25 12
發新話題

[其它討論] 想問點樣先係打透板

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:52 移動

想問點樣先係打透板

成日聽日人地講透板透板...想問大家點樣先算打透?((宜家正手打緊ANDRO RASANT BEAT 木係innerforce alc 感覺幾好拉

打透板=基本功

回復 2# 的帖子

我想換狂飆 唔知好唔好

引用:
原帖由 aswdjkl123 於 2015-12-2 21:49 發表
我想換狂飆 唔知好唔好
都可以,但自己要發力足夠先透板。
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

周圍都係用狂飆嘅波友啦,搵人塊板打兩板試吓鐘唔鐘意先決定換唔換啦。Rasant去狂飆頗大分別
ダニエル・トン

真係好難講
我就係打到先感覺到先理解到
但人人感覺把尺都唔同先難客觀咁講
就係個力量穿過海綿入左板
有一種回饋到身體既感覺
有種同身體共鳴既「通」一聲
唔係死力「啪」果啲
龍版張繼科, 正MXP, 反baracuda
YES,正MXP,反R7(借友用
Power Defense, 正狂3, 反d. tecs
CL, 正neo狂3, 反superblock
一位不自量力的新手

透板就是手感,即是話你喜歡這種感覺嗎,通常是你想自身發力多少,選擇海棉的厚度去調整手感的感覺。
亦有種想法,你的力氣大,可打透 2.15mm 的海棉,但比賽兩局後力氣不繼,無謂失誤增加,就是調整手感,調整海棉 2.1mm,透板好,手感更清晰,但出球質量就會調低小小。
所以打透板是與球的質量成比例,手感好的人,球質量高就是這個理由。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

我認為冇乜必要去界定/追求此感覺
因為其實有人係唔中意個種感覺
何況太透都5係幾好
最重要係[自我感覺良好]
一位不自量力的新手

當然配置都係好重要既一環
一位不自量力的新手

現在的外國膠,透板一流,所以好受小童歡迎,力量小但旋轉強
狂飆透板要板板發力,如果要想打真功夫,一定是狂飆
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 速鳥 於 2015-12-2 23:34 發表
現在的外國膠,透板一流,所以好受小童歡迎,力量小但旋轉強
狂飆透板要板板發力,如果要想打真功夫,一定是狂飆
我由小開始就係打狂飆,已經改唔到。
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)

因為我之前打過省狂藍綿 我又想換番反黎打

引用:
原帖由 Penguin 於 2015-12-2 23:22 發表
真係好難講
我就係打到先感覺到先理解到
但人人感覺把尺都唔同先難客觀咁講
就係個力量穿過海綿入左板
有一種回饋到身體既感覺
有種同身體共鳴既「通」一聲
唔係死力「啪」果啲
用共鳴黎形容又幾好喎
有時用錯力冇轉腰都可以"响拍",但出黎d波其實冇質量
只有做到"同步"先會感受到塊拍既所謂"底勁"
中直Yasaka G5 + Baracuda + R7 Soft

引用:
原帖由 tomtom1995 於 2015-12-2 23:44 發表

我由小開始就係打狂飆,已經改唔到。
我打紅大媽同729大
中直Yasaka G5 + Baracuda + R7 Soft

引用:
原帖由 aswdjkl123 於 2015-12-3 08:22 發表
因為我之前打過省狂藍綿 我又想換番反黎打
樓主話打Rasant Beat + Innerforce ALC覺幾好拉. 咁咪幾好囉. 仲覺得有咩唔夠, 要試番狂飊?

既然話拉得幾好, 我估樓主拉波既時候照計會用哂膠面, 海棉, 同埋底板. 咁咪得囉.
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

回復 17# 的帖子

我想要中國膠戈種急速下跌戈個感覺

啱啱唸返起,就是還有軟透板和硬透板,以前打波以撞擊為主,屬於硬透板、硬手感,近代以旋轉為主,要有層次磨擦,屬軟手感。
我覺得今年新出的炭板,用於層次磨擦時,有層次手感很好,分別得非常清晰,用於狂飆呢類硬碩碩時,產生的鬼斧神功,手感清楚,可以能夠控制自如。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

如果打唔透會點

引用:
原帖由 aswdjkl123 於 2015-12-3 10:50 發表
我想要中國膠戈種急速下跌戈個感覺
理解.
如果樓主確定而家用Rasant Beat(軟海棉)唔係淨係用面膠磨擦拉波, 係打透海棉捲住個波嚟拉, 係用到塊Innerforce ALC既變形復原既, 恭喜.
想念舊時塊國狂藍棉既話, 不妨貼番佢上塊板度試下, 睇下用唔用到塊海棉既厚度同埋底板既變形. (可能要大動作啲同用多啲個身.)
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

Rasant beat較軟,狂飆海綿較硬,剛開始轉用狂飆會不習慣,發力要求,方法都有小小分別,如果想個波急跌,自己發力磨擦就ok。

25 12
發新話題