而用板中間易到台,但無力㸃.

真心塊塊差吾多樣。。

我有一塊CL CR 可以給你試打,可聯系我!

CL CR = Clipper Wood + 表面加硬層 (板面上有個半月紅色粗線的)
乒壇友誼, 強身健體.

引用:
原帖由 明哥 於 2015-12-30 10:34 發表
我有一塊CL CR 可以給你試打,可聯系我!

橫/直?
<-->
.

仲有一塊。。。

中國市場限定既 rosewood clipper 。
本帖最近評分記錄
打法:亂、 Cute   gum 拍
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

有能力幫助別人,就幫啦。

小弟打橫板 打得多ALC想打返純木 打返個手感
希望鍛煉返自身發力more than靠底板打波
可能我講得冇咁清楚 sorry呀咁多位師兄
rosewood clipper呢啲高級野真係唔啱我

引用:
原帖由 jayden_dse 於 2015-12-30 12:20 發表
小弟打橫板 打得多ALC想打返純木 打返個手感
希望鍛煉返自身發力more than靠底板打波
可能我講得冇咁清楚 sorry呀咁多位師兄
rosewood clipper呢啲高級野真係唔啱我
如果為左手感, 不如玩下Yasaka Extra, 最原始的感覺. 如果不是近檯, 連防守都要加力, 真係消耗體力的好板丫~~~~
< -- 新手中的低手

YE 真係正!
而且確實系一塊好板。

配塊彈少少既膠,真係一種享受。
手感!
打法:亂、 Cute   gum 拍
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

有能力幫助別人,就幫啦。

可能會覺得小弟問得比較多嘢 順便問埋CL CR配正手省狂3加反手R7S呢個配置好唔好

引用:
原帖由 alanchan 於 2015-12-31 20:03 發表
l

如果為左手感, 不如玩下Yasaka Extra, 最原始的感覺. 如果不是近檯, 連防守都要加力, 真係消耗體力的好板丫~~~~
YE,小球時代的好板,大球真係比你練習發力
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2015-12-30 10:36 發表

橫/直?
橫板
乒壇友誼, 強身健體.

引用:
原帖由 jayden_dse 於 2015-12-29 21:52 發表
邊塊最好打
傳說係 oversize 最好打

其實冇乜要求,不如打 HRT 算

32 12
發新話題