24 12
發新話題

[球板討論] 點解近排好多人放售張繼科系列板

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動

點解近排好多人放售張繼科系列板

唔好打?但咁貴買回來才知唔好打

好多人离婚,道理相若.
洪华山

引用:
原帖由 Tonyyip 於 2015-8-22 11:57 發表
唔好打?但咁貴買回來才知唔好打
打過張ALC,好好打!  

張ALC,硬到無朋友 即放

~超級榮譽~

我覺得最奇怪係張未用過自己既系列比賽

引用:
原帖由 閃人 於 2015-8-22 13:00 發表
張ALC,硬到無朋友 即放
我打過好幾塊板,張ALC係最全面,易上枱得來又夠旋轉。會唔會你果塊太重?
我手中,super ZLC,碳吉他等,都硬彈過我果塊張繼科ALC。 可能我果塊張ALC偏輕(唔記得86g定88g)。一係你果塊係假野,或者我果塊係假野…

引用:
原帖由 slavfung 於 2015-8-22 13:06 發表
有d球員好似我咁,鐘意成日換拍。例如馬龍…
有d球員極少換拍,張繼科就係例子。 無咩好奇怪… 佢唔用唔代表張繼科系列唔好!
有d球員簽左新公司都用舊拍但換柄。例如樊xx

回復 6# 的帖子

果塊係假野 咪UP得又UP,當風濕
華星買回來,使玩假野買唔起呀

~超級榮譽~

引用:
原帖由 閃人 於 2015-8-22 13:16 發表
果塊係假野 咪UP得又UP,當風濕
華星買回來,使玩假野買唔起呀
咁可能你果塊太重我果塊太輕。或者我果塊假野囉。 洗乜咁「 」?
你都冇講你果塊幾重?

引用:
原帖由 slavfung 於 2015-8-22 13:06 發表
你頭先話打過super ZLC果個回覆唔見左o既? delete 左?
你覺得係咪太硬太彈?

回復 10# 的帖子

之前個post唔知點解哟字出唔到

回復 10# 的帖子

szlc硬,不過拉波到抬率高,容錯都幾好

藍龍 口碑好好。

新張就。。。。

原來新張alc 都硬牙,錦新張t5000 咪仲硬!?
a cher..... 之前仲成日想買an柄新張t5000....
打法:亂、 Cute   gum 拍
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

有能力幫助別人,就幫啦。

新張ALC,我就覺得係軟彈,好好打
打過咁多板,呢塊屬於我比較喜愛的

引用:
原帖由 壹點壹 於 2015-8-22 14:21 發表
新張ALC,我就覺得係軟彈,好好打
打過咁多板,呢塊屬於我比較喜愛的
Exactly。冇innerforce zlf咁軟,但都係偏軟,好好打。勁易上台。但就係偏軟,所以較難一板過解決對手。
P.s.做乜呢個forum成日食字

個人手感不同,你喜歡不等於他人喜歡,有人漏夜趕科場 有人辭官歸故里,不能盖棺定论
主啊, 感謝祢賜我赦罪之恩,
又在我生命中施憐憫.
雖然有時我們會受到鄰舍的惡待,
但求祢幫助我們不要以惡報惡,
相反, 懂得像祢一樣去愛和鐃恕他們.
奉耶穌的名祈求, 阿們.

其實吾係吾好打……係我轉另類打法XD
hi

過完手引咪放囉!!!!!

本人菜鳥水平,打開純5夹(直板),轉打新張Alc之前打玫瑰5,想較省力又薄的,所以找加料拍。看過網上討論後,終於選了新張Alc(87g)。初打覺得鐵板一塊,很快便適應了,打了5個月,so far so good, 物有所值。有業餘高手+教練試打我塊板之後,認為手感和拉打力量遠勝玫瑰5和黑檀5。也許我正反手都配較軟的反貼,正手Xiom Sigma I Europe max, 反手Donic Coppa x2 max, 總重量170 g.  最近正手試打neo狂飆3 39度2.2 mm.  可能是第一次打狂飆,海綿比Sigma I Europe 硬得多,打了8-10小時都感覺不到狂飆的威力,比用德套打得費力,但還不及德套冲和轉。

最後再談一下新張Alc,網上資料顯示新張Alc和熱門的Viscaria(祇有横板), Tim Boll Alc 结構一樣5+2,都是Koto, Arylate Carbon, 亞尤斯,桐木,亞尤斯,Arylate Carbon,Koto, 厚度也差不多,5.7mm.  Viscaria 和Tim Boll Alc 會比新張Alc硬得多嗎?有打過這幾塊板的壇友可以指教一下。

24 12
發新話題