發新話題

【黑暗電台】輕談吹水青少年 - 嘉賓 iMichael

引用:
原帖由 Suki 於 2015-11-9 14:03 發表
恕我直言,有幾點個人並不同意:

---空降買人南下並不是搶香港人位,中間不知不覺,浪費了多少個香港天才及具熱情的球員!

---上年6點在乒總門口排隊,功勞並非全部乒總,最大功勞我覺得是乒乓球論壇!

--- ...
單車.....

咁有幾多全職教練?

引用:
原帖由 Suki 於 2015-11-9 15:09 發表

不清楚有幾多全職教練!

但⋯⋯⋯只見到好多小妮子、年輕小伙子站在世界最高舞台(沒有一個人接受訪問是説普通話的),另外室內單車館為佢而設,單車節青馬橋為佢而封橋,公路上男男女 ...
咁你都真係睇到風光個面....., 辛酸個面你唔知. 呢D你表面野,係運動員層面,呢D得益其實幾乎係.....零.
https://hk.news.yahoo.com/%E6%B8 ... t.html?noredirect=1

單車踩得好,都唔代表搵到食,乒乓球,就一定得.我未見到乒乓球有退隊潮, 只見到有爭磞頭潮. 唔係見到青黃不接,而係一浪接一浪, 出道無耐,就比後浪趕過.

如果封青馬都算係成功既例子,其實.....長跑應該係最成功, 年年渣打都封路封橋, 其實運動之間, 性質唔同,要特別起個館,要睇係唔係真係有咁既需要,其實歌街個乒乓球館,都已經唔錯,講個地點,單車館無得比啦.而大家有個誤會,單車館,只進行單車訓練及比賽,係誤會,係沒有訓練及比賽既大部份日子,其實係會比人打羽毛球,乒乓球,親子室內遊樂場.係一個綜合性體育館.
本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 速鳥 於 2015-11-9 15:37 發表

單車訓練係超辛苦,乒乓球算輕易,所以我對呀囡細個時說,如果咁樣都叫辛苦,就咪鬼做運動。
唔記得幾時,乒乓世界講大陸體校,D運動員講細個係體校, 咁係寄宿大家知,咁練得辛苦,夜晚成日係度喊,咁乒乓球都有,但大家估下係邊個運動既房間個面,喊得最利害

引用:
原帖由 Suki 於 2015-11-9 16:16 發表

「歌街已經好夠」/////////

呢D就係叫⋯⋯觀點與角度囉!!!

反正我覺得唔夠!!!

各大賽事觀眾人迫人,團體賽、乒總盃有份打的球員淹沒於觀眾堆裏!
個人覺得,本土賽事咁樣仲好,其實籃球現在最受歡迎,就係街場3打3,無謂搞到球員太高高在上,同觀眾太脫節, 街場感覺會更好. 其實大型賽事,伊館搞都得.乒乓球場地真係相對易解決.

走入群眾既運動,先至係長久興旺既運動.

引用:
原帖由 eric985281 於 2015-11-9 16:20 發表

體操?拉筋都痛到小朋友喊啦?
咁醒 真係體操,拉筋拉到....,乒乓球算係咁.....

引用:
原帖由 st24515574 於 2015-11-9 16:52 發表
如果遲D真係取消奧運,對乒乓球既推廣影響都吾細
應該唔會咁快,始終亞洲國家係呢個運動有優勢,中國之外, 日,韓,台,星都一定反對.

引用:
原帖由 Suki 於 2015-11-9 17:11 發表

貨比貨,籃球街場有4邊,容納500人也可能睇得清楚!

乒乓球,陰公得一邊,第二排已經睇唔到,我以觀眾角度睇,已經好慘!

另外:水平如乒總盃、甲團,我睇唔到設立一個球員席有幾高高在上?!我睇這 ...
你真係未見過修頓籃球場..... 你張相,個氣氛真係幾好...., 我做球員, 都幾鐘意呢種氣氛.
之前中間通道好似有兩行高既坐位.

香港乒乓球賽事好好多啦...., 三人籃球, 仲叫搞得比較多人參加既....

本土級賽事既格局
台灣
https://www.youtube.com/watch?v=4B2NUanMpnE

香港
https://www.youtube.com/watch?v=ycnWpwjUt0I

如果香港比賽環境係要用不足來形容, 咁台灣....係唔係要用悲慘先得?
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2015-11-10 00:49 發表
Suki and iMichael 各有道理
不過只是不在同一頁紙上
係呀,我係歷史科,佢係公共事務科, 所以講出來既野就唔同

貓爸可以想下出書,

青苗, 精英, 港青. 寫下過程, 心路歷程, 分享下喜怒衰樂, 我覺得銷到書........

引用:
原帖由 Difficult 於 2015-11-13 10:21 發表
個人相信運動訓練最重要是平衡和無為,
我估計單車有注重數據分析和配對訓練,所以效率高些。
道本無常.
個人感覺香港整體乒乓球訓練的方向及進度在調整和提升中.
唔駛感覺啦, 睇下現在排名一百及二百裡面, 有幾多係二十歲以下, 就知提升左幾多?

發新話題