發新話題

海綿顏色

海綿顏色

其實有冇代表D咩特性/料
純屬吸人注目染色?
大家認識有咩色?
紅橙綠藍紫
之前睇過388d1有白綿但我今日係華星買係紫
係佢假貨定唔同版本
新手一名,如問題太白痴請見諒
龍版張繼科, 正MXP, 反baracuda
YES,正MXP,反R7(借友用
Power Defense, 正狂3, 反d. tecs
CL, 正neo狂3, 反superblock
一位不自量力的新手

我見過的海綿有,紅,藍,綠,黃,橙,紫,黑,灰,白色,但顏色的作用,不知道。
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

現用藍色海綿
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)

似乎錯區。唔應該係 ‘‘網上談乒‘‘。
無忘初衷 (雖然仍是長期輕傷)

回復 4# 的帖子

應該放在乒器討論

引用:
原帖由 tomtom1995 於 2015-10-3 22:27 發表
我見過的海綿有,紅,藍,綠,黃,橙,紫,黑,灰,白色,但顏色的作用,不知道。
黑同灰係边隻?小弟見識少
一位不自量力的新手

錯區啊 唔識分
唔該版主移一移
一位不自量力的新手

回復 6# 的帖子

灰就xiom的膠有,黑就好N耐之前見過。

引用:
原帖由 tomtom1995 於 2015-10-3 22:41 發表
我仲以為發霉tim
一位不自量力的新手

引用:
原帖由 Penguin 於 2015-10-3 21:24 發表
其實有冇代表D咩特性/料
純屬吸人注目染色?
大家認識有咩色?
紅橙綠藍紫
之前睇過388d1有白綿但我今日係華星買係紫
係佢假貨定唔同版本
新手一名,如問題太白痴請見諒
388D-1,我見過有白/紫/黃色嘅海綿,試過白色彈啲,紫色咬球啲,黃色硬啲!
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

回復 10# 的帖子

你感覺那個海綿最好打?

引用:
原帖由 tomtom1995 於 2015-10-3 22:41 發表
海夫同Xiom 都有黑色
外國膠唔覺冇分別;但國膠就有囉(可能心理作用 )

[quote]原帖由 青見人 於 2015-10-4 00:03 發表

388D-1,我見過有白/紫/黃色
一位不自量力的新手

引用:
原帖由 青見人 於 2015-10-4 00:03 發表

388D-1,我見過有白/紫/黃色海綿,試過白色彈啲,紫色咬球啲,黃色硬啲!
多謝提供資料
原來有咁多色,大開眼界
咁啱係紫色,啱我心水喎
一位不自量力的新手

以下係從網上多個網站搜尋的有關資料
雖然大部份都話冇作用
但對有D留言有矛盾(認為有作用)
求高手解答

真的是因為好看==

海绵的颜色与性能、价格没有任何关系!

算是每家公司自己的特色吧
像andro的r系列 綠海綿
挺拔 Grip 跟 變革系列(Evolution)紅海綿
d牌藍火 藍海綿
xiom 碳素海綿 黑海綿
SWORD 紫梅茲 紫海綿

个人喜好吧

喜欢什么颜色就选什么,都是染色的,不能看出海绵的质量。
和颜色は关。

海绵要考察的主要是硬度和厚度。

乒乓球拍的好坏和海绵的颜色是は关的哦,挑选什么颜色的要看个人的喜好。

海绵的颜色与性能、价格没有任何关系!

没有区别!

可能是好看吧!也可能一面防滑,一面挡球!

简单 平的 没什么作用 丁的可以使球旋转 改变路线

胶皮 和 海绵是由不同材料制作而成的 胶皮的作用就是增加与球的摩擦 而海绵则是增加击球的力量 作用不同

一般有白色、黄色、橙色、蓝色、紫色几种,具体工艺不了解,以中国为例,白色软、橙色硬、蓝色超硬、紫色是海夫用,但日德海棉一般是白色或淡黄色,中国某些套胶也有少款采用日德海棉的,一般会有标注。

海绵的不同颜色,是代表不同硬度的,其中白色为最软、黄色次之、紫色居三,兰色最硬。

海綿顏色會影響面膠色域,與海綿顏色與性能無涉。

一位不自量力的新手

讀完 chemistry 可能會明得好啲。
無忘初衷 (雖然仍是長期輕傷)

引用:
原帖由 勁揪俠 於 2015-10-4 06:59 發表
讀完 chemistry 可能會明得好啲。
會教呢D咩,e+教原子同 periodic table
一位不自量力的新手

覺得大部分用家心聲會是
1/顏色是否好睇
2/硬度
3/耐用
紅雙喜DM SP500 SIGMA2 EURO 天弓5
nittaku 玻璃鳥  omg4 pro  rastant
木結他 m1jp R7
紅羽鳥 omg4 euro R7

發新話題