60 123
發新話題

[是非] 不服從裁判的判決,還拉隊罷打,是否正確......

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 05:08 移動

不服從裁判的判決,還拉隊罷打,是否正確......

昨天帶囝囝去大埔打區賽,兩隊男雙比賽在重要關頭,裁判錯判一球關鍵球,
輸球的一方就拿
乒乓,象棋都是我至愛

不服從裁判的判決,還拉隊罷打,是否正確......

昨天帶囝囝去大埔打區賽,兩隊男雙比賽在重要關頭,裁判錯判一球關鍵球,
輸球的一方就拿錄影片斷給裁判看,影像中的確顯示裁判是判決錯誤,
但裁判堅持自己判決是對的,輸方球隊代表就大吵大鬧,連主裁判都被咒罵,
足足吵了大約半小時,不得要領,無奈最終繼續比賽,但由於輸球的一方年齡
較小,在吵鬧多時之後,未能集中,由贏變輸,到決勝局打到尾聲時輸方見勢色不對
借意拉隊罷打,還對裁判出言不順,個人覺得大會章程寫得很清楚,最終任何判決以
大會裁判為最終判決。本人認為此次事件,終會對小朋友帶來很壞的影響。
乒乓,象棋都是我至愛

樓主是輸方定幸運一方?
紅雙喜DM SP500 SIGMA2 EURO 天弓5
nittaku 玻璃鳥  omg4 pro  rastant
木結他 m1jp R7
紅羽鳥 omg4 euro R7

引用:
原帖由 cheungwahlee 於 2015-9-7 18:09 發表
輸球的一方就拿錄影片斷給裁判看,影像中的確顯示裁判是判決錯誤,
但裁判堅持自己判決是對的,輸方球隊代表就大吵大鬧,連主裁判都被咒罵,
足足 ...
既然片段都顯示係判錯,點解唔能夠從善如流判番岩呢?

引用:
原帖由 atrix 於 2015-9-7 22:00 發表
因為專業的球証系唔需要看過去

只需做好自己相信自己便可

認同你的觀點,就是成認自己非專業

你有看個踢世界柸的球証

暫停球賽看電視嗎?
你呢個觀點係錯既,肉眼始終有瞎點。網球會係有人挑戰既時候用科技去幫忙執法。NBA 都會係有爭議既時候停低比賽觀看影片判斷。不過你可以話乒乓球同足球未有呢d規例。但係唔係明知睇完片明知自己錯依然堅持自己岩就叫專業球證囉

引用:
原帖由 atrix 於 2015-9-7 22:43 發表
如果系真有這樣的球証的話

我們只可以説他半專業

專業的球証系無機會去談判和看手機

因為他糸上帝 ,

有機會和你談心和看片的球証

而又唔認錯的才最可悲

但他真的做到了,球証應有的專嚴

這 ...
同意. 這是程序規則問題. 網球等有自片再定斷的程序, 足球乒乓球沒有.

-----
睇片

主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

裁判己經按程序做出裁決, 如果他根據程序沒有的看片結果改裁決, 是違規的. 另一方可以投訴裁判違規.
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

引用:

你有看個踢世界柸的球証

暫停球賽看電視嗎?
同意. 補充一下. 足球比賽好多時場內有大銀幕直播. 如果我冇記錯, 試過全世界都睇到實況片斷播出同不斷重播, 個裁決都冇得郁.

咁 q ,尋日 ITTF North America cup 比賽中又係講球証判波問題
現在 video review 跟本就好平常,你冇,反而比人覺得有問題。
好老實,唔洗理上面個位"專業的球証",世杯唔前進跟本就係白生問題 ;佢同個 d 建制阿伯唔知現在個個有手機,有得拍片,亂咁講野一樣

引用:
原帖由 hoiwong9 於 2015-9-7 22:19 發表

你呢個觀點係錯既,肉眼始終有瞎點。網球會係有人挑戰既時候用科技去幫忙執法。NBA 都會係有爭議既時候停低比賽觀看影片判斷。不過你可以話乒乓球同足球未有呢d規例。但係唔係明知睇完片明知自己錯依然堅持自己岩 ...
應該咁睇︰ 「乒乓球比賽期間,係咪容許教練或隊友於比賽途中,向球證以剛拍下的影片提出判決上的抗議?」 如果唔俾,咁根本睇就冇意思,因為個判決係睇之前已經定案。 再講,你球球都叫球證睇片,話對方拋波唔直,拋波唔夠16cm,咁唔通球球同你睇片?

p.s. 足球方面,我認為有睇片的需要,主要係越位、十二碼呢D,基本上可影響賽果的判決。須知道,足球世界裏,入一球可以好大分別。但睇片係由第五旁證睇,然後用通話機講俾主裁判知。 就好似有D情況旁證會用對講機向主裁判通訊一樣。  我估睇片呢樣野,可能由美國足球首先引入,因為NBA不嬲有,而美足又越來越多「過氣」球星加盟,人氣開始上升。

引用:

你有看個踢世界柸的球証

暫停球賽看電視嗎?
不同意.
我見過好多次,球證睇唔到有high死,要由球員提醒,而當球員提醒後,球證都會從善如流,更改番判決。
上個月某區分齡賽先出現呢個情況(不是大埔),我只係旁觀者,見到有high死,但球證剛好望住張紙,我即刻出聲提醒球證,佢就有D唔好意思咁講:high死呀?即刻改分。

引用:
原帖由 橫變直 於 2015-9-7 23:11 發表

應該咁睇︰ 「乒乓球比賽期間,係咪容許教練或隊友於比賽途中,向球證以剛拍下的影片提出判決上的抗議?」 如果唔俾,咁根本睇就冇意思,因為個判決係睇之前已經定案。 再講,你球球都叫球證睇片,話對方拋波唔直, ...

咁,如果賽事不設上訴機制,有拍片都冇用啦!

引用:
原帖由 atrix 於 2015-9-7 22:43 發表
如果系真有這樣的球証的話

我們只可以説他半專業

專業的球証系無機會去談判和看手機

因為他糸上帝?我唔太同意。球證無機會睇片做判決?你有無睇過NBA架?

有機會和你談心和看片的球証

而又唔認錯的才最可悲

但他真的做到了,球証應有的專嚴

這 ...
球證係上帝?球證無機會睇片做判決?你有無睇過NBA架?

引用:
原帖由 橫變直 於 2015-9-7 23:11 發表

應該咁睇︰ 「乒乓球比賽期間,係咪容許教練或隊友於比賽途中,向球證以剛拍下的影片提出判決上的抗議?」 如果唔俾,咁根本睇就冇意思,因為個判決係睇之前已經定案。 再講,你球球都叫球證睇片,話對方拋波唔直, ...
咁唔認同囉,你講個 d 野冰聯都係咁講;但可以分類有冇得上訴囉,最重要係有行出第一步,跟住慢慢修正,人地都係咁做;你講開波個到,乒聯真係得啖笑,尋日 North America Championships 都討論過

引用:
原帖由 egghead1969 於 2015-9-7 23:44 發表

咁唔認同囉,你講個 d 野冰聯都係咁講;但可以分類有冇得上訴囉,最重要係有行出第一步,跟住慢慢修正,人地都係咁做;你講開波個到,乒聯真係得啖笑,尋日 North America cup 都討論過
同意,我覺得乒乓球比賽可以參考網球比賽 每局限制挑戰判決既次數。其他球類比賽都有咁做。乒聯可以試下行 好過成日改波黎擾民

引用:
原帖由 ayui 於 2015-9-7 23:32 發表
咁,如果賽事不設上訴機制,有拍片都冇用啦!
其實有商有量都得,唔一定先上訴機制

引用:
原帖由 atrix 於 2015-9-7 23:50 發表
球證係上帝?球證無機會睇片做判決?你有無睇過NBA架?

我有睇NBA. 但我唔會系乒乓論壇講NBA 唔好意思呀

因為我知自己來錯了論壇
哦,你早d講厄。乒乓論壇原來唔可以講NBA我而家先知

引用:
原帖由 atrix 於 2015-9-8 00:01 發表

因為我好鐘意打乒乓球
所以,我會去足球,單車論壇區
去孫洋乒乓球 ,並無不當
師兄,無人話你不當呀。你咁緊張做乜?不過師兄你盛名所累 係你果區打波都好少人唔識你

如果個球証佢冇企硬果分,
我想以當時場上氣氛,往後的執法佢死得更慘.

60 123
發新話題