發新話題

[砌版討論] 直板橫打反手膠

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動

直板橫打反手膠

各位師兄, 小弟两年波齡,握直板, 直板橫打, 以下是两塊板之配答:
Yasaka Ma Lin Carbon, 正手 Evolution MX-S, 反手狂3-50, 35度
Stiga Intensity NCT, 正手 Evolution MX-P, 反手729 焦点3
請问反手膠要輕的, 有什么推廌?

Airoc S
主板:水谷ST 正手:omega4 asia  反手:t64
         Viscaria 正手omega4asia 反手:t64

回復 2# 的帖子

謝謝師兄! 請问厚度应用1.7的吗?

2.1mm

引用:
原帖由 nobody168 於 2015/10/2 23:56 發表
各位師兄, 小弟两年波齡,握直板, 直板橫打, 以下是两塊板之配答:
Yasaka Ma Lin Carbon, 正手 Evolution MX-S, 反手狂3-50, 35度
Stiga Intensity NCT, 正手 Evolution MX-P, 反手729 焦点3
請 ...
友誼 新焦點 3 不算輕嗎? 有説比 天翼 還要輕。請問有師兄打過 新焦點 3 嗎? 覺得點?

無忘初衷 (雖然仍是長期輕傷)

回復 5# 的帖子

友誼 新焦點 3打起来可以, 但不觉得輕, 勝在便宜, 但不及友誼極多好打, 可借質量麻麻, 打了一个半月左右膠皮與海绵便自動分家!

引用:
原帖由 nobody168 於 2015-10-3 08:46 發表
友誼 新焦點 3打起来可以, 但不觉得輕, 勝在便宜, 但不及友誼極多好打, 可借質量麻麻, 打了一个半月左右膠皮與海绵便自動分家!
新舊焦點3我都用緊. 覺得OK. 亦都唔重. 焦點3冇內能, 同MXP一齊用可能反應差別太大. 極光係內能. 如果樓主覺得好打, 點解唔用呢?
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

引用:
原帖由 nobody168 於 2015-10-3 08:46 發表
自動分家咁緊要?我打左3個月都仲可以wor,係旋轉好似弱少少。我遲d都想試R7 soft
中直Yasaka G5 + Baracuda + R7 Soft

會唔會係大陸嘢啲品控太差,搞到一塊得一塊唔得?
無忘初衷 (雖然仍是長期輕傷)

T80          .

回復 7# 的帖子

就是質量麻麻, 打了一个半月左右膠皮與海绵便自動分家!

回復 8# 的帖子

請问Yasaka Goiabao 5 如何?

引用:
原帖由 nobody168 於 2015-10-4 22:45 發表
請问Yasaka Goiabao 5 如何?
我打番波唔夠三個月,加上功力有限,個人感覺只供參考:擊球稍欠力度但拉弧圈感覺良好,推擋唔多夠力,橫打答你唔到(跟教練學緊)。整體黎講都算係好抵玩

有冇其他師兄可以補充?
中直Yasaka G5 + Baracuda + R7 Soft

引用:
原帖由 nobody168 於 2015-10-2 23:56 發表
請 ...
講番輕既反手膠, 或者可以留意下Donic Coppa X3. 應該係好輕. 我冇用過, 但係諗過揾佢做焦點3既upgrade.
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

謝謝各位師兄的推介, 已訂了Airoc S.

引用:
原帖由 nobody168 於 2015-10-12 12:39 發表
等樓主分享撗打用後感

請問可否透露O係邊度訂?? 幾銀??
引用:
原帖由 nobody168 於 2015-10-12 12:39 發表

引用:
原帖由 iammalin 於 2015-10-3 19:15 發表
stiga airoc s 值得一試!
max
stiga 既膠真係夠輕,個時我橫打都用 Stiga Neos,不過 2.0
如果樓主唔想用咁多錢,可試 gambler 塊 outlaw classic

回復 18# 的帖子

小弟在加拿大, 在我球會卖48加元, 但2.1 mm沒货, 我在日本网站訂, 价錢42.44, 加运費约49加元, 应这两天收到货。 算起来比香港买平。小弟不熟这里板规, 不知能否说出网站名?

發新話題