25 12
發新話題

[膠皮討論] 新手想買長膠

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:51 移動

新手想買長膠

因為我反手唔係太好 得個擋字 與其係咁不如選擇轉長膠 唔知有咩選擇可以簡
(成塊換) thx

平平地試下有大維388D,友誼837,双喜C8。

主板:剛力 正手MXP 反手D-TECS 0.5
副板:羽佳純子 正手MXP 反手D-TECS 0.5
練習板:TIMO BOLL ALC- FL 正手 MX-P,反手T64
練習板:黑鐵牌大力神 正手MXP,反手T64
練習板:黑鐵牌普碳 正手MX-P反手T64
練習板:綠翡翠 正手MXP 反手仙人掌1MM
練習板YE GATIEN正手T05反手837,Stiga ROSEWOOD NCT V-FL 正手MXP,反手Screw soft
朗朗的主板:TIMO  BOLL ZLF FL 正手MX-P反手D-TECS

大維388D-1現時在大陸最多人用,性價比高,3,5十蚊搞掂.
洪华山

Grass D-tecs 魔草
但願一球局,打一板好波!
快樂乒乓!

打法: 瀨網結合滴死

新手建議用388D-1先
平平地試下先,性價比高
仲好易控
龍版張繼科, 正MXP, 反baracuda
YES,正MXP,反R7(借友用
Power Defense, 正狂3, 反d. tecs
CL, 正neo狂3, 反superblock
一位不自量力的新手

呀!仲有唔建議玩無綿(OX)住
龍版張繼科, 正MXP, 反baracuda
YES,正MXP,反R7(借友用
Power Defense, 正狂3, 反d. tecs
CL, 正neo狂3, 反superblock
一位不自量力的新手

388d-1 0.5/0.8試下先,岩先再試其他都唔遲

引用:
原帖由 mrdear04 於 2015-12-11 20:58 發表
因為我反手唔係太好 得個擋字 與其係咁不如選擇轉長膠 唔知有咩選擇可以簡
(成塊換) thx
如果樓主已經決定反手打長膠(應是橫拍), 跟樓上師父師兄建議試用388D1吧.

但是我想, 樓主是不是也可以考慮反手打生膠(或短顆)呢? 反手長膠好多都削球.
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

直板不如用755,中長膠,比較易控
橫板上述各大大的建議已不錯

引用:
原帖由 Ronaldinho 於 2015-12-11 21:35 發表
Grass D-tecs 魔草
呢塊好但對新手試打為貴一点!
練習板:TIMO BOLL ALC- FL 正手 MX-P,反手T64
練習板YE GATIEN正手T05反手837,Stiga ROSEWOOD NCT V-FL 正手MXP,反手Screw soft
朗朗的主板:TIMO  BOLL ZLF FL 正手MX-P反手D-TECS

引用:
原帖由 Penguin 於 2015-12-11 21:43 發表
呀!仲有唔建議玩無綿(OX)住
對打ox要手感好!

引用:
原帖由 sorry 於 2015-12-12 08:30 發表
德國Dr. Neubauer
呢隻排子都不太平,我打過仙人掌1mm

引用:
原帖由 eddieho 於 2015-12-12 08:00 發表

對打ox要手感好!
我就反而覺得唔邪既長膠不如唔好打,所以淨係會打OX!
快樂乒乓!

引用:
原帖由 eddieho 於 2015-12-12 09:17 發表

呢隻排子都不太平,我打過仙人掌1mm
Dr係我既至愛! 我之前用SuperBlock,不過比賽已經banned左! 唔係打比賽既話,誠意推介!
快樂乒乓!

引用:
原帖由 sorry 於 2015-12-12 10:00 發表
比以前己經算好
我兒時打的長膠最好打同邪,就是永字639A!

感謝各位帥兄指教

唔知觀塘區有冇間店有較多選擇?

引用:
原帖由 mrdear04 於 2015-12-13 19:34 發表
唔知觀塘區有冇間店有較多選擇?
論壇有推介的商店,都買有你想買的東西。

咁唔知底板有咩選擇呢?THX

引用:
原帖由 mrdear04 於 2015-12-17 20:47 發表
咁唔知底板有咩選擇呢?THX
你本身用咩底板?如果打長膠,純木板好D!

25 12
發新話題