發新話題

【黑暗電台】輕談吹水青少年 - 嘉賓 iMichael

聲音太細聲...

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2015-11-10 00:49 發表
Suki and iMichael 各有道理
不過只是不在同一頁紙上
係呀,我係歷史科,佢係公共事務科, 所以講出來既野就唔同

讀完大學出來揾萬0蚊, 你都會去做教練啦. 打吾出成績都可以揾兩餐呢.

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2015-11-10 00:47 發表

我要起飛了 去到美國回應你
thanks
其實我覺得能夠具體了解大約要花幾多錢及時間去栽培一個小童達到某些目標(如港青),對好多家長來講都好緊要,因為可以俾家長較容易有個預算,亦可以知道自己能否負擔得來.

譬如一個小童6歲開始練波。
目標:12歲入選港青

預算:

時間:每星期需練習:   小時

譬如一個小童6歲開始練波。
目標:12歲入選精英隊

預算:

時間:每星期需練習:   小時

貓哥不知可否分享下你的睇法,非常感謝!

其實是一命二運三風水
我眼見有人一星期打七天,每天國內教練,打足5年,不要說港青 連想找間好少少中學都無offer
也有港青付出不多,但天資聰慧,少打教練一樣入到
如 iMichael 說乒乓球不是計算

我要訓了 再說
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2015-11-11 11:39 發表
其實是一命二運三風水
我眼見有人一星期打七天,每天國內教練,打足5年,不要說港青 連想找間好少少中學都無offer
也有港青付出不多,但天資聰慧,少打教練一樣入到
如 iMichael 說乒乓球不是計算

我要訓了 再 ...
這個我完全明白,成就高低絕對唔係單單靠努力付出.

我只係想聽聽一些過來人的分享,在一般情況下,一般運氣下,普通一個6歲學生要達到以上的目標,大約要花多少時間金錢.
只想作個參考借鏡.

貓爸可以想下出書,

青苗, 精英, 港青. 寫下過程, 心路歷程, 分享下喜怒衰樂, 我覺得銷到書........

引用:
原帖由 joshualee 於 2015-11-11 11:59 發表

這個我完全明白,成就高低絕對唔係單單靠努力付出.

我只係想聽聽一些過來人的分享,在一般情況下,一般運氣下,普通一個6歲學生要達到以上的目標,大約要花多少時間金錢.
只想作個參考借鏡.
可以用坊間的講法,2萬蚊一個月教練費 x 72個月 = 144萬,板及膠的費用是 144萬x10% = 14.4萬,總計大約是 158.4萬,還有如果是要拿冠軍,可能要特別教學,收固定幾萬元。

本地大學學費是 4萬元一年,全期都是 16萬

技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 速鳥 於 2015-11-11 18:24 發表

可以用坊間的講法,2萬蚊一個月教練費 x 72個月 = 144萬,板及膠的費用是 144萬x10% = 14.4萬,總計大約是 158.4萬,還有如果是要拿冠軍,可能要特別教學,收固定幾萬元。

本地大學學費是 4萬元一年,全期都是  ...
謝謝!有少少概念啦.
咁時間呢?
每星期大約要練幾多時間?

引用:
原帖由 joshualee 於 2015-11-11 22:57 發表

謝謝!有少少概念啦.
咁時間呢?
每星期大約要練幾多時間?
每星期四至五日,每次一個半至二小時。
如果是囡囡,想短期、即小學時見到成績,可參考呢場波的打法,
2015 學界精英(冠軍) 許心怡 vs 許煒
http://www.hkttf.com/viewthread.php?tid=77633&extra=page%3D1

技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 速鳥 於 2015-11-11 23:29 發表

每星期四至五日,每次一個半至二小時。
時間咁少?
現在的港青從少都係每星期練10小時左右?

引用:
原帖由 joshualee 於 2015-11-11 23:40 發表

時間咁少?
現在的港青從少都係每星期練10小時左右?
少精都是五晚每次兩小時;通常三年後才見到有成績,先會提升訓練時間。
入港青前,通常都是入少精。

技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 速鳥 於 2015-11-11 23:45 發表

少精都是五晚每次兩小時;通常三年後才見到有成績,先會提升訓練時間。
明白,即頭幾年打10小時�每星期都OK。
因為我睇網上話趙仲熙以前每星期練29小時
所以我咪以為練10小時會唔會太少。

2萬蚊一個月,接受唔到,太貴!

有好多小朋友直接入港青,無打少精

想有成績,基本上每月要花萬元吧

個人相信運動訓練最重要是平衡和無為,
我估計單車有注重數據分析和配對訓練,所以效率高些。
道本無常.
個人感覺香港整體乒乓球訓練的方向及進度在調整和提升中.

引用:
原帖由 Difficult 於 2015-11-13 10:21 發表
個人相信運動訓練最重要是平衡和無為,
我估計單車有注重數據分析和配對訓練,所以效率高些。
道本無常.
個人感覺香港整體乒乓球訓練的方向及進度在調整和提升中.
唔駛感覺啦, 睇下現在排名一百及二百裡面, 有幾多係二十歲以下, 就知提升左幾多?

發新話題