39 12
發新話題

[球例] 比賽中可不可以大聲叫幫自已打氣 (不是挑釁對手)?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:10 移動

比賽中可不可以大聲叫幫自已打氣 (不是挑釁對手)?

打比賽 (不論大小, 本地定國際),很多人都會叫為自己打氣 (如 draw). 不是對著對手叫, 不是挑釁對手只是幫自已打氣.

是否不容許太大聲?球例有否說明?何為太大聲?

請閣位指教, 謝謝.

見唔小,大小朋友都常發生,,覺得所謂大聲細聲都是當時環境的感覺,,包括裁判啦,,又冇計音機,所以就冇辨法有一個標準,
紅雙喜DM SP500 SIGMA2 EURO 天弓5
nittaku 玻璃鳥  omg4 pro  rastant
木結他 m1jp R7
紅羽鳥 omg4 euro R7

回復 2# 的帖子

不能太大聲,因會影響其它比賽的進行
人生中會結識到很多人
有些只能做朋友
有些會更親密

官字兩個口,球例上應該沒話唔得,有個英國的Adam輸緊10比零還跳舞添

應該無標準,但我估栽培可以有權判斷,聲響是自己為自己打氣,還是要制造粗音,影響對手。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

較大問題嘅應該係一球波未打完就大叫。我自己遇到擦邊或擦網球都會不自覺大叫,都唔清楚有無打氣成份,但就覺得叫咗舒服啲

另外,大叫的時機同內容都好重要,以下兩個真實個案都係大叫的球員被球証警告,供參考:
1. 對手抛波發球時大叫;
2. 大叫時發音用咗 diu (我相信當時個球員係不自覺的,唔係想用粗口鬧人)。

引用:
原帖由 Suki 於 2015-9-7 14:14 發表
如果不是挑釁性,個人覺得冇問題!!!

個人也很欣賞全程投入比賽的!
對, 全程投入比. 如贏了一球, 為自己加油增加士氣. 據我所知好多教練都教學生比賽要叫

個人愚見,如果嗰球真的打得好靚好勁,發自內心的叫一聲打氣,是人之常情!

引用:
原帖由 atcf 於 2015-9-7 14:36 發表
見唔小,大小朋友都常發生,,覺得所謂大聲細聲都是當時環境的感覺,,包括裁判啦,,又冇計音機,所以就冇辨法有一個標準,
"又冇計音機,所以就冇辨法有一個標準" 就是代表主觀,覺得大與小聲,沒有客觀標準

引用:
原帖由 速鳥 於 2015-9-7 14:56 發表
應該無標準,但我估栽培可以有權判斷,聲響是自己為自己打氣,還是要制造粗音,影響對手。
"制造粗音,影響對手" 是不應該,沒有球品的行為

引用:
原帖由 BrianDD 於 2015-9-7 14:46 發表
不能太大聲,因會影響其它比賽的進行
"影響其它比賽的進行" 怎樣判斷? 如有沒有接收投訴?

引用:
原帖由 kwokwy 於 2015-9-7 15:25 發表
較大問題嘅應該係一球波未打完就大叫。我自己遇到擦邊或擦網球都會不自覺大叫,都唔清楚有無打氣成份,但就覺得叫咗舒服啲

另外,大叫的時機同內容都好重要,以下兩個真實個案都係大叫 ...
同意, 以不刻意影響對手為標準基礎, 球品先行

引用:
原帖由 HoHin 於 2015-9-7 16:00 發表
個人愚見,如果嗰球真的打得好靚好勁,發自內心的叫一聲打氣,是人之常情!
非常同意, 亦常見

我本想以另一事例作討論, 但我發帖後聽說有球員剛在乒總杯因大叫而得黃牌警告, 有冇人在場知事發經過?
合情?合理?合例?

冇標準真係難講
我諗都係睇裁判,

回復 12# 的帖子

其實如果你對此有問題,不如你去信乒總問會好一些,這始終是一些專業判斷,不是心想就是事實的
人生中會結識到很多人
有些只能做朋友
有些會更親密

引用:
原帖由 BrianDD 於 2015-9-7 17:00 發表
其實如果你對此有問題,不如你去信乒總問會好一些,這始終是一些專業判斷,不是心想就是事實的

希望代表我們發問,看他們怎樣回覆,及有更清晰指引

個人認為大叫並非必要せ實用。但有干擾别人せ失球品之風險。雖然有時係自然發生。但不應刻意養成此習慣吧。
無忘初衷 (雖然仍是長期輕傷)

回復 18# 的帖子

支持留主去信問
人生中會結識到很多人
有些只能做朋友
有些會更親密

引用:
原帖由 BrianDD 於 2015-9-7 17:07 發表
支持留主去信問
不如請各壇主解答 (我知好多都是現任或前任專業裁判)

39 12
發新話題