27 12
發新話題

鄧國基發球

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:36 移動

鄧國基發球

有冇人可以分析下男甲球員兼教練兼論壇紅人鄧國基既發球?
我點睇都覺9成違例, 向後拋,唔夠高
有冇人可以指正我既睇法?

唔使討論,你見佢舊年乒總既賽事比人foul 左幾多次就知

引用:
原帖由 ricky_table 於 2015-9-5 10:49 發表
有冇人可以分析下男甲球員兼教練兼論壇紅人鄧國基既發球?
我點睇都覺9成違例, 向後拋,唔夠高
有冇人可以指正我既睇法?
的確有時係唔夠高

如果以水平計肯定超過16cm 但垂直計就......
主拍:Nittaku Waldner Manchester
正:Nittaku Flyatt Hard 2.0
反:Butterfly BryceHighSpeed

以下面呢場大分2:2細分6:6一球為例:

高度免強足夠,斜度肯定超過裁判手册裏面所指既「離垂直幾度之內」

後拋都幾明顯,同埋有時覺得佢個波未開始跌就觸球

回復 6# 的帖子

都好明顯後拋!如果比賽對手有這樣問題可以點做?

其實都有好多人癹球都有少许犯規,點解凈係講鄧国基?

引用:
原帖由 tts 於 2015-9-5 15:51 發表
可能因為有人輸得唔服氣  

引用:
原帖由 tts 於 2015-9-5 15:51 發表
我同意好多人都有少少唔合標準但係鄧國基係比較明顯,而且仲有少許合力發球的感覺。

引用:
原帖由 ThomasKwok 於 2015/9/5 14:28 發表
都好明顯後拋!如果比賽對手有這樣問題可以點做?
自求多褔

引用:
原帖由 橫變直 於 2015-9-5 16:37 發表

可能因為有人輸得唔服氣  
如果鄧國基發球真的犯規,輸俾佢的人緊係要出聲,好合埋。
而且,出聲可以提醒乒總日後要特別留意類似的發球問題,好應該出聲。

其實乒總d球證 見你高級就唔會成日foul...

好多球員的遮擋發球,更是多不勝數,完全不能分辨旋轉。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 速鳥 於 2015-9-5 22:37 發表
好多球員的遮擋發球,更是多不勝數,完全不能分辨旋轉。
我發現如果雙方發球都係唔清唔楚,球証一般都唔理,扮拋波,假動作都得

建議改例,發球要超過自己身高1米,
杜絕呢d不清不楚情況,

執法標準要一致!唔好淨係識蝦細路。見小朋友就執得咁嚴:拋波手放底咗小小、手掌唔夠平,直接判人失分。

我純粹係路人. 兩個人都唔識. 睇片的確見有人成場片抛波都斜過45度好多.
對方本來抛波好直, 暫停之後明顥斜咗(雖煞好似冇過45度).
我諗佢不如直接向裁判投訴好啲.
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

引用:
原帖由 ayui 於 2015-9-10 08:54 發表
執法標準要一致!唔好淨係識蝦細路。見小朋友就執得咁嚴:拋波手放底咗小小、手掌唔夠平,直接判人失分。
情況絕對就係咁!球證見係小朋友,就不斷指指點點,但對住名人,甲組,就唔係太敢出聲

出去同論壇哟網友,試過有人唔抛波之餘,係趁人唔圍意時開波,

27 12
發新話題