發新話題

請教各位師兄師姐如何治療拉傷

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:36 移動

請教各位師兄師姐如何治療拉傷

係咁既,之前我係屋企幫手裝修果陣拉傷左少少
無好好休息,因為想比賽打好D係咁練波
結果發現拉傷手筋既問題越來越嚴重

試過睇鐵打,但醫好本身痛個位置(前臂)之後,換到手腕大臂痛
亦試過買鐵打藥貼敷,但係只係暫時舒緩
掃幾板波又會再發作

傷患問題困擾左我好耐,希望各位師兄師姐比下意見,
睇下有無方法可以完全根治  

如果是韌帶撕裂,最好方法是休息.可以敷冰,敷藥,千万不要按摩.
洪华山

回復 2# 的帖子

唔清楚係咪韌帶撕裂

平時日常無痛,但打波超過30-40分鐘就開始發作

回復 4# 的帖子

大約幾多錢一次  

引用:
原帖由 Edward_Chan 於 2015/8/15 17:58 發表
唔清楚係咪韌帶撕裂

無忘初衷 (雖然仍是長期輕傷)

俞心堂

誠意介紹:

俞心堂--謝文峯博士(省港騎兵)
電話:3486 0723/ 67624912(預約)
九龍櫸樹街2號

我上次扭傷右膝,経謝博士神針妙手,短短2次治療,便葯到回春。

記得講係乒乓論壇會員,重有折扣。記得預約。

休息就是最好的治療

冰敷,唔好熱

引用:
原帖由 Edward_Chan 於 2015/8/15 17:58 發表
唔清楚係咪韌帶撕裂

傷得好深。
無忘初衷 (雖然仍是長期輕傷)

老老實實,場比賽係咪非打不可,
第一,你有冇去照過傷成點?
第二,就算比你夾到一位能醫好你隻手的中/西醫/跌打醫師,
           想根治,真的要休養,聽你描述,係算嚴重,咁樣你要取捨。

同埋,勞損都仲有機會由得它自己慢慢康復,但如果係扭傷,撞傷,一定要盡快去睇好佢

引用:
原帖由 鷹眼 於 2015-8-16 00:45 發表
老老實實,場比賽係咪非打不可,
第一,你有冇去照過傷成點?
第二,就算比你夾到一位能醫好你隻手的中/西醫/跌打醫師,
           想根治,真的要休養,聽你描述,係算嚴重,咁樣你要取捨。
真係唔好打比賽;試過傷左,見平時打 d 場友誼波都冇乜野,落場打比賽,即刻見功,傷上加傷;你只可以輕鬆練就得

引用:
原帖由 cathyliu 於 2015-8-15 20:18 發表
誠意介紹:

九龍櫸樹街2號

我上次扭傷右膝,経謝博士神針妙手,短短2次治療,便葯到回春。

記得講係乒乓論壇會員,重有折 ...
椎間盤凸出得唔得?近排腰痛脚痺.

引用:
原帖由 cathyliu 於 2015-8-15 20:18 發表
誠意介紹:

九龍櫸樹街2號

記得講係乒乓論壇會員,重有折 ...
我上星期都有找他求醫
他是ok的
但有一點大家要有心理準備
他的醫館面積很細,診症及治療時,候診的人會完全聽見你和醫生的對話,知道你的問題,完全無私隱的

我感覺謝醫生十分友善,直接,
例如我問他我明天是否需要覆診
他竟然告訴我,要我按他的指示拉下筋,等幾日,仍有痛楚才找他

現在應該接近痊癒
我覺得他的醫術是ok的

引用:
原帖由 pchan 於 2015-9-3 16:09 發表

椎間盤凸出得唔得?近排腰痛脚痺.
有否照過磁力共振証實椎間盤凸出呢?
我上次見佢用traction 醫另一個病人,應是他個科的。如果太嚴重,可能要手術治療。保重。

發新話題