49 123
發新話題

[砌版討論] 關於砌板問題

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動

關於砌板問題

我本人用緊紅雙喜 5002橫板 膠係 正手天極3 24-008 反手狂飆3 21-108
我想試下用砌板唔再試套裝板 同開始打緊40+的球
有沒有大大們可以提議一下打40+比較好的板(橫板) 板價錢2000樓下都OK
反手膠打算轉狂飆8
正手膠 諗緊要唔要輕身D既定都係狂飆8
本身習慣打較重身既板
我有去過店問過 玫瑰7的板大約79G
問過人板到90G叫重
又驚90G既板兩邊都狂飆8 會真係好重
有點糾結 希望各位大大比小小意見
謝謝...

板...真係好個人中意,dhs5002套板都吾係輕,剩板一定超過90g.....反手用狂飊3你都打得掂  用得2000甘多,又要有保証大路梗係90g viscaria 正手mxs/mxp反手t64

Viscaria 90g 配正手 05,反手80 或64$2150左右 比$2000高少少

正手用mxs/mxp會平少少嘛

黑檀7😎😎反手打狂飆咁勁。。

暴力型打法? 不如先借朋友板試打下参考下配置先買, 好過買左不適合自己用

樓主點解唔用返舊板只換膠
乜反手打狂飆好奇,我識唔少人都係,其實睇打法。

"暴力型打法" 係乜

引用:
原帖由 egghead1969 於 2015-8-24 00:04 發表

"暴力型打法" 係乜
樓主果塊係成品拍,一換膠,面材就

正手狂8,反手05,great!

嗯~ 多謝各位意見 未真正體驗過砌板既效果 真係反手用狂飆黎拉番過去係順D~ 但試過囉朋友何板 佢玫瑰7 正手粒仔反手狂飆8 我覺佢板太輕
唔知係咪慣左重板囉佢板我拉波時機都唔準..不過我囉自己果塊板拉佢2個鐘我隻手好累..所以唔敢板又90G 2面都狂飆8
有隻板 唔記得咩型號 鋪頭的人叫佢做190 話岩打40+既波 磅過淨板都90G~
咁我有問題~想問 係咪碳千板同純木有咩大分別?

回復 10# 的帖子

横板用碳板好哟,樓主諗住正反都用狂8?敢底板決定左未?

碳板係咪輕D
睇完D討論 板V字頭牌子~T64?
如果正手狂飆8 配反手T64?

唔知得唔得 我對D牌子真係一D認識都唔夠...
求教

純木有利台內球控制,碳板通常拉波二跳沖哟,唔關重量事,打40+反手用05好過64!

回復 12# 的帖子

V字頭係型號,不是牌子

引用:
原帖由 gn03041524@gmai 於 2015-8-24 00:14 發表
嗯~ 多謝各位意見 未真正體驗過砌板既效果 真係反手用狂飆黎拉番過去係順D~ 但試過囉朋友何板 佢玫瑰7 正手粒仔反手狂飆8 我覺佢板太輕
唔知係咪慣左重板囉佢板我拉波時機都唔準..不過我囉自己果塊板拉佢2個鐘我隻手 ...
90g 其實吾算重,stiga 190/145 我都未打過不敢置評,但有朋友話似viscaria,但比我揀會要145弧線較拱易到枱,因為190弧線會平直D,拉波要好準,容錯比較低,容易飛街,2面狂飊8應該都吾重吾錯

回復 15# 的帖子

145比190好打!樓主可考慮Vis or 145!

我睇完D討論..一係選VISCARIA 一係190
咁狂8選 41 40 39 睇番話40係中間
比較好 但狂飆唔灌膠(依樣野完全唔識搞)
板方向就VISCARIA 190 2選1
正手膠就跟建議應該選狂飆8
反手膠05?
係咪咁樣?
唔好意思對E D認識真係.....0...

引用:
原帖由 egghead1969 於 2015-8-24 00:04 發表

"暴力型打法" 係乜
反手用狂飊我兼速度慢小小吾岩我用庶,我知好多人都用得好好

@@~~~145 好D~@@
145 價位係?
VISCARIA價位係?

引用:
原帖由 gn03041524@gmai 於 2015-8-24 00:55 發表
我睇完D討論..一係選VISCARIA 一係190
咁狂8選 41 40 39 睇番話40係中間
比較好 但狂飆唔灌膠(依樣野完全唔識搞)
板方向就VISCARIA 190 2選1
正手膠就跟建議應該選狂飆8
反手膠05?
係咪咁樣?
唔好意思對E D認 ...
已有師兄建議stiga145比190好  狂飊8 應該吾使灌膠都好打

49 123
發新話題