111 123456
發新話題

[球例] (十分高質)的乒總球證!!

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:10 移動

(十分高質)的乒總球證!!

琴日打一場團體賽,十次有六七次網球個球證都見唔到仲想舉手判分,要靠我同對手講先知,有啲甚至係好明顯既網球都見唔到,真係唔知係唔專心定還是真係咁難睇?
某場波打到決勝局lead緊9:7,對方發左一個好明顯既網球,我打失左,個球證竟然判分俾對手
如果乒總多幾個咁既球證真係會害死唔少人。。

any video ???

現抑的乒總 中級裁判 及 初級裁判 不算多人 (各40人左右)。每次比賽都要打鑼打股地搵裁判。,難免會有些參次的問題 , 或者乒總可考慮加下裁判人工去吸引多D人才入行吧。

其實不如樓主去考做裁判,再拉高D質數吧
人生中會結識到很多人
有些只能做朋友
有些會更親密

引用:
原帖由 BrianDD 於 2015-11-2 13:02 發表

引用:
原帖由 BrianDD 於 2015-11-2 13:02 發表
唔通講波佬又一定要踢波踢得好過球員?更何況係關鍵分犯依啲低級錯誤我覺得其實都幾離譜,對雙方球員都好影響,成場波起碼都兩三個網球見唔到要球員提仲要幾個都好明顯網球

引用:
原帖由 schlager 於 2015-11-2 10:23 發表
any video ???
片段是有的,但基於尊重私隱既問題就不便公開,但如果你有興趣我可以試試pm該球給你研究

回復 6# 的帖子

我非常同意講波佬要踢得好才到位,最好的講波老(林x義)就是了
每一件事要有了解才評論是基本
但在這事上關講波佬又一定要踢波踢得好過球員咩事?
你有沒有胆接受挑戰來做一個能提高裁判水評的(裁神)呀?
人生中會結識到很多人
有些只能做朋友
有些會更親密

BTW我也想看一下片,請pm條link比我,Thanks
人生中會結識到很多人
有些只能做朋友
有些會更親密

引用:
原帖由 BrianDD 於 2015-11-2 15:35 發表
我非常同意講波佬要踢得好才到位,最好的講波老(林x義)就是了
每一件事要有了解才評論是基本
但在這事上關講波佬又一定要踢波踢得好過球員咩事?
你有沒有胆接受挑戰來做一個能提高裁判水評的(裁神)呀?
看來閣下有少少偷換概念,我指講波佬唔一定要踢得好過球員先可以講波,言下之意係指我雖然並非乒總球證但簡單既球例我都係懂既,當中既例就正如閣下所指講波佬踢得好才到位才能講波,既然你都識得講每件事要有了解才評論係基本,請問閣下又是否完全了解該名裁判在進行球賽時既質素?明顯地就我認為閣下既第一個回應並非善意或是中性,甚至有些少想暗諷我既意思
係依件事上講波佬的而且確係同我所講既事件冇關,因為我係回應緊你叫我加入做乒總球證(拉高質數)一事。
我認為閣下既意思係想暗諷我既然講個球證做得差我一定做得好好係咪?
當然一切都只係我既(認為),又或者係我以小人之心度君子之腹啦,依啲就
應該你比我清楚:)
我可能未必做到一個提高水平既球證,但作為一個合法裁判員係咪應該要令依啲低級錯誤可免則免?

回復 10# 的帖子

哈哈,原來君子做事是有事情不滿或不公平不是當場解決,而在事後無病呻吟。
不向正常渠道(乒總)投訴,而在網上大呼小叫。
受教了
人生中會結識到很多人
有些只能做朋友
有些會更親密

BTW有冇片看牙,好想看一下,唔好禁獨食la,PM絛link比我la.
人生中會結識到很多人
有些只能做朋友
有些會更親密

如果球員其中一方或双方發現對方發球系Net ball,是不是應該當時舉手?
球員冇人出聲,當然系比賽繼續啦。

回復 13# 的帖子

一定要舉,因裁判不一定看到
如果不舉就.............比賽繼續
人生中會結識到很多人
有些只能做朋友
有些會更親密

引用:
原帖由 BrianDD 於 2015-11-2 16:17 發表
哈哈,原來君子做事是有事情不滿或不公平不是當場解決,而在事後無病呻吟。
不向正常渠道(乒總)投訴,而在網上大呼小叫。
受教了
首先我從來冇講過自己係君子,其次你又知我冇投訴?加上投訴的而且確能改善到球證質素?
或許只能改善某些判錯了的球證而或非整體球證的質素
近年乒總球證判錯犯錯案例比比皆是,投訴能肯定解決到問題?或許未必,我相信在我之前,必定有人曾投訴過,結果呢?
當然不少球證還是十分專業,這點是值得讚賞的
而且這名球證不是只是一次犯這種低級錯誤,而是在一場比賽中有多次,甚至在關鍵分也如此,難道不能(無病呻吟)?
再者作為依件事既受影響者估唔到連係網上講事情既經過發生都有錯,我也受教了:)
以後遇到什麼不公不正也當場解決,事後不準再提?或許就是這種想法間接令不少人遇到不公也不能放上網,令這些事件一而再再而三

在擊球時已經舉手,但我回球時該球下網,球證示意失分

pls pm video to me have a look..

其實球證既作用唔淨只係判分,仲要留意球桌發生既事同維持公平,或者咁問如果一球十分明顯地網球而球證都望到,但雙方球員都冇舉手示意,請問個球是否照打?

冇video冇真相

回復 18# 的帖子

球證如果判net ball
双方冇得繼續
一定要再開過

111 123456
發新話題