59 123
發新話題

恭喜黃鎮廷世界排名第 11

Thx
彼此彼此啦

鎮廷排名11當然可以輸俾任何人, 不過排得11就唔該尊重下個排名, 或者叫你同鄉試下贏水谷隼, 丹羽孝希, 吉村真晴

波係圓既, 總有輸贏, 中立D就好

引用:
原帖由 jacky1021 於 2015-11-5 00:22 發表
鎮廷排名11當然可以輸俾任何人, 不過排得11就唔該尊重下個排名, 或者叫你同鄉試下贏水谷隼, 丹羽孝希, 吉村真晴

波係圓既, 總有輸贏, 中立D就好
又如何?人地 Fegerl 排四十幾 但 短短幾天在波蘭公開赛已經
贏了世界 4, 8,15。 wtc 都要一年半載先贏一個頭 20 球員。
Fegerl 打法,實力已經對中國球員有很大威脅。 Wtc 現時
同中國球員仲係無得打。呢個就係 wct 同 fegerl 嘅差距。
個人意見,不喜勿插。

請問你有冇見過 Fegerl練波, 知5知佢係邊度練波?

又如何?人地 Fegerl 排四十幾 但 短短幾天在波蘭公開赛已經
贏了世界 4, 8,15。
人地打法,實力已經對中國球員有很大威脅。 Wtc 現時
同中國球員仲係無得打。呢個就係 wct 同 fegerl 嘅差距。 ... [/quote]

引用:
原帖由 jacky1021 於 2015-11-5 01:26 發表
請問你有冇見過 Fegerl練波, 知5知佢係邊度練波?

贏了世界 4, 8,15。
人地打法,實力已經對中國球員有很大威脅。 Wtc 現時
同中國球員 ...
你為何咁問?

好波

8掛下姐`, 我上年有幸係北京隊見識左1日, 就係見呢位球員係北京隊練習, 我好朋友侯XX還介紹FEGERL俾我識, 佢一口流利普通話, 應該在北京浸左好耐,
引用:
原帖由 tsomlay 於 2015-11-5 01:28 發表

你為何咁問?

引用:
原帖由 jacky1021 於 2015-11-5 01:32 發表
8掛下姐`, 我上年係北京隊見識左1日, 就係見呢位球員係北京隊練習, 我好朋友侯XX還介紹FEGERL俾我識, 佢一口流利普通話, 應該在北京浸左好耐,

Fegerl 的確好波。相信巳經被中國隊列入黑名單了去研究了。
佢外父就是中國教練李曉東。

Fegerl 老婆係 Li Qianbing, 都是代表
Austria
引用:
原帖由 jacky1021 於 2015-11-5 01:32 發表
8掛下姐`, 我上年有幸係北京隊見識左1日, 就係見呢位球員係北京隊練習, 我好朋友侯XX還介紹FEGERL俾我識, 佢一口流利普通話, 應該在北京浸左好耐,

而且我都冇話FEGERL唔好波, 只不過係你唔認為黃鎮廷好波, 不斷以佢輸俾澳洲1號做例子, 我地各網友都只不過澄清下, 黃鎮廷參加得多公開賽有機會搶得多D世界排名積分, 而且咁好彩又俾佢羸到D排名高既球員, 咁有幸排到第11名, 如果在全中國排名, 可能51都唔得, 唔知咁樣講岩5岩聽呢?

呢個事情我一早知, 唔係早幾日公佈先知
咁你知5知佢係北京隊練習?
引用:
原帖由 tsomlay 於 2015-11-5 01:36 發表

Fegerl 的確好波。相信巳經被中國隊列入黑名單了去研究了。
佢外父就是中國教練李曉東。

引用:
原帖由 jacky1021 於 2015-11-5 01:40 發表
而且我都冇話FEGERL唔好波, 只不過係你唔認為黃鎮廷好波, 不斷以佢輸俾澳洲1號做例子, 我地各網友都只不過澄清下, 黃鎮廷參加得多公開賽有機會搶得多D世界排名積分, 而且咁好彩又俾佢羸到D排名高既球員, 咁有幸排到第 ...
我只是認為ittf 排名不能完全反映實力。
比wtc 排名低的球員好多同佢實力不相伯仲,甚至高少許,
如閰安,samsonov,Fegerl, 梅兹。
唔知你同唔同意? 這只是我個人觀點。如果因為你地係黄生fans 令你地不快,
好抱歉。

引用:
原帖由 jacky1021 於 2015-11-5 01:41 發表
呢個事情我一早知, 唔係早幾日公佈先知
咁你知5知佢係北京隊練習?

唔知

絕對同意, 亦都係事實, 只不過任何一位球員達到一個高排名, 除了顯示出實力, 還有參與密度, 努力成果就係排名反映出來
引用:
原帖由 tsomlay 於 2015-11-5 01:51 發表

我只是認為ittf 排名不能完全反映實力。
比wtc 排名低的球員好多同佢實力不相伯仲,甚至高少許,
如閰安,samsonov,Fegerl, 梅兹。
唔知你同唔同意? 這只是我個人觀點。如果因為你地係黄生fans ...

老實講,真正的世界排名,我估中國球員排頭20名都冇難度
Ittf只係計算參與ittf認可既比賽球員的對賽同分站排名。

但係每次見人支持就潑冷水就不要得啦(仲要逐個人回覆)
我記得Oshima yuya中國公開賽連掃奧查洛夫、莊智淵、丹羽孝希
唔通又話佢勁過邊個邊個咩,捷克公開賽就知咩事啦

Fegerl 呢個比賽表現很好,不過參照往績,亦輸好多低排名球手,所以未升到頭廿名
Ittf唔係一切,但唔可以否定它的認受性
唔通用心目中個「實力估計榜」就好公平咩。
單憑一個比賽亦唔可能作準。
唔通張繼科輸張宇鎮就一定唔可以排前面咩?
打波格食格,有時無得解釋。

多d支持香港運動員,唔單止乒乓球,壁球羽毛球單車,香港成績更好
例如壁球的李浩賢,岩岩升到13名,值得高興,難道不值得慶祝?還是要看看他有沒有贏過頭廿名選手?要不要比你評估下值唔值13名?
多d欣賞多d支持,過多既潑冷水行為大家有眼見。
自己打波,自然想支持番香港運動員,我諗好多球迷都係。除非唔係對事啦。

引用:
原帖由 Patricklee 於 2015-11-6 02:19 發表
老實講,真正的世界排名,我估中國球員排頭20名都冇難度
Ittf只係計算參與ittf認可既比賽球員的對賽同分站排名。

但係每次見人支持就潑冷水就不要得啦(仲要逐個人回覆)
我記得Oshima yuya中國公開賽連掃奧查洛 ...

黃鎮廷應該會過埋莊智淵

黃鎮廷長期在大陸比賽同訓練之後真明顯睇到有進步!
***60後新手從2015年初重拾球拍兼新學打橫板***
1) ADIDAS - AVENGER CARBON - 狂8 + BARACUDA (196g)
2) BTY M MAZE  - MXP + R7 SOFT (180.3g)

黃鎮 廷好樣的。

59 123
發新話題