發新話題

[球板討論] butterfly 板問題

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動

butterfly 板問題

想問下你覺得呢幾塊板點?Innerforce  Layer ZLC-FL,Viscaria-FL 蝴蝶王,Mizutani Jun Super ZLC-FL,Mizutani Jun  ZLC-FL
我想換板不過諗唔到換上面邊塊好...
我打法多數係用反手開始,打中近

唔知點解個post會出唔晒我打

引用:
原帖由 john88 於 2015/10/29 06:37 發表
唔知點解個post會出唔晒我打
你打某啲字,喱度唔 support。例如 ‘‘o既‘‘, ‘‘木台‘‘。。。唯有用啲易估既字代替。

無忘初衷 (雖然仍是長期輕傷)

Viscaria 反手好打

引用:
原帖由 勁揪俠 於 2015-10-29 07:05 發表

你打某啲字,喱度唔 support。例如 ‘‘o既‘‘, ‘‘木台‘‘。。。唯有用啲易估既字代替。
請c兄指教我應該買邊塊板好呀 thanks~~~

除了SZLC水谷準外三塊都打過! innerfroce zlc手感接近木板, 適合自發力好的球手!
水谷準zlc是三塊中比較平均的, 控制及速度都好! Vis較硬, 脫板稍快, 如用中國膠打正手此板較合適!

引用:
原帖由 michaell 於 2015-10-29 09:59 發表
除了SZLC水谷準外三塊都打過! innerfroce zlc手感接近木板, 適合自發力好的球手!
水谷準zlc是三塊中比較平均的, 控制及速度都好! Vis較硬, 脫板稍快, 如用中國膠打正手此板較合適!
我而家用緊stiga nano oc 正手係tibhar mxp 反手係donic m2. 如果我買水谷準szlc/水谷準zlc, 套用番我用緊既配搭好唔好? 有人同我講過正手可以用t05 不過我想聽下大家既意見

john88, 我都打咗nano oc一段時間,當時Rasant + Baracuda,我覺得好夠用喎,你覺得而家個setup有咩不足呀?nano oc其中一個好處係超級輕,你轉昆蟲牌重量要適應一吓。

[quote]原帖由 dlwtong 於 2015-11-9 08:35 發表
john88, 我都打咗nano oc一段時間,當時Rasant + Baracuda,我覺得好夠用喎,你覺得而家個setup有咩不足呀?nano oc其中一個好處係超級輕,你轉昆蟲牌重量要適應一

我打咗4年nano oc 先發覺超級輕既拍會令我既正手手感無左,次次都要打好耐先有返感覺. 我都想揾返少少重既拍
想轉拍仲有一個原因就係....當聖誕禮物畀自己

引用:
原帖由 iammalin 於 2015-11-18 00:49 發表
Viscaria 系alc適合自身發力,zlc 打借力。追求手感Innerforce  Layer ZLC-FL或較好,如果你追求接近純木手感 舊版本Innerforce  ZLC。 至於 水谷準zlc 同super zlc 未打過,留待其他師兄解答,亦想知道有咩吾同!
...
唔該!!
我諗我已經諗好買邊塊好

發新話題
最近訪問的版塊