24 12
發新話題

現在才發現乒總盃同外援打原來贏輸都不加分或減分

現在才發現乒總盃同外援打原來贏輸都不加分或減分

乒總出了排名榜,現在才發現乒總盃同外援打原來贏輸都不加分或減分。個制度真搞笑

咁攪野,外援係咪即係乜先;一般同冇 ratings 打,係贏加輸唔計

引用:
原帖由 syenn 於 2015-9-19 13:10 發表
乒總出了排名榜,現在才發現乒總盃同外援打原來贏輸都不加分或減分。個制度真搞笑
我又唔覺好攪笑,如果你屬甲組,同外援打,打完隨時落乙組!到時你咪諗,不過前提係你係甲組先講!
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

早年是否當外援有底分800?是否早幾年對外援是有分有加減過,還是一直都沒有?

搞笑是在於有D球員好努力咁準備打外援,打贏了,結果還不如對個本地o分球員。當然還好努力認真,對待比賽是很有得着的

我諗想贏或好努力咁準備打外援既球員有一定水平同對乒總盃分數既玩法都有D認識。唔會唔知點計掛

呢樣仲搞笑,我今早前後問左三個甲組男球員,佢地都一直以為贏外援是有分加的。

引用:
原帖由 syenn 於 2015-9-19 15:25 發表
呢樣仲搞笑,我今早前後問左三個甲組男球員,佢地都一直以為贏外援是有分加的。
可以參考下乒總盃章程(十二) 賽規:3. 參賽的非本地球員,一律不計算對賽分;

謝謝!已經看到了,中計了。如果想攞分,真的唔好彩場場對外援,唔係怕輸,而係怕要僥倖贏咗,竟然一分都冇加。所以有得選下年千祈唔好對曬外援,幸好這個可能性不高,始終覺得個制度搞笑,乒總眼中竟覺得外援連0分球員都不如,給外援打個分很難嗎?例如冇人識的起錶200分,打過省的600,國B的1200,國A的2000,打過奧運會的4000。咁D香港甲組球員都希望贏,畢竟千多分的甲組球員很難再加分,例如咁好有一次馬龍落來打乒總盃,贏了冇分加,真搞笑

引用:
原帖由 syenn 於 2015-9-19 16:18 發表
謝謝!已經看到了,中計了。如果想攞分,真的唔好彩場場對外援,唔係怕輸,而係怕要僥倖贏咗,竟然一分都冇加。所以有得選下年千祈唔好對曬外援,幸好這個可能性不高,始終覺得個制度搞笑,乒總眼中竟覺 ...
唔通求其找個國內阿叔阿嬸來香港打
都值200分?

例如啫,o分都好,好過而家

想有加分奬勵就要承受輸波扣分既風險. 到時真係要同馬龍打都幾危險. 不過值得既. 將來俾啲孫睇下錄影帶都好.
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

上年對外援肯定有計分,因為有人中左招

我記得第一年攪有外援制嗰時,對外援贏輸係有加減分,而最初外援定咗喺第一分,但因為會扣分,所以強手不想打第一分,所以第一分派二缐去打外援!及後經反映後才取消有關計分!
畢竟打香港盃/乒總盃,人人都想搶分!
此外外援定分很難,吉田定800分,內地二打六又800分,唔識嘅外援你贏又冇人知,出名嘅外援你又贏到嗎?

BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

上年對外援肯定有計分,因為有人中左招  )
請問可否暗示明示是那一場,因乒總今天斬釘切鐵態度非常差的回復我一向都不計分的

所以我認為對外援唔計分係最公平

唔通win個大陸服務員都當佢800分咩

上年100%有計分,唔講邊一場啦 因為有好幾場

yes, 有好幾場減了分

引用:
原帖由 jacky1021 於 2015-9-20 00:05 發表
yes, 有好幾場減了分
咁都得,冇分計分一向有加冇減,乒總真得意

24 12
發新話題