67 1234
發新話題

成年人打教練打幾錢?

成年人打教練打幾錢?

學生時代未識自己搵錢。對金額毫無概念,食米唔知米貴。如今步入中年,上有高堂下有妻女,錢不多,亦不缺。大學時期接觸乒乓球後興趣一直未減,唯實在說服不到自己近三百多大元一小時在港聘請教練,寧長途跋涉北上深圳練球。想問者裡有沒有成年人在香港找教練?收費如何?

認識的有百多元到幾百元,,,但重點是教練是否幫到你解決某方面問題?
真心講300元一小時如果是全心教導和幫到你於技術,實戰和問題上幫到你是唔貴的
相返百多元每次只是和你例行公事掃球吹水而提唔到你問題幫唔到你解決咪仲大wor  lo
以上只是本人意見
本帖最近評分記錄
  • ttman +1 非常贊同 2015-9-15 11:47
紅雙喜DM SP500 SIGMA2 EURO 天弓5
nittaku 玻璃鳥  omg4 pro  rastant
木結他 m1jp R7
紅羽鳥 omg4 euro R7

有些国内体校教练不用这么贵的。
我和對囝囡都跟这些教练學打球中。
苦練基本功,共同學習!

引用:
原帖由 fredclho 於 2015-9-15 09:28 發表
在香港還是國內?什麼收費?

想學打波,梗係搵濕父.

引用:
原帖由 金擇魚 於 2015-9-15 11:58 發表
想學打波,梗係搵濕父.
濕父

引用:
原帖由 fredclho 於 2015-9-15 09:28 發表
講真,如果大陸教練收人民幣$100一個鐘。加上上落車費大約計約$70-80
大約成本學一個鐘波是$200港幤一個鐘。如果加埋交通時間我覺得香港學好過。

引用:
原帖由 hoiwong9 於 2015-9-15 12:53 PM 發表

講真,如果大陸教練收人民幣$100一個鐘。加上上落車費大約計約$70-80
大約成本學一個鐘波是$200港幤一個鐘。如果加埋交通時間我覺得好過。
當初和你一樣想法在香港學,但是回深圳學過完全兩回事,因為  專業

~超級榮譽~

讚同,但香港有$200教練咩?包波包場喎,我覺得無。有介紹?

你在什麼地區想學?
香港?
九龍?
新界?

引用:
原帖由 閃人 於 2015-9-15 13:07 發表

當初和你一樣想法在香港學,但是回深圳學過完全兩回事,因為  專業
其他我唔知上過幾次小鳯凰練波,教練我覺得都係專業…專業既回波機器囉,指導就非常少

時間就是金錢!  
香港都有$200一小時而且專業的! 當然,5丶6百元的名牌亦有很多

引用:
原帖由 hoiwong9 於 2015-9-15 02:43 PM 發表

其他我唔知上過幾次小鳯凰練波,教練我覺得都係專業…專業既回波機器囉,指導就非常少
昨天小鳯凰休息關門,過了實利X,一個省隊大學生教練一樣指導近台技術,
回波機器理工大把,

~超級榮譽~

純八掛
雖然級數唔代表一切:最重要係教到你自已個套路,香港現在三百蚊個教練係乜級數?
回波機器都好,專業既分波機器重大獲,見過一名教練教私鐘,三定點,成盤波個學生(我朋友)個動作都錯,都唔停;咁攪法學幾堂,出到國家隊教練都救唔返

學生時代揾個球技相約嘅朋友練吓發球搶攻,兩三點,檔兩條線可其容易。人到中年身邊同齡友人全部為口奔馳,抽到時間出嚟打波已經恩賜,又要朋友同一時空同一時段得閒,可能性極低,唯有間唔中出去燒吓銀紙...

引用:
個人覺得上內地打球冇打返3丶4個鐘不如在港打!除非你另有節目!
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

其實如果要求吾高,先join返幾個球局,然侈渽返幾個波友,再約出來練波囉
Guide for happiness:  
1.Free your heart from hate.  2.Free your mind from worry,
3. live simple, 4. give more, 5. expect less

和乒乓論壇有聯繫的xx乒乓球訓練及器材中心提供私人單對單教授都是每小時收費$300,應是一般公價了。
每天進步多一點

我都想砍悼重練
中直Yasaka G5 + Baracuda + R7 Soft

引用:
原帖由 BaaBaaChris 於 2015-9-16 21:23 發表
我都想砍悼重練
年記大,唔讚成砍掉重練,應該在改善現有套路和技術;當然教練唔係咁諗

67 1234
發新話題