發新話題

乒乓波教練 搵食難嗎 同埋難唔難考

乒乓波教練 搵食難嗎 同埋難唔難考

小弟細細個就好中意玩乒乓波 不過斷左5.6呢排開始玩翻 出來社會做野霖住考個牌傍身
但唔清楚行情 有師兄指點下嘛 感激不盡

因人而異。
無忘初衷 (雖然仍是長期輕傷)

樓主, 汝好彩了, 揪官是考官, 考試需要派五百球給他用粒仔拉起………………

說笑
<-->
.

引用:
原帖由 Suki 於 2015-11-19 00:33 發表
個人見解:

未來5-7年,整體乒乓球市場是正面的!

少少數據,過去數年,7歲新一代女仔報名比賽的人數,13年∼約50人、14年約60人、15年71人,未來數年適齡的打乒乓球小朋友,只有越來越多,因為出生率09、10、 ...
情況是看好,但不建議入行,好多時要放棄五六日及公眾假期時間,食冇定時,……

引用:
原帖由 cgwc 於 2015-11-19 01:23 發表

情況是看好,但不建議入行,好多時要放棄五六日及公眾假期時間,食冇定時,……
若非無選擇,無必要做全職,花無百日香,小朋友多教練也多

引用:
原帖由 Suki 於 2015-11-19 00:33 發表
個人見解:

未來5-7年,整體乒乓球市場是正面的!

少少數據,過去數年,7歲新一代女仔報名比賽的人數,13年∼約50人、14年約60人、15年71人,未來數年適齡的打乒乓球小朋友,只有越來越多,因為出生率09、10、 ...
唔該師兄既見解 我見教練考試系恆生度話要要求5年助教經驗先可以投考 太過火了吧= =
我本身冇教過 冇出過賽 純粹系中意打 咁考唔考得?如果pass左金章的話

引用:
原帖由 乒乓小倫倫 於 2015-11-26 00:56 發表

唔該師兄既見解 我見教練考試系恆生度話要要求5年助教經驗先可以投考 太過火了吧= =
我本身冇教過 冇出過賽 純粹系中意打 咁考唔考得?如果pass左金章的話
講個現實情况你知下,要考香港乒乓總會有限公司認可既註册教練,要先投考香港乒乓總會有限公司乒乓球教練預備班,每年名额120個,若报考人數多於120個要抽簽,預備班課程完成後必須要通過三項技術考核再加考官們認可的其中30個考生,才可再考香港乒乓總會有限公司認可既註册教練,完成理論課及考試合格就可以成為香港乒乓總會有限公司認可註册教練。

這問題真是很難答,,,實情是有人食12蚊义燒飯,,有人食500蚊义燒飯,好睇個人際遇,實力
紅雙喜DM SP500 SIGMA2 EURO 天弓5
nittaku 玻璃鳥  omg4 pro  rastant
木結他 m1jp R7
紅羽鳥 omg4 euro R7

引用:
原帖由 sorry 於 2015-11-26 08:59 發表
某教練一到假期 早上九點教到六點 中途冇食午餐架
300 per hour
9am - 6pm = 9 hr
$2700 per day
聖誕長假教十日 = 2萬7
好工呀!!

發新話題