發新話題

弓起趙sir 為長膠爭光,榮昇甲組

引用:
原帖由 青見人 於 2015-9-25 22:54 發表

唔識打波都知嘅!可惜吖!唔知有冇依場波睇吓?
我有現場看,不過冇錄影,不知其他人有冇了,不要責怪羅教練了,因為回想十多年前,羅面對邪膠都十分吃力。

師兄形容十分貼切,个細路越想嬴就越易輸,趙sir用塊ox將他猛攻全部瓦解

引用:
原帖由 KKFan 於 2015-9-25 16:33 發表

睇得太簡單了,每次去歌街,好多時都見趙sir打幾小時才走,長膠同樣要努力練習,才可打出成績的
閘下閘下就贏波, 體力都唔需要. 努咩力?
主要係靠對方唔適應旋轉贏波
打反貼除了技術, 體力要求高.

引用:
原帖由 tsomlay 於 2015-9-26 12:08 發表

閘下閘下就贏波, 體力都唔需要. 努咩力?

主要係靠對方唔適應旋轉贏波
打反貼除了技術, 體力要求高.
所以要在極高水準的比賽賽事才是邪不能勝正,因為你的體力要支持在每一分波最少拉5板或以上長膠才處於下風

路過,不喜勿插。
難道打邪膠的人付出的努力一定不及打反貼的人?
我現在才知閘下閘下原來不算是一種技術!
你真的認為打反貼所使用的體力肯定高過打邪膠?
這些會否只是你的個人觀點?
人地未show過比你睇嘅東西,你居然認為對方沒有/不懂!

少林又好, 武當又好, 都係武術.
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

引用:
原帖由 鷹眼 於 2015-9-26 12:54 發表
路過,不喜勿插。
難道打邪膠的人付出的努力一定不及打反貼的人?
我現在才知閘下閘下原來不算是一種技術!
你真的認為打反貼所使用的體力肯定高過打邪膠?
這些會否只是你的個人觀點?
人地未show過比你睇&#22 ...
打反貼體力要求肯定高過用長膠好多 , 呢點打乒乓嘅人都知

咦!我唔識用反貼嗰wor,
我果然不算是一個打乒乓球嘅人
Btw,唔該你睇清楚!我講緊(邪膠),不只是(長膠)

建議趙sir如果想邪功再上一層樓的話,建議另外一邊可以用生膠,因為剛剛收到資料,牛博士出了一塊至邪的生膠,可以生產旋轉,不過在抵擋旋轉的時候就會極道下沉.可能是最強下沉的一款.

引用:
原帖由 lamhungboy 於 2015-9-26 12:52 發表

所以要在極高水準的比賽賽事才是邪不能勝正,因為你的體力要支持在每一分波最少拉5板或以上長膠才處於下風
你如果無高質量嘅弧圈跟本打唔穿佢, 你要留意佢每一球閘過來係咩旋轉變化, 仲要每球拉5板以上佢先處下風!
板板都要留意佢D旋轉,人都精神衰弱!
就算你做到以上幾點, 打到第三局你人都無晒體力, 佢仲體力充沛。
所以打長膠係業餘係一種  unfair advantage, 因為9成人唔適應, 同完全唔消耗體力, 就算適應到佢旋轉無高質量, 命中率高殺板都贏唔到

引用:
原帖由 atrix 於 2015-9-26 14:02 發表

作為趙sir的波友,

我自問打了無數次,但也無法參透

當中的旋轉變化,但起碼我知道

自己當中對長膠的不足,輸了也是應該

但作為青少年代表或甲組頭的他們

糸不服輸或不肖對手的同時

有否深思過自己 ...
大陸國手發力好, 弧圈質量高, 命中率高. 贏長膠當然無問題!
業餘選手有幾多有高質量弧圈?

引用:
原帖由 atrix 於 2015-9-26 14:21 發表

搵個國手勝了個長膠呵伯有何意義和成就感?

作為業餘玩家的我,最喜歡輸

只有輸過才能參透乒乓的樂趣

最怕無機會對高手,就系小了見高山

和學習的機會
師兄你最鍾意輸?唔係掛?

有人愛練少林大力金鋼指鐵頭功   有人喜歡練吸星大法北冥神功九陰白骨爪
覺得反膠大路前途好練反膠   覺得長膠生膠正膠防弧出奇制勝用邪膠
各門各派槍劍拳腳本無高低   是運用的人功夫去到邊
台上三分鐘台下十年功
對於長膠掌門人趙 sir,逍遙神功出神入化,乒壇百花齊放,我得以多多尊重
針灸博士研究生(國務院博士一等獎獲得者)
香港註冊,中國註冊醫生(中西醫結合)
香港地址:九龍奧運站博文街32號福群商場29D地舖 (週一至六 早上11:30- 晚上7:00)
香港電話 : 6762 4912 (請先預約)

引用:
原帖由 tsomlay 於 2015-9-26 13:53 發表

你如果無高質量嘅弧圈跟本打唔穿佢, 你
要留意佢每一球閘過來係咩
旋轉變化, 仲要每球拉5板以上佢先處下風!

板板都要留意佢D旋轉,人都精神衰弱!
就算你做到以上幾點, 打到第三局你人都無晒體力, 佢仲體力
...
所以話業餘的長膠,水準非常穩定,因為就算你贏左2比0如果你體力下降的話,也可能連輸3盤,得勝之處就是消耗對方體力亦是其中一個重要關鍵.

引用:
原帖由 tsomlay 於 2015-9-26 14:08 發表

大陸國手發力好, 弧圈質量高, 命中率高. 贏長膠當然無問題!

業餘選手有幾多有高質量弧圈?
能夠成為一個國家選手絕非簡單,何況是中國,中國國家隊水平非常高,要求亦非常之高,強如瑪琳,王勵勤這些一流選手,年介三十已經被迫退下火線,可想而知能夠生存下來的是何等之強,所以就算面對任何邪膠,他們的基本功亦足夠應付有餘

李曉霞對周昕彤正邪大戰:

https://www.youtube.com/watch?v=th2OqDSBsRc

周小妹幾乎扳到李大姐. 厲害! 李大姐也不是省油的燈, 定過神來憑深厚的功力扭轉乾坤. 精彩!

為周小妹和李大姐鼓掌!

更正: 扳倒

主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

趙Sir甚麼配置?

032板底, Tibhar Grass Dtecs, 加 日/德系反膠
wlwlwl
Forehand: inverted
Backhand: Tibhar Grass Dtecs

其實乒總都 鼓勵多些小朋反 用長膠削球,甘為何還有人還老是說長膠為邪門呢?
wlwlwl
Forehand: inverted
Backhand: Tibhar Grass Dtecs

引用:
原帖由 wlwlwl 於 2015-9-26 17:01 發表
其實乒總都 鼓勵多些小朋反 用長膠削球,甘為何還有人還老是說長膠為邪門呢?
我向啲長膠高手師兄師姐領教既時候都話揰邪. 係講笑. 係佢地有幽默感.

又寫錯字: 撞

發新話題