30 12
發新話題

練波多是否等如好?

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2015-11-3 16:44 發表
1) 練波多是否等如好?

2) 私鐘好 定團隊訓練好?

3) 少精�港青�青苗�精英.....有否價值?

無答案,只供交流討論
練波多是否等如好?

1) 練波多是否等如好?
多練必定好過少練的,但是必須注意練習嘅質量,有冇重點去訓練。

2) 私鐘好 定團隊訓練好?
現今練球必須三缐發展,私鐘丶團隊及比賽。
私人教練:教你技術,戰術運用,實戰技巧。
團隊訓練:多重性嘅對抗訓練,一個訓練計劃
,於不同球員對練是有不同效果,擧個簡單例
子:如考青苗正手攻球1分鐘對攻,與教練打可
能1分鐘有60,但學員間對練可能得50,直接啲
講係調節丶力量及落點控制問題!再好的教練也
未必能模仿多種不同嘅手法丶節奏及質量去跟學
員訓練!而計分亦是!
所以兩者沒有那樣好一些!因為係必要的!

3) 少精�港青�青苗�精英.....有否價值?
見人見智!
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

教練教你破解好? 定係你自已悟出來破解好? 其實道理似讀書,私人教練教完你,WIN完就走人, 一陣就吾會記得, 自已悟出來的, 明白嗰原理, 幾時都識用. 呢D就係短視WIN同長線WIN嗰分別. 俾錢的細細嗰有波WIN. 自已模索出來的, WIN在後面. 所以黃鎮廷輸在起跑線, WIN在後面. 如果吾係香港有資源, 有教練, 黃肯努力, 都吾會有黃鎮廷及杜凱琹,李皓晴啦, 缺一不可呀.

飯唔食冇人知
波唔練對手知

引用:
原帖由 Richard888 於 2015-11-5 22:47 發表
教練教你破解好? 定係你自已悟出來破解好? 其實道理似讀書,私人教練教完你,WIN完就走人, 一陣就吾會記得, 自已悟出來的, 明白嗰原理, 幾時都識用. 呢D就係短視WIN同長線WIN嗰分別. 俾錢的細細嗰有 ...
我啱啱就係咁樣同呀女講,我話妳,最多記到聽日,如果妳自己唸,唔明再問,可以記一世。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 lmichael 於 2015-11-5 13:18 發表
怕對方睇通路,咁既隊友...... 要搭飛機......
我都係睇其他貼先知原來有隊友係咁
引用:
原帖由 速鳥 於 2015-11-5 13:42 發表
隊友睇通左,原本二板就可以贏,要加進練習到打三板,再睇通就加到四板、五板、六板…試想想,得益係邊個!
當然係自已,老實講,你打到上去,高手都會即場睇通你,爭持板數會係咁加上去,你練習越多越好;但細路唔係咁諗,板數加上去,有機自已打失,贏一分變輸一分。
引用:
原帖由 青見人 於 2015-11-5 17:00 發表
這個問題時有發生,不能避免,亦要正視!
就正如水谷跟松平在隊內練習賽,多發下遵式發球,在外公開賽,松平多發側身正手...
其實練習時盡力打同直頭睇通強弱都冇問題,就用返日本隊為例;個個都係隊內一切練習,對外一切比賽,係包雙、單打。雙打個時你唔通重留兩手 ;代表日本打大賽個選手權係要對打比賽拿,咁個個重唔留幾手

講一個自家經驗 ,個時我有一板波,要苦練幾個月,咁教練叫我搵某個同學同我練;咁隔左一排,教練重提,見我左右而言他,佢估到,因個同學打聯賽係唔同隊;佢就話:「你怕乜比人睇通,你練個時,練好二、三個落點,對賽個時,你打邊點佢點知,何況你重有其他路數

訓練既份量我覺得係因人而異
岩自己就好

其實講到比賽同練波, 我非常建議, 大家, 特別係青少年, 買定本薄做LOG BOOK, 打完, 自己做檢討, 自己DROP NOTES. 好多用,

本LOG BOOK, 其實寫咩都得, 每次打完, 特別係比賽, 贏輸都一定有D心得, 下次訓練要重點練咩野, 除非真係小學生, 如果係中學或以上, 寫LOG BOOK係一個好有幫助的習慣. 內容例如....
1. 接發球要先看旋轉, 再看落點.
2. 每一球都要預對手能追到同發力.....

得閑睇返, 真係會有幫助.......

回復 4# 的帖子

試過打一星期打6日波,結果⋯⋯⋯亞女掉拍唔打! (被逼?)
試過半年冇打,結果⋯⋯⋯⋯身痕話要打,先打返一星期一日、進度不理想,水平被人拋開,亞女又唔甘心,話要打多D! (自願)

想當然...; 自己chur自己就可以, 被人chur就有反效果。
同理老細只可以chur弱勢員工, 叻員工只能鼓勵, 一chur就劈砲....

水谷隼:“練夠10,000小時後先好問點解”

30 12
發新話題