111 123456
發新話題

[球例] (十分高質)的乒總球證!!

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:10 移動
引用:
原帖由 heliboy 於 2015-11-7 14:19 發表
我很讚同101#的說法,作為球員應對球例了解,特別是什麼是合法發球?
如果有球員打波下網,然后說波爆了,球証判重發。這位球証100%錯。
正常情況下,球証應檢杳波是否真的爆了,然后判诀是否重發球。
請你講 ...
如果裁判檢查了球是爆的,應該怎判(這才是問題重點)。
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

當日這場波最初球証判重發
后來對方教練投訴
驚動裁判長,后來裁判長都判重發
結果教練說,唔好開波住 攪清楚球例先

假如球証判擦邊 不管事實是上邊 或 下邊
假如球証判后拋 沉台 / 唔足夠高
球証按事實判決 圍板外任何人不得干涉
不過波爆左 不是看到或看不到的問題 是球例問題
唔通我打打下一板沖爆個波又唔算
最後結果當然是改判輸
所以有些問題可以據理力爭 但有些問題則無謂抗爭

引用:
原帖由 umpire 於 2015-11-7 18:48 發表
當日這場波最初球証判重發
后來對方教練投訴
驚動裁判長,后來裁判長都判重發
結果教練說,唔好開波住 攪清楚球例先

假如球証判擦邊 不管事實是上邊 或 下邊
假如球証判后拋 沉台 / 唔足夠高
球証按事實判決 ...
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

引用:
原帖由 豪仔 於 2015-11-2 16:33 發表

首先我從來冇講過自己係君子,其次你又知我冇投訴?加上投訴的而且確能改善到球證質素?
或許只能改善某些判錯了的球證而或非整體球證的質素
近年乒總球證判錯犯錯案例比比皆是,投訴能肯定解決到問題?或許未必 ...
如果裁判咁離譜在同一場賽事犯了多次錯誤,我覺得應該寫信去乒總投訴,雖然投訴解決唔到問題,但起碼令高級啲嘅裁判正視犯錯裁判嘅表現,希望得以改善而不致於禍及他人

自從用了40+的新波來比賽,爆波的比例多了許多,所以爭坳的機會也常發生。同意106# 'umpire'的解釋,裁判是按事實裁決,相信他也是一位裁判員,失敬...失敬!

引用:
原帖由 豪仔 於 2015-11-2 18:45 發表
有拍片,當時亦叫球證看片,但球證說球例不能看片
我在打分齡賽時都有被誤判過,但當時裁判(非乒總裁判)又同意睇片,但“罪證確鑿”時又唔肯判返我贏,咁佢究竟睇嚟做乜嘢?嗰次真係激到我紮紮跳。咁其實係咪裁判當時判咗就冇得修正返?

引用:
原帖由 umpire 於 2015-11-3 12:13 發表

多謝比面,我只是一個 small potato
只是看得多,比人罰得多,又罰得人多,所以有小小分享
球証我相信是沒有偏私,絕對公平,但會判錯
正如球員發球一樣,沒人想違規,但會違規,但違了規通常不認

常見例子 ...
非常專業,多謝分享

回復103#的帖子
如果有球員打波下網,然后說波爆了,經過裁判員檢查後原來波真是爆了,基於事實裁判應判對手得分。裁判員會從他的袋裡取出另外一個波,繼續比賽。

回復 109# 的帖子

呢D球證香港多的是。。。。。

111 123456
發新話題