28 12
發新話題

誰的責任?

誰的責任?

今日看某區校際比賽,原本以為能代表學校出賽的學生都是校內精英份子,幾乎每間學校都有專業教練帶隊,球技高低見人見智,但意想不到是部份球員連一些基本規則也不懂

- 不懂拋波
- 不知道2分轉發
- 球板破爛不堪
- 習慣右手握板,左手按枱

情況最壞的其中一名小朋友更每球發球都違規,如果嚴謹判決可以每一球都判輸,雖然無論你判不判都大比數輸,球証也顯得有點無奈,多次離開坐位向球員解釋,可惜還是改不好。

其實球員如果連拋波或2分轉發這麼基本的常識也不懂,為什麼會代表學校?
是家長責任
是學校責任
是教練責任
還是?

小朋友打球
算吧!
全世界只有香港先會執到咁嚴
本帖最近評分記錄

仔仔今日打比賽開唔開心.媽咪我好開心呀,D人話我好似馬龍仔
噤我叫哥哥再教你,搞掂,雙贏;
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

~超級榮譽~

人非聖賢,誰能無過,知錯能改,善莫大焉 .

引用:
原帖由 Rain 於 2015-10-29 23:53 發表
今日看某區校際比賽,原本以為能代表學校出賽的學生都是校內精英份子,幾乎每間學校都有專業教練帶隊,球技高低見人見智,但意想不到是部份球員連一些基本規則也不懂

- 不懂拋波
- 不知道2分轉發
- 球板破爛不堪 ...
同意suki乒總肯定是最大責任

另每間學校的情況會有唔同,有些學生可能連買塊雙喜1星球拍的錢都冇,還有很多原因……

因為有d學校無有質素既球員,有時做教練都好為難

校際比賽,可能唔夠人,所以拉夫半桶水隊友參加,體驗校際比賽活動。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

很多人是當娱樂不用太計較,返過來説,某他運動你地全部都知道規則嗎?

引用:
原帖由 速鳥 於 2015-10-30 07:53 發表
校際比賽,可能唔夠人,所以拉夫半桶水隊友參加,體驗校際比賽活動。
我讀書嗰時都俾人拉過去跑4x100(唔係代表學校). 結果好搞笑. (可能佢地見到我踢波跑二三十碼都過得去啦.)
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

校隊教練真係幾無辜,邊個教練唔想自己隊波成績好。而家d學生咁忙,好多時連練波都唔齊人,邊有時間教d學生。

可能學校d老師(教練)都係...臨時拉夫...佢地都係半桶水...........
多謝R師兄送贈6星板,永遠不會忘記人家的恩惠。
多謝M師兄送贈波爾,永遠不會忘記雪中送5木2碳。

引用:
原帖由 yoyo 於 2015-10-30 09:40 發表
臨時拉夫不懂拋波可諒解,因球証太嚴
2分轉發其實係未可以事前教下,教練無教
球板....香港貧富懸殊,狼掁鷹......
左右禁枱可能是平時食飯習慣了,亞媽問題

結論是社會的錯
規則我覺得應該教,但係始終小學生,比賽進行中佢地太緊張會連邊個開波都唔記得

如果間學校係有註冊教練教都咁既話,就一定係學校,乒總,教練都有責任

引用:
原帖由 HONG0211 於 2015-10-30 10:31 發表
如果間學校係有註冊教練教都咁既話,就一定係學校,乒總,教練都有責任
有註冊教練有咩用?學校比幾多時間教練去教學生先係問題。

引用:
原帖由 道山才子 於 2015-10-30 00:40 發表
小朋友打球
算吧!
說出我心中話

引用:
原帖由 道山才子 於 2015-10-30 00:40 發表
小朋友打球
算吧!
乒總裁判執法過嚴?見人見智!
全世界?你去見過哂全球嘅比賽嗎?
我覺得發球時拋波唔夠高,某情況下,係可以接受,
唔拋波就不行了!
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

明顯係學校責任   
當學校報左名, 就算冇人識打乒乓球, 老師或教練都要帶隊出賽, 佢地都幾慘

有時在比賽看到一些連波都唔懂拋的小朋友真的好無奈
不過這情況區賽較少,新一代七歲彼彼皆是
其实最大責任是黑論暗壇,沒有黑暗論壇「推波」助瀾,相信無咁多小朋友打比賽
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2015-10-31 00:08 發表
有時在比賽看到一些連波都唔懂拋的小朋友真的好無奈
不過這情況區賽較少,新一代七歲彼彼皆是
其实最大責任是黑論暗壇,沒有黑暗論壇「推波」助瀾,相信無咁多小朋友打比賽

你搵國家隊教都死喇!!!
一星期打一次2個鐘,仲要1對8
佢地鐘意去車仔,曼記踢波多過用手.

28 12
發新話題