發新話題

[球板討論] ALC or ZLC

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動

ALC or ZLC

想請教各位,你們覺得舊龍張ALC咬波d,定係新版Innerfiber Layer ZLC咬波d?

舊龍張
主板:水谷ST 正手:omega4 asia  反手:t64
         Viscaria 正手omega4asia 反手:t64

舊龍張!
沖爆超

龍張咬球好拉波爽,我都用緊

龍版張繼科, 正MXP, 反baracuda
YES,正MXP,反R7(借友用
Power Defense, 正狂3, 反d. tecs
CL, 正neo狂3, 反superblock
一位不自量力的新手

你們配咩膠

兩塊板唔同打法喎。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 速鳥 於 2015-9-19 22:39 發表
兩塊板唔同打法喎。
咁分別係咩打法呢?

ALC 以自身發力為主,所以適合近枱,ZLC 以借力為主,適合打中枱。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

[quote]原帖由 速鳥 於 2015-9-19 22:59 發表
ALC

以自身發力為主,所以適合近

其實遠都好到檯(不過冇乜力)
我配置已寫在簽名

一位不自量力的新手

推擋zlc彈D但冇龍張咁淋咬住
你去乒器相片帖子「新武器」
D人都話呢個配置正
不過本人冇玩zlc及新手不便作詳細比較
一位不自量力的新手

Ok thanks

何不直上 SZLC,現在四處特價。SZLC 其實不硬彈,發力拉波也很咬球。如果夠膽試膠,配用 Tibhar Quantum, 反手 Quantum S, 極有驚喜。

thanks

引用:
原帖由 andrewphy 於 2015-9-20 12:30 發表
何不直上 SZLC,現在四處特價。SZLC 其實不硬彈,發力拉波也很咬球。如果夠膽試膠,配用 Tibhar Quantum, 反手 Quantum S, 極有驚喜。
請問Quantum 是否比較淋

引用:
原帖由 kenken168 於 2015-9-21 14:44 發表

請問Quantum 是否比較淋
個人感覺↓
Quantum 比 1Qxd淋
反手 quantum S 易透過 64fx

在使用超張底板的情況下

發新話題
最近訪問的版塊