29 12
發新話題

[膠皮討論] 求生膠推介

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:51 移動

求生膠推介

想問下邊塊生膠好控啲又接近反貼?同正膠又有咩分別?

Andro 雞泡魚,
tsp Spectol 21(出名好控,可制造微上旋),
tsp Super Spinpips 21 生膠(依隻怪怪地,對手好難接波,但控制未算最好控,不及spectol 21)

正膠用來bat 波最好,難制做微上旋

但如果想d 波最怪,其實是反貼,因可制造不同旋轉

回復 2# 的帖子

但係雞泡魚唔係正膠咩?

咁andro嗰兩款暴龍呢?

其實邊塊生膠都可以用得好,但首要夾到塊板,綠色暴龍買了配過小鳥及vps都覺得唔好打,但配上蝴蝶新7mm alc又感覺好好用,所以一定要板膠配合

回復 5# 的帖子

硬七夾比較好,SK7/黑檀7/CL類
或者硬碳板 普碳等

人人手感唔同,唔同膠,唔同海綿對板要求都唔同.我依家打0.8日本海綿配C7,SUPER ZJK,鐵牌VIS,TBS,施碳都觉太硬,YASAKA 純木7夹系列'.大小鳥觉太淋,032太笨重,暫時覺得SWORD十年一劍較好用.個人認好選用生膠就是喜歡它与反貼不同,否則不如干脆用反帖.一般外國生膠都較接近反帖,唔邪,适合基本功好的人打相持.生膠与正膠分別在于制造旋轉能力.
洪华山

咁用boll zlc會唔會唔好打㗎?

配生膠比較適合七夾硬木或硬碳tamca之類
愛吃愛喝愛打波,希望改善球技和壞脾氣

[quote]原帖由 w7254685 於 2015-8-23 07:43 發表
咁用boll zlc會唔會唔好打㗎?板身太薄太软,型变太大,不好控,撞击没力。 [/quot
洪华山

玫瑰7/5夾又如何?

如果要接近反交,正交好D,膠質不透明那種,生交外表透明。
一般可試德系,近期adidas最火,清倉價,人仔9x。
也可試NP8绿海,抵玩。

今平😅在那買?????????

求生膠推介
想問下邊塊生膠好控啲又接近反貼?同正膠又有咩分別?

答:最好控生膠偏正(硫化程度較輕)應該是Joola Express One, 最接近反貼了。

至於生膠正膠之分別, 可花數+元買802-40 和802 (前正後生) 貼在球板上自己感受一下, 再決定如何打粒仔了.

若以反貼方式打生正膠, 不如換回反貼打就好, 不用浪費精神時間。

就算正膠会稍接近反貼, 打法已是撞擊及快速為主綫,弱旋弱拉只是過渡。

橫拍正膠(正正反反)可参考詹岩, 多年前內地地方賽時曾勝過馬龍。

中直正膠可参考何志文
乒壇友誼, 強身健體.

回復 9# 的帖子

如果是用硬碳tamca木板, Tango Ultra (超級探戈)是否比例合適?

何志文D波好難學,
1. 一板好發球
2. 推直綫同大斜綫,角度好同快
3. 強而有力的正手殺球(直綫+大斜綫)
4.永不離
Guide for happiness:  
1.Free your heart from hate.  2.Free your mind from worry,
3. live simple, 4. give more, 5. expect less

引用:
原帖由 ThomasKwok 於 2015-8-24 10:34 發表
如果是用硬碳tamca木板, Tango Ultra (超級探戈)是否比例合適?
Moristo SP吧
愛吃愛喝愛打波,希望改善球技和壞脾氣

回復 17# 的帖子

Moristo SP是什麼牌子?

Moristo SP是什麼牌子? - Nittaku

回復 16# 的帖子

佢既高拋發球,開小三角位,真係好難開到

29 12
發新話題