發新話題

買底板應如何簡

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:36 移動

買底板應如何簡

平時打開套板 未試過分開買 雖然塊塊底板都一樣做法 但難免都會有唔同質數(上網睇人講)
想問應如何簡塊好木 thx

睇木紋,亨吓塊木有冇唔同聲,將塊板的板柄亨吓額頭聽吓有冇特別的聲。最重要係去有信譽的店舖買

個人經驗:
- 看木紋是否理想,避免扭紋柴和有結的;
- 拿起木板向上打下波,感應木板彈跳力,試幾塊同款板比較下;
- 叫老板拿電子磅出來磅下幾塊同款板的重量,揀取自己心目中的重量。
每天進步多一點

同埋睇睇大芯有無拼接,盡量揀啲少拼接的

引用:
原帖由 jeff_whc 於 2015-9-1 22:03 發表
同埋睇睇大芯有無拼接,盡量揀啲少拼接的
"大芯有無拼接",唔明

引用:
原帖由 egghead1969 於 2015-9-2 01:54 發表

"大芯有無拼接",唔明
大芯有拼接例子.  依家要搵完全冇拚接既butterfly板都唔易.
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
板:Timo Boll ALC FL
膠: FH: ELS; BH: R7S
喜歡: 多板數來回

引用:
原帖由 johnli 於 2015-9-2 09:03 發表

大芯有拼接例子.  依家要搵完全冇拚接既butterfly板都唔易.
邊有咁深色咁明顯。
通常桐木大芯多數有,未見過冇。Ayous多數冇,未見過有。
本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 johnli 於 2015-9-2 09:03 發表

這塊板的拼接應該是刻意, 可能為了令球拍磨波是轉D, 有拼接的真的不會太明顯... ...
<-->
.

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2015-9-2 10:37 發表

這塊板的拼接應該是刻意, 可能為了令球拍磨波是轉D, 有拼接的真的不會太明顯... ...
同意"有拼接的真的不會太明顯", 就係想用一幅誇張既圖畀新人睇.不會太明顯既拼接好難畀人睇得清.
本帖最近評分記錄
  • 乒乓在線 +8 終於有講因為引例, 要較明顯圖^_^ 2015-9-2 15:15

引用:
原帖由 橫變直 於 2015-9-2 09:44 發表

邊有咁深色咁明顯。
通常桐木大芯多數有,未見過冇。Ayous多數冇,未見過有。
我有一塊大芯係ayous, 有一拚接, 拼得好好.  唔細心睇, 係睇唔到.

拼接除了影響觀感,還有什麼問題?

回復 11# 的帖子

如果木材質量有差的話 拼接的不同木材位置的硬度彈力會有所不同
此外 力量的傳遞方面會在拼接位置衰減 手感可能差咁D 較粗糙
睇併接的最好方法都係睇紋路同木材顏色 有冇在某些位置突變
主拍:Nittaku Waldner Manchester
正:Nittaku Flyatt Hard 2.0
反:Butterfly BryceHighSpeed

现在都很难找到没拼接的板啦,就算系千几两千蚊既蝴蝶都系有拼接

多謝眾師兄,我真係唔知大芯會有拼接,一向以為唔係套板的板每層都係一塊過

發新話題