發新話題

弓起趙sir 為長膠爭光,榮昇甲組

片中的是否貓仔?

引用:
原帖由 tsomlay 於 2015-9-26 12:08 發表

閘下閘下就贏波, 體力都唔需要. 努咩力?
主要係靠對方唔適應旋轉贏波
打反貼除了技術, 體力要求高.
我可以話,打長膠的體力付出或比打反膠少!
但其實大家嘅支出唔同!
兩個反膠對戰:
速度節奏快丶落點好丶力量大丶旋轉強,如每球雙持5板以上,體力支出大大!
長膠對反膠:
長膠回球:落點好丶旋轉變化丶球速慢,但要求使用者高度集中,及有敏銳嘅反應,還要有高度調節能力!
試想一吓,長膠多數讓人先進攻,你冇咁上下反應、速度丶集中係防不住或跟不上球的,這是體力付出嘅一種!
打反膠嘅你哋想試吓打長膠嘅基本難度,可以照用反膠但係用全防守嘅打法,你就會知不容易!
反膠對長膠時:因長膠回球相對較慢,你會有較多時間準備,但因為認為對長膠時必須發力進攻嘅誤解,導致誤
會體力付出一定大,其實如果兩個反貼對戰,體力反而可能付出更大!
趙生,你們輸他不足為奇,佢打波嘅時間多過你哋瞓覺,多過很多青少年隊,拍得住全職運動員!佢可算是全職
業餘運動員!雖然為人就.... 但係我仍敬佩佢對打球嘅熱誠!
最後,你哋有冇試過打長膠呢!
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

古語有云:天之道,損有餘而補不足。人之道則不然,損不足以奉有餘。

其实趙SIR除了喜歡告訴人我勝了邊個之外,真是沒什麼。如我另一個帖所說,一個年過50的有為青年,可以擊敗排名30多及U15冠軍或者其实高手內心的喜悦实在是難以形容,試想想如果你贏左港青,贏左港隊甚至一些名將,你又不能跟人分享,其实好難受。你估每個人都好像楊沛霖咁WIN左某港隊后集字不提(雖然全港都知)

或者換一換諗,有時我都會生氣點解我輸過咁多次比趙SIR佢從來唔同人講WIN我,而且每次我都是五分左右,原因是我技術未夠班,佢口中講得出不是一等一的高手,也一定是非等閒之輩,如果你的名字有幸從他口中說出,其实也代表你的江湖地位有番咁上下。

話又轉過來,其实趙SIR每次打比賽也不會出旁門左道,不會狂DRAW,不會打爆個波,也不會駁鞋帶這些小動作,拋波也沒有遮絕對合規格,球板膠皮也沒有古靈精怪,便是不幸輸波佢都是笑一笑然后說聲好波,還有一樣好是他向前望很樂觀,輸左波佢會好快忘記,從新起步,見到無論排名多高名氣多大佢不會話無得打,也不會事前出口術 "我一定唔夠你打,你讓下我" 他只會一心一意準備 KO你,相反很多小朋友面對排名高,名氣高的人便未打先輸 "我一定唔夠打" ,輸左后便覺得自己一世都輸,再遇上又有心理陰影。

唔信你問下趙SIR,你輸過比邊個,我相信佢應該唔記得, 所以佢唔會同你講佢輸過比邊個,不過便是記得,他也只記住他怎樣輸,諗緊下次點樣WIN番,這種打不死精神其实是后輩應該學習。其实有時他跟我們分享沾沾自喜好正常,我老豆都經常講佢年青時的威水史,不過趙SIR的威水史不同是全部都新鮮滾熱.  除趙SIR外其实還有很多 UNCLE 很用心打波。

細心看看趙SIR打波其实好有風度,亦是一個君子,他對乒乓球那種熱愛其实真的值得我們學習。

小朋友如果你只是喜歡乒乓球,那你的水平便只會停留在喜歡的層面上
但如果你是愛乒乓球,那便是完全不一樣 (這是黃震廷最近訪問說的)
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

貓哥所言甚是。
能定下目標向高才平對手挑戰。
獲得成绩後,分享個人喜悦,
是一種正能量的表演。
以正面角度去看,大家才會開心
湯長老
四海五湖皆球友, 六合八方盡高 手。

更正:是高水平對手。
湯長老

更正:是高水平對手。
湯長老

😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊

趙sir 好波人品ok

引用:
原帖由 TomLai 於 2015-9-26 16:41 發表
李曉霞對周昕彤正邪大戰:

https://www.youtube.com/watch?v=th2OqDSBsRc

周小妹幾乎扳到李大姐. 厲害! 李大姐也不是省油的燈, 定過神來憑深厚的功力扭轉乾坤. 精彩!

為周小妹和李大姐鼓掌!

更正: 扳倒
請問有冇人知小邪女周昕彤用什麼膠?好利害.相信趙sir也要拜她為師,,,,

冇陰公!剛剛知道原來小邪女只係用一塊非常普遍的大維388d 1價值人民幣40元,他都不知道打敗幾多用Tenagy05,64基本完全用正手,真的嘆為觀止!差一步就擊敗世界冠軍李曉霞……現在才知道原來就算世界級邪亦能勝正,可能是一面倒,周昕彤好野

引用:
原帖由 lamhungboy 於 2015-9-28 13:11 發表
冇陰公!剛剛知道原來小邪女只係用一塊非常普遍的大維388d 1價值人民幣40元,他都不知道打敗幾多用Tenagy05,64基本完全用正手,真的嘆為觀止!差一步就擊敗世界冠軍李曉霞……現在才知道原來就算世界級邪亦能勝正,可 ...

昕彤姐用Spectol生膠開波. 除咗開波之外, 佢好似冇倒板, 好似係橫打.
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

引用:
原帖由 TomLai 於 2015-9-28 14:07 發表

昕彤姐用Spectol生膠開波. 除咗開波之外, 佢好似冇倒板, 好似係橫打. 患,不過聽說她已經改左用killer生膠。
真係好犀利!她可能是繼王皓之後成為一個新打法的主流,歷史上應該沒有一位直板長膠正手這麼厲害,不過在中國隊未必會重用佢,如果在其他國家她一定可以成為中國隊的最大憂患!

從來打波不是打器材 我用張繼科打到似張繼聰
用馬龍 打到變馬蟲
穿住劉德華的西裝,不一定似劉德華,可能似王晶
適當的器材可以令水平事半功陪,但不等如變身超級撒亞人
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

個人認為她的打法比正統的長膠削球更加難應付,因為她是近枱打法,會將對手的強力弧圈球迅速化解,而且以十分快速地削回去,可以看到她的對手根本沒有思考的餘地,所以很容易便將球打失。她以3-1打販武揚那場長膠對戰最為明顯顯,其中有一個主因她不能成為中國主力之原因,以她的打法並不是中國隊一貫喜愛的作風,她的打法選用的器材,會令好多製造商乞米。

如果她成為世界冠軍排名第一的話,你還會去購買tenergy 05 64嗎?日圓升值之後,相信會挑戰6xx大元……

引用:
原帖由 aklover 於 2015-9-28 16:13 發表
如果她成為世界冠軍排名第一的話,你還會去購買tenergy 05 64嗎?日圓升值之後,相信會挑戰6xx大元……
兩位師兄真會kan(砍). 趁這機會更正: 周昕彤正手有倒拍. 不過視頻裡她反手用生膠時的確是撗打.
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

引用:
原帖由 aklover 於 2015-9-28 16:13 發表
又或者到時長膠抄成天價,貴過05,64

引用:
原帖由 lamhungboy 於 2015-9-28 18:45 發表

又或者到時長膠抄成天價,貴過05,64
05, 64 貴
都因為廣告費
要做一塊長膠好高技術含量
貴過反膠唔出奇

發新話題