發新話題

[砌版討論] 關於砌板問題

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動

回復 19# 的帖子

兩塊都係1000左右啫,當然你係樓上舖買就梗係貴少少

引用:
原帖由 gn03041524@gmai 於 2015-8-24 00:57 發表
@@~~~145 好D~@@
145 價位係?
VISCARIA價位係?
可以去sunnywise / 駿興 網頁看看 約 1230/1200 駿興免費貼膠

想問一下05 係咩牌子的膠?

引用:
原帖由 gn03041524@gmai 於 2015-8-24 01:30 發表
想問一下05 係咩牌子的膠?
butterfly

睇番BUTTERFLY05有05FX  分別係?

145 賣到$1200就太貴啦  市售狂八真係唔敢用

甘貴既膠我刀未用過,好似05fx比05慢好小小,但05fx控制又好小小, 最好比其他用過既師兄解答

05 fx 比05 軟,發力計05拉得沖d,fx. 會防同快撕穩一d 利申:我用Viscaria 特注正手藍綿國狂3 反手05fx

多謝 解答
開始有明確目標

人哋打緊五星成品問吓大家意見,竟然可以討論到灌唔灌膠05/64藍綿國狂Viscaria,同人放血咩?

由五星跳到t05, 64, 不是問題,唔啱打要再換便慘惨豬囉……可以先試銀河或红雙喜勁極,配狂8正手,狂3-50反手,應該較似依家配置升級版
愛吃愛喝愛打波,希望改善球技和壞脾氣

引用:
原帖由 橫變直 於 2015-8-24 00:07 發表

樓主果塊係成品拍,一換膠,面材就
唔一定,識人打繄換左膠的成品拍(唔知 PG13 定乜)
引用:
原帖由 dlwtong 於 2015-8-24 07:50 發表
人哋打緊五星成品問....
同人哋用繄 honda fit,問換車,叫人換 AMG CLS 一樣

引用:
原帖由 egghead1969 於 2015-8-24 09:49 發表

唔一定,識人打繄換左膠的成品拍(唔知 PG13 定乜)

同人哋用繄 honda fit,問換車,叫人換 AMG CLS 一樣
人地比$2000 budget, 介紹viscaria 加tenergy好正常。買板一步到位唔使麻煩

我覺得,樓主唔好諗住俾一次$2000然後左諗右諗,問呢個問果個,上網找資料等,就可以買到塊合心水的球拍一勞永逸。冇咁易。
要一買就有相逢恨晚的感覺,要好有運氣。
最好係有得借朋友的去試,否則,撞彩而已。
球拍個體差異大,同型號唔同重量又唔同,配膠唔同又有分別。 手感又個個唔同,因不同人有不同打法同埋水平。
所以呢,最好係有得自己親身試。唔好諗住買一塊二千甚至三千元球拍就一勞永逸。

而且隨住打法改變,技術進步,要求唔同,甚至心癮,好快,又會想/要買第二塊,第三塊,第四塊。
所以,第一塊我建議買一d中性少少,可拉可打,又多人用又可練手感的純木球拍。stiga吧。 不應買碳纖維住。即使買什麼viscaria,呢塊都唔會係最後一塊。

嗯 多謝寶貴意見..

引用:
原帖由 hoiwong9 於 2015-8-24 10:25 發表

人地比$2000 budget, 介紹viscaria 加tenergy好正常。買板一步到位唔使麻煩
但浪費囉;其實千元樓下比較合適樓主

引用:
原帖由 橫變直 於 2015-8-24 10:35 發表
而且隨住打法改變,技術進步,要求唔同,甚至心癮,好快,又會想/要買第二塊,第三塊,第四塊。
所以,第一塊我建議買一d中性少少,可拉可打,又多人用又可練手感的純木球拍。stiga吧。 不應買碳纖維住。即使買什麼 ...
Viscaria 仲唔夠中性?

引用:
原帖由 egghead1969 於 2015-8-24 10:56 發表

但浪費囉;其實千元樓下比較合適樓主
$1000樓下,viscaria 都係$1150左右同$1000爭得幾遠呢?

我都覺得Vis係塊中性既球拍,咬波底勁都齊。不過相信樓主買左新拍後,係需要時間適應,好似之前有個學生因為budget問題,明明塊薩姆唔好打,都有人介紹比佢,無計。

發新話題