發新話題

[膠皮討論] 請教一下 Blue Fire M 系 或 Acuda Blue P 系的壽命問題

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:51 移動

請教一下 Blue Fire M 系 或 Acuda Blue P 系的壽命問題

想請教一下用以上兩個系列的師兄們, 您們塊新膠的壽命大概有幾耐?

事緣係咁, 小弟約 9 月中由 S1 轉打 P1, 而家都未夠 2 個月
膠面係仲食得住個波的, 早兩星期都仲係頗好打的,
但呢個零星期開始, 係就覺得塊膠開始 "立" (反應遲鈍)
估緊係咪塊海綿的彈力開始流失..........................

明明膠面就尚算正常的, 但 2 個月左右就開始效能下跌, 查實都幾得人驚...
以我呢 d 一星期都唔打得幾多粒鐘的業餘低手, 都感覺到個分別, 咁個耐久性就真係唔多得...............

(之前打 S1 係差不多第 4 個月才開始失效的)

唔見你講M系列你係咪想轉打M?
我可以同你講M系列壽命都唔長,不過應該幾好打
其他系列我就唔太清楚,都成日聽聞膠面起白粒
同性能好快就急跌/玩完
之前某位師兄(唔記得)都有講類型既野:
係好打,但因為不耐用所以不主動推介
龍版張繼科, 正MXP, 反baracuda
YES,正MXP,反R7(借友用
Power Defense, 正狂3, 反d. tecs
CL, 正neo狂3, 反superblock
一位不自量力的新手

我塊P2打了兩個零三個月, 一星期會打起碼兩三個鐘多球! 突然開始覺得塊海綿好淋同冇晒力!
***60後新手從2015年初重拾球拍兼新學打橫板***
1) ADIDAS - AVENGER CARBON - 狂8 + BARACUDA (196g)
2) BTY M MAZE  - MXP + R7 SOFT (180.3g)

我又係咁!
我每週打球的時數應該同您差不多

我塊 P1 係為 9 月 12 號買的, 發呢個帖時 (11 月頭) 發現海綿開始弱
(而家係更弱!!!)

同埋, 只係過多左 10 日左右, 膠面拉波個位已經起晒鱗!!
引用:
原帖由 電磁波 於 2015-11-10 18:18 發表
我塊P2打了兩個零三個月, 一星期會打起碼兩三個鐘多球! 突然開始覺得塊海綿好淋同冇晒力!

現在 D 外國膠, 以平均一星期打兩至三次為例, 每次兩至三個鐘, 最多兩個月多D, 塊膠就開始殘, 面膠起印起鱗, 海綿內能退減, 我自己就覺得一個半月塊膠就吳好打.......想換, 換言之, 現在打球越來越貴

總之, 一年換 5-6 塊膠(指外套) 走吳甩...!

外觀睇是否已經差不多了! 小弟剛重拾球拍幾個月唔喺好識睇...! 

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
***60後新手從2015年初重拾球拍兼新學打橫板***
1) ADIDAS - AVENGER CARBON - 狂8 + BARACUDA (196g)
2) BTY M MAZE  - MXP + R7 SOFT (180.3g)

引用:
原帖由 waiman2004 於 2015-11-10 19:33 發表
現在 D 外國膠, 以平均一星期打兩至三次為例, 每次兩至三個鐘, 最多兩個月多D, 塊膠就開始殘, 面膠起印起鱗, 海綿內能退減, 我自己就覺得一個半月塊膠就吳好打.......想換, 換言之, 現在打球越來越貴

總之,  ...
如果要耐用啲我估得蛋糕海綿
其他頂到盡3個月退化半年玩殘
一位不自量力的新手

請問 海綿蛋糕 與 內能 有咩唔同?
引用:
原帖由 Penguin 於 2015-11-10 23:05 發表

海綿蛋糕唔係等於內能咩,最耐用既係狂飆
引用:
原帖由 Penguin 於 2015-11-10 23:05 發表

海綿蛋糕係內能,但壽應該長啲
不過海綿唔殘姐唔代表膠皮
不過詳細原因我都唔知
比較狂飆當然冇咁耐打
一位不自量力的新手

兩個月差不多la.......

]可以參考下liness" />liness" />liness" />

回復 12# 的帖子

感謝分享影片
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

Donic的膠其實不耐用
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

整海绵好似搓面粉

條Andro片好L認真呀,睇嚟要買番塊Rasant支持吓!
ダニエル・トン

發新話題