發新話題

[球例] (十分高質)的乒總球證!!

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:10 移動
支持樓主 ps 乒乓論譠唔講乒 乓野可以講乜嘢,

引用:
原帖由 michaelwwk 於 2015-11-4 22:14 發表
支持樓主 ps 乒乓論譠唔講乒 乓野可以講乜嘢,
我都支持樓主,把事情發生在此正面分享,又冇開名也沒有惡意攻擊他人!
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

引用:
原帖由 tsomlay 於 2015-11-4 22:09 發表
我乒種单打比栽判警告
不可以發球時球板太貼心口 (正手側身發球)

不可思議
會唔會係師兄唔覺意遮住個波? 善意猜測, 估錯勿怪.
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

同意樓上的猜測。

引用:
原帖由 TomLai 於 2015-11-5 00:09 發表

會唔會係師兄唔覺意遮住個波? 善意猜測, 估錯勿怪.
全世界發球時球板都在胸前 或腰前啦。唔通個個好似samsonov發球時 打開哂咩?

引用:
原帖由 hoiwong9 於 2015-11-2 22:19 發表

如果當我去間餐廳食飯,覺得好難食我又要去學廚然後加入廚師既行列提高廚師既質素?我買個三叔既電話,發覺設計唔好我又去學手機設計加入三叔提升手機既設計質素?我自問無咁多時間同能力去學習同埋做你所謂能擴 ...
古語有云「 有d野你不在其位就不知其事」,需要咁都唔奇。(純說笑 )

好老實 'net' 波係冇得拗,你冇舉唔到手,冇出到聲,就打左個波,先講 'net',如球証同對方話冇,真係可以判你失份。今年有一場波,張生定馬生又係咁,對方同球證話冇 'net',慢鏡影到好似有 touch 到個 net,張生定馬生輸左一分後,咪一樣照打波

引用:
原帖由 egghead1969 於 2015-11-5 02:53 發表

古語有云「 有d野你不在其位就不知其事」,需要咁都唔奇。(純說笑 )

好老實 'net' 波係冇得拗,你冇舉唔到手,冇出到聲,就打左個波,先講 'net',如球証同對方話冇,真係可以判你失份。今年有一場波,張 ...

回復 82# 的帖子

直頭天馬行空la

其實質疑果個裁判判斷能力…好似可同裁判長講,換第二個
hi

引用:
原帖由 kingming 於 2015-11-6 12:46 發表
其實質疑果個裁判判斷能力…好似可同裁判長講,換第二個
你可提出,但成功案例以我所知得一次,好似係當年江嘉良對華拿嗰場!
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

回復 92# 的帖子

係丫,其實好多裁判明知自己誤判左都好
但都堅持維持原判

引用:
原帖由 st24515574 於 2015-11-6 03:24 發表
直頭天馬行空la
#82樓既師兄發言之後有#85樓和#86樓兩個回應。如果他繼續有話要說,我們一定要聽。現在我們沒有當時實況的進一步資料,不好再隨便猜測吧?
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

1)未看片不敢評論
2)球證只能第一時間按所看所見的事實判決

當日世界盃馬勒當拿用上帝之手把球送入網
英格蘭八強止步

引用:
原帖由 mao 於 2015-11-6 15:33 發表
1)未看片不敢評論
2)球證只能第一時間按所看所見的事實判決

當日世界盃馬勒當拿用上帝之手把球送入網
英格蘭八強止步
如果佢warn 我用手傘擋蕟球,或手掌唔平咁都
符合球例。
但佢warn 既球板不可以太近心口全
世界 栽判都唔會咁判。
以上全部事實,唔信可以去問我對手。

呢個話題真係沒完沒了...

引用:
原帖由 tsomlay 於 2015-11-6 16:13 發表

如果佢warn 我用手傘擋蕟球,或手掌唔平咁都
符合球例。
但佢warn 既球板不可以太近心口全
世界 栽判都唔會咁判。
以上全部事實,唔信可以去問我對手。
你對手邊位?
如果你講既係真,球證擅改球例你都比佢繼續?
比著我就會向裁判長查詢。
而家講乜都冇用。

引用:
原帖由 Patricklee 於 2015-11-7 03:24 發表

你對手邊位?
而家講乜都冇用。
所言有理
如果球例不對可立即找才判長了解

引用:
原帖由 Patricklee 於 2015-11-7 03:24 發表

你對手邊位?
而家講乜都冇用。
對手是 半*人
當時專心比賽,無想到是否合球例。

其实作為球員要對球例了解
有一次有球員打波下網,然后說波爆了,球証判重發
此時教練說停,應該判輸
你們知道為何?
因這球停了比賽近30分鐘
最后你估結果是怎樣?
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

我很讚同101#的說法,作為球員應對球例了解,特別是什麼是合法發球?
如果有球員打波下網,然后說波爆了,球証判重發。這位球証100%錯。
正常情況下,球証應檢杳波是否真的爆了,然后判诀是否重發球。
請你講出結果是怎樣?

發新話題