發新話題

[是非] 不服從裁判的判決,還拉隊罷打,是否正確......

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 05:08 移動
咁 q ,尋日 ITTF North America cup 比賽中又係講球証判波問題
現在 video review 跟本就好平常,你冇,反而比人覺得有問題。
好老實,唔洗理上面個位"專業的球証",世杯唔前進跟本就係白生問題 ;佢同個 d 建制阿伯唔知現在個個有手機,有得拍片,亂咁講野一樣

引用:
原帖由 橫變直 於 2015-9-7 23:11 發表

應該咁睇︰ 「乒乓球比賽期間,係咪容許教練或隊友於比賽途中,向球證以剛拍下的影片提出判決上的抗議?」 如果唔俾,咁根本睇就冇意思,因為個判決係睇之前已經定案。 再講,你球球都叫球證睇片,話對方拋波唔直, ...
咁唔認同囉,你講個 d 野冰聯都係咁講;但可以分類有冇得上訴囉,最重要係有行出第一步,跟住慢慢修正,人地都係咁做;你講開波個到,乒聯真係得啖笑,尋日 North America Championships 都討論過

引用:
原帖由 ayui 於 2015-9-7 23:32 發表
咁,如果賽事不設上訴機制,有拍片都冇用啦!
其實有商有量都得,唔一定先上訴機制

引用:
原帖由 tomcat 於 2015-9-8 00:09 發表
如果個球証佢冇企硬果分,
我想以當時場上氣氛,往後的執法佢死得更慘.
其實有片重企硬,跟本就自己搵來衰
不過條貼講左都兩版,好似有 d 野欠左

引用:
原帖由 青見人 於 2015-9-8 03:38 發表

依啲球証先有問題,聽你講完就改判!
又唔好咁講,事實係錯就錯;
好簡單,開 net ball 好多時都係球員舉手,個球証重問球員乜料;最重要係如雙方球員認同係錯就改判囉
重未有片睇,純文字討論

引用:
原帖由 shiter999 於 2015-9-8 12:28 發表
點解冇人去討論"錯判左之後拉隊擺賽"係岩定錯
一路去捉一d字眼上既野
其實擺賽咪擺賽囉,冇乜問題

引用:
原帖由 青見人 於 2015-9-8 15:51 發表

我唔去搓測罷打一方的想法及原因,
罷打本身已顯示你唔尊重自己,對手
及賽事!
關尊重乜事,但如果好明顯係判錯,你重打就算唔算唔尊重自己,
引用:
原帖由 jlamlam 於 2015-9-8 16:47 發表
好耐以前好似國際比賽有罷打作坑議, 近年只有忘記遲到
記錯時間,其實好易,現在個 d pro tour 個個唔同賽程,你一唔check,就冇打

引用:
原帖由 chunchung 於 2015-9-12 00:12 發表
講句公道說話,個裁判我識既,但大埔分齡係非兵總賽事,你點espect有專業球證係到?糧又唔多有裁判牌都唔黎啦。雖然唔係打乒乓球人,但話哂上過training學過下,咁有時肉眼判錯一球半球有咩問題,最緊要即時出聲。
...
師兄,你用到咁多形容詞,變另一個文藝故仔咁
班人話裁判睇片知錯唔改,先嘈。老實講,你唔話比拍片,所以唔用得,得啖笑,你估法庭 ,好明顯企硬、面子唔落得台 ;我係對方細路就比返分對方算
我都唔係打乒乓球人,只係老人家打下地區比賽、聯賽過日晨咁;只知 ref 判錯、睇錯一定唔奇(世界賽都有 );但有証明係判錯或球員出聲同雙方球員同意,就一定要改;冇就 ref 係最係決定, common sense 呀嘛

引用:
原帖由 yoyo 於 2015-9-12 08:42 發表

看完這師兄的分享,雖然不在現場,但若是為了一球兇裁判那未免太........
看完咁多位人講似乎是區賽,而裁判亦非乒總裁判,雖然乒總裁判非完美,但容我說外間的裁質素相對可能較低
一個發球有10個8個可能性犯規 ...
一分都好重要
重有個位話係"資深教練",唔係掛,連爆波唔計分都唔知 (40+波成日爆,一場爆幾個,救左唔少人 )。
引用:
原帖由 mao 於 2015-9-11 08:21 發表
運氣有時是比賽的一部份
香港球証唔會有心判錯,但人誰無錯?在逆境下仍能冷靜繼續完成比賽才是高手
有時看眼前得失太重,或許你得到奬牌,但可能失去另一些東西
你講個套以前就與,現在唔與;點解,因為以前科技落後,真係冇計,自好拿來自我安慰,現在重講,就比人笑係古董 ;唔知世界科技進步到球賽係可以 HD replay 睇下個波有冇擦邊;你判錯,比人講十世

發新話題