25 12
發新話題

[橫打] 三十幾歲人先黎學橫打?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:33 移動
引用:
原帖由 直直地 於 2015-8-30 11:22 發表
如果唔系要逼自己打出咩成績, 幾多歲打乜都無問題。開心最緊要。

不過,如果體力開始下降,手腕開始痛,腳步開始慢。。。都系呢句。。。。
中中直直。。。。。。。終需。。。。轉橫。
直直兄力sell轉橫wor
中直Yasaka G5 + Baracuda + R7 Soft

引用:
原帖由 hamh 於 2015-8-30 11:39 發表
我都係啱啱3字頭先學橫打,而家已經全時間橫打冇正手推擋了,最緊要睇自己順唔順手,如果唔順手就算個潮流係直板橫打都唔會幫助到你。
橫打上手都算ok, 不過冇諗住轉全橫, 中路都係推擋順手d
中直Yasaka G5 + Baracuda + R7 Soft

引用:
原帖由 明哥 於 2015-9-1 11:09 發表
冇打二幾十年, 這三四年打番, 由直变左橫, 貪橫板左右走少半步。
直板時都試過中直橫打, 原理簡單, 易學難精。
而家橫板打正生反反和正反反生, 樂趣無限有排玩
小弟冇接觸過生膠,有機會要見識下

引用:
原帖由 馬琳 於 2015-9-1 18:26 發表
其實呢...
如果橫打動作錯唔好打好過打[因為容易傷..小弟已經係例子]
絕對同意! 早幾打到手腕痛,幸有師兄提點握拍方法同手腕角度。初學千其唔好亂發力橫打

引用:
原帖由 wongtkl 於 2015-9-2 21:52 發表
我都成四十歳要搵教練執返基本功重新再學過,打波最緊要打得開開心心~
師兄果然有heart 我都有諗過搵教練或都報成人班,不過太多年冇打想打番d感覺番黎先。我怕我3分鐘熱度

25 12
發新話題