39 12
發新話題

教練是否要好波過學生?

教練是否要好波過學生?

討論
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

正常應該係..否則, 我使鬼揾你教呀 除非, 真係有獨門袐及教法啦

不一定!  如果個個教練都好波過學生,咁不如揾馬龍�許昕�范振東個教練打喇!

好教練係能夠知道個學生既長處同短處,而制定最好既訓練俾佢!
但願一球局,打一板好波!
快樂乒乓!

打法: 瀨網結合滴死

如果冇青出於藍,就冇進步。

貓哥........一定好波過我.............

如果我有學生好波過我,
我會叫佢搵過第二個,
唔好阻礙進度.

我最尊重的對手

Kitkit 003
有波 有樣 有品 有型
如果做電視 展鵬都要靠邊
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

問LIU JIA JIA
<-->
.

nophotonotalk

其實未必,我相信馬龍打計分一定贏佢個教練

教練終有一天會老,活動能力不如年輕時,運動員也一樣,年紀大也要退役,我都係嗰句:教學經驗永遠係累積番黎,學生打得叻唔叻,都要視乎學生天份同教練嘅教學能力是否强,不一定要打赢學生的。

本帖最近評分記錄
  • eddieho +5 2015-12-19 08:19
  • Suki +10 萬分同意 2015-12-16 13:52

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2015-12-16 12:53 發表
Kitkit 003
有波 有樣 有品 有型
如果做電視 展鵬都要靠邊
嘩嘩........嘩

不如改改問題,「教練是否要好波過學生,學生才可以學得快。」
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

回復 12# 的帖子

同意

引用:
原帖由 KKFan 於 2015-12-16 13:31 發表
教練終有一天會老,活動能力不如年輕時,運動員也一樣,年紀大也要退役,我都係嗰句:教學經驗永遠係累積番黎,學生打得叻唔叻,都要視乎學生天份同教練嘅教學能力是否强,不一定要打赢學生的 ...
絕對贊同!在字面解說,教練可以解為教你練及陪你練!當然有個打得又教得嘅教練進步一定更快!而去到某些技術關口,經驗豐富嘅教練更能一語道破你問題所在,助你更快突破關口!
某日無無聊,看到一位很有經驗的教練在指導你女兒跟對手練習,而我相信此教練現在打不贏你女兒!但是你女兒是否就學不到嗎?不是呢?
此教練當時身不在其位,只是看看球員打球及教練教球,球員不認真佢會鬧,球員正常練佢只是看看,當球員認真練習時,又遇到問題,佢會用心指導!

BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

咁馬龍,張继科找邊個教啊?
洪华山

教練是否要好波過學生

就以上議題,我覺得要先理解兩個POINTS:

第一, 何謂好波,是指實戰表現好,技術理論的認識透徹,還是用其他指標界定何謂好波?

第二,學員如何理解教練的角色?

引用:
原帖由 kei 於 2015-12-16 15:47 發表
教練是否要好波過學生

就以上議題,我覺得要先理解兩個POINTS:

第一, 何謂好波,是指實戰表現好,技術理論的認識透徹,還是用其他指標界定何謂好波?

第二,學員如何理解教練的角色?
Agree!  真實例子, 球王馬拉當拿

想知 容國團 係邊個教出來。
無忘初衷 (雖然仍是長期輕傷)

引用:
原帖由 勁揪俠 於 2015-12-16 16:49 發表
想知 容國團 係邊個教出來。
容爸媽
<-->
.

39 12
發新話題