發新話題

成年人打教練打幾錢?

引用:
原帖由 wing0000 於 2015/9/18 11:48 發表

Where and how to join this club?
要講緣份。
無忘初衷 (雖然仍是長期輕傷)

引用:
原帖由 閃人 於 2015-9-15 13:07 發表

當初和你一樣想法在香港學,但是回深圳學過完全兩回事,因為  專業
香港也有很多非常專業嘅教練,睇你有冇碰到!而且內地也不一定所有教練也專業吧!
回看早前及近期較打得不錯的球手,有的沒在內地打,就算有回內地跟教練,主教練仍是香港的!
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

..............

引用:
原帖由 青見人 於 2015-9-20 23:35 發表

香港也有很多非常專業......
專業與否,最重要係可以因你個心型打出味道,唔通退休阿嬸來學,都係教你鬥快,拉起搶攻;
你打進攻乒乓球(現在九成都係 ),內地既教練真係要上過先得,幫你頭幾板心態調整一下  

我有無限子彈親戚用$400一個鐘請極強教練教兩個六歲八歲完全初學嘅小朋友。平時自己打嘅時候又見過隔離台啲教練極度hea教(唔知收幾錢),真心唔明點解個學生仲繼續學。肯燒子彈,香港好教練真係好易搵。但興趣波水平係唔係每個星期成千蚊咁燒呢?真係要視乎自己老竇/老闆生唔生性。

$400一個鐘比得起,為什麼我每個星期一上深圳學球,上去學過自然明白,講只是天花龍鳳.

~超級榮譽~

回復 48# 的帖子

絕對同意,有教練除左hea住教,重密密check住手機,覆whatsApp。真係睇你運氣。

收幾錢一個鐘唔係問題,但係個教練要對得住佢收個價,你係教得好既三幾百一個鐘,大把人話值,如果你係冇料既,唔收錢都冇人搵你教,問題係初學小朋友既家長,點樣搵到合適既教練,呢樣就要睇下你本身有乜野要求.
有D例行公事HEA教既教練,如果你錄低你自己上堂時做過D乜,你返去自己睇下,如果你自己有仔女既,會唔會跟呢個教練學波.

引用:
原帖由 閃人 於 2015-9-21 15:14 發表
$400一個鐘比得起,為什麼我每個星期一上深圳學球,上去學過自然明白,講只是天花龍鳳.
唔得既內地教練,我都遇見過,其實內地人既野,大家心照
引用:
原帖由 dlwtong 於 2015-9-21 11:06 發表
我有無限子彈親戚用$400一個鐘請極強教練教兩個六歲八歲完全初學嘅小朋友。平時自己打嘅時候又見過隔離台啲教練極度hea教(唔知收幾錢),真心唔明點解個學生仲繼續學。肯燒子彈,香港好教練真係好易 ...
細路仔學波,真係要睇父母乜心態;識人 ,阿爸帶個仔一切學,阿爸學完到阿仔學(阿仔直頭私鐘連 group 咁上),阿仔 hea 學,阿仔執波爬檯底玩幾分鐘都得;阿爸就打波唔多理 ,只係得閒先睇下 ;直頭係當 daycare 用;個教練勁人來,以前係真正國二隊員來。父母想細路仔有心學好波,真係要 group lesson 起步,等佢有得同同'輩'比較下,有鬥心,先加私鐘。

我未遇見過唔得既內地教練,始終去得唔多,去親都係鳳凰同利和,內地邊度有唔得嘅教練呢?

大陸競爭大,大陸球館要生存,一定要口碑好,所以教練就是球館最重要好口碑來源,選擇教練時一定做到最優質。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 無情燒賣 於 2015-9-18 22:24 發表
有陣時一分錢一分貨,教學ge野好多時都相對,未深入ge時候就總覺得好多價錢都唔合理,北上的教練實力當然不用置疑,但對新手的教法或者節奏又是否適合?(未計舟車勞頓)樓主比小弟ge感覺係:三百幾ge教練唔值,百幾二 ...
同意.
我覺得教練真係要夾先得
北上練波真係要用多好多時間,搭車又累,就算上面教練好些,都未必值得

[quote]原帖由 dlwtong 於 2015-9-22 07:41 發表
我未遇見過唔得既內地教練,始終去得唔多,去親都係鳳凰同利和,內地邊度有唔得

請問,內地練波價錢大約多少?

引用:
原帖由 dlwtong 於 2015-9-21 11:06 發表
我有無限子彈親戚用$400一個鐘請極強教練教兩個六歲八歲完全初學嘅小朋友。平時自己打嘅時候又見過隔離台啲教練極度hea教(唔知收幾錢),真心唔明點解個學生仲繼續學。肯燒子彈,香港好教練真係好易 ...
興趣波就難講,細路仔有心學既,一星期練五,六日。一個月學費萬幾二萬既我都見唔少

連埋枱錢大約90-120人幣一小時,視乎教練往績,粵語溝通能力同年資。鳳凰為例最貴最貴果個前二隊150人幣連枱

引用:
原帖由 閃人 於 2015-9-21 15:14 發表
我以前都堅持每個星期上深圳學波,去既都係實利同鳯凰。但係後尾都係決定香港學會比較好

所以咪出post問問香港而家咩價位,揾吓效益較佳嘅做法

引用:
原帖由 hoiwong9 於 2015-9-22 10:26 發表

興趣波就難講,細路仔有心學既,一星期練五,六日。一個月學費萬幾二萬既我都見唔少
我有d好奇,邊有咁多香港家庭可以負擔到$1-2萬俾小朋友玩一項活動?好驚人喎

[quote]原帖由 dlwtong 於 2015-9-22 10:26 發表
計埋車錢,時間,留港練習可能仲化算,不過大陸教練可能好d(我未試過)

我自己計過,七除八扣後如果喺香港搵到$200/hr 而又適合自己嘅教練,可以慳番好多時間

發新話題