發新話題

錯誤的抉擇

錯誤的抉擇

話說就咁既
琴日我買YES留左塊最輕既(都要93克!)
去到有兩塊比我揀因為重量一樣(我都有磅)
咁我就叫佢地A同B等大家易明啲
我呢啲新手就拎起睇下
一拎上手明顯B重啲,但係又唔信自己隻手
亦都唔記得係咩因素影響感覺重量(一陣講)
唔信隻手之後敲下差唔多,木紋都相似,個芯又差唔多
好嘞,我轉左反面睇睇,發現A個面有少少少少少刮入左
但肯定唔影響手感同埋痴完膠係睇唔到既
我就係因為唔要花左個位最後揀左B
貼完拎上手,嘩!明明同塊龍張差5g但好似差10g咁既
跟住琴晚訓覺先諗到,重量重心問題呀!(個心沉一沉)
A近拍柄,B近拍頭,所以有咁既差別,個陣完全諗唔到
跟住就好後悔揀左B,我都中意近柄多啲
樂觀啲睇:都係一個正確既抉擇✓
如果冇今次,下次買貴拍先黎中招就更加慘,經一事長一智
下次就會專業啲,學習就係靠每次跌跌撞撞才會學懂
(我又唔記得影淨板相,冇幅相張帖好似唔夠完滿

龍版張繼科, 正MXP, 反baracuda
YES,正MXP,反R7(借友用
Power Defense, 正狂3, 反d. tecs
CL, 正neo狂3, 反superblock
一位不自量力的新手

有啲唔明. 同一款板點會重心唔同?
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

引用:
原帖由 TomLai 於 2015-11-1 07:56 發表
其實每塊品質同造工都有存在差異,stiga尤其嚴重
與紅雙喜同一款膠但塊塊唔同既道理一樣
你揀得多拍就知,一係你買拍叫佢攞多幾塊你試下
一位不自量力的新手

[quote]原帖由 Penguin 於 2015/11/1 08:14 發表

你揀得多拍就知,一係你買拍叫佢
無忘初衷 (雖然仍是長期輕傷)

引用:
原帖由 Penguin 於 2015/11/1 08:14 發表

你揀得多拍就知,一係你買拍叫佢羅多幾塊你試下
應該係段落既開頭加番 ‘‘我估‘‘,‘‘我睇文章話‘‘,‘‘有師兄話‘‘。。。諸如此類。
無忘初衷 (雖然仍是長期輕傷)

引用:
原帖由 TomLai 於 2015-11-1 07:56 發表
因為唔係日本製造

就算是日本制造,板的重心位置都會因天然的木板體質及密度而有些差異,只是多與小的分別。

引用:
原帖由 necky 於 2015-11-1 13:33 發表
就算是日本制造,板的重心位置都會因天然的木板體質及密度而有些差異,只是多與小的分別。
正確,因為冇可能完全一樣
我諗只係日本貨的品控較好,差異較少
一位不自量力的新手

回復 8# 的帖子

試打完感覺如何
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

買左都冇辦法,求評測!
"本人性格平易近人~沒有開罪每一位波友~
打乒乓球只是為了興趣~強健身體~
不是渴望什麼成績~亦不奢望要追求更深層次!
打乒乓球最終目的是開心!打什麼膠/板,這是我決擇~
亦希望我好朋友尊重本人意願!
人到中年~想攀上高峰~談何容易?
都是這句:快樂人生,快樂乒乓!"
(乒乓潮文>濃縮版<)

引用:
原帖由 vr1717 於 2015-11-1 14:33 發表
買左都冇辦法,求評測!
打完,做完功課得閒先寫
係純木黎講好彈好快
一位不自量力的新手

一位師兄pm我一個解決方法說是前輩教落
在此公開給大家參考:
貼舊Blue Tap喺板柄頂部,可藉此調整重心!
可貼一舊大試吓,打一會看看分別
然後慢慢減肥達至板頭適中!這歩要慢慢改!
一位不自量力的新手

發新話題