發新話題

丁團名單公怖 有球會疑似報了23隊

多D人玩,應加多D位。小朋友優先😄。

引用:
原帖由 bombombom1120 於 2015-8-14 18:56 發表
多D人玩,應加多D位。小朋友優先😄。
不如所有公開賽禁止18歲以上參賽算啦

好明顯現在成人小童失平衡喔
紅雙喜DM SP500 SIGMA2 EURO 天弓5
nittaku 玻璃鳥  omg4 pro  rastant
木結他 m1jp R7
紅羽鳥 omg4 euro R7

引用:
原帖由 atcf 於 2015-8-14 23:03 發表
好明顯現在成人小童失平衡喔
真係過左18就好少比賽打
今次仲要搞單咁既野...傷

23隊...真係有d料到
唉...報完佢又成日棄權 阻住曬我地呢d真係打波既人比賽
原本已經少比賽打 咁樣比佢搞一搞又少一次拎分既機會....傷害呀
利申:我係報唔到既

報區賽算數

對冰糭徹底失望

乒總更新左,冇啦啦加左對女丙

引用:
原帖由 hoho0519 於 2015-8-15 13:13 發表
乒總更新左,冇啦啦加左對女丙
乒總之前唔記得左有3隊女丙要升上女乙, 搞錯左數目

回復 75# 的帖子

小朋友已經好多專屬佢地既比賽

成年人可以打既比賽非常少,一年得三個,仲要好難抽中

引用:
原帖由 Edward_Chan 於 2015-8-15 17:51 發表
小朋友已經好多專屬佢地既比賽

成年人可以打既比賽非常少,一年得三個,仲要好難抽中
totally agree

引用:
原帖由 阿舜 於 2015-8-14 00:59 發表
我建議乒總如果想公平D, 除左想辦法增加資源, 增加男丁/女丙既球隊數目外, 最多只預留一半以內做先報先得, 其餘大半都要抽籤作決定

真係唔想再晨早走去排隊

係報名方面, 康文署就真係做得公平得多
絕對同意啦,其實用先到先得的名義係好難杜絕同一球會霸佔較多席位,最公平一定係抽簽。全部都抽簽就唔洗煩,最公平,最節省時間。

真係希望佢地抽埋晒係同一個小組內面

引用:
原帖由 joshualee 於 2015-8-17 00:11 發表

絕對同意啦,其實用先到先得的名義係好難杜絕同一球會霸佔較多席位,最公平一定係抽簽。全部都抽簽就唔洗煩,最公平,最節省時間。
其實還可考慮,最高排名的8隊做種籽,種籽隊不用抽,其他就抽!
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

改咗決策人

引用:
原帖由

阿舜

於 2015-8-14 01:36 發表

呢個就真係無佢乎...

因為乒總已經講明左, 佢地既主要目的係陪訓年青球員, 成年人只係次要 (上次乒總邀請各球會去開會時講到明既)

除非乒總改左人做決策啦, 唔係應該只會更加著重年青人

抽簽最公平,最好取消埋每球隊限額,連同球會都唔避齊齊抽,睇你重報唔報廿幾隊吖喇!
引用:
原帖由 青見人 於 2015-8-17 22:17 發表

其實還可考慮,最高排名的8隊做種籽,種籽隊不用抽,其他就抽!

大家冷靜D......

首先, 報唔到名呢個問題...., 唔止乒乓球. 好多運動都發生, 例如.....渣打馬拉松. 咁其實乒總有佢難處, 雖然我唔係乒總人.

1. 只要你按章程報名, 佢唔可以任意取消人地參賽資格, 乒總唔同網友, 即係其實唔係佢話點就點, 你憑什麼, 可以決定相似球名係同一個球會? 目測? 人地死口唔認, 咁點? 你識投訴, 比人取消資格既都識, 你既投訴, 你講唔出佢地違返左什麼章程, 但係, 乒總取消佢地資格, 即係取消好幾隊按章程報名合資格既球隊, 我想問題仲大.  今年寫左既章程, 只可以按章程而行, 不能隨意取消隊伍.

2. 老實講......, 其實任個機構, 青少年一定係重點培訓, 成人業餘組別, 一定係體育總會次要既項目. 其實乒乓球相對其他運動, 比賽已經非常多, 區賽, 乒總賽, 仲有其他什麼社區中心, 工聯會......, 乒乓球本土賽事, 其實已經比其他多.

3. 其實反問大家, 參加乒總比賽既意義是什麼先? 如果真係好想打, 對不同球員, 咁其實呢個網既乒超聯, 個個星期都有得打啦, 如果為乒總績份, 咁對青少年運動員既意義比成人更大啦........

4. 其實明年, 如果想更公平點, 不會一個團體, 因為先到先得, 而報左幾十隊, 可以參照買樓既辦法,
I) 抽籤.
II) 現場報名, 一個人, 一張身份證, 一個位, 只可以報一隊. 咁你要報23隊, 那就找23個人通宵排隊.

好明顯係乒乓匯智拉  佢地啲人都認左係佢地老細叫佢地報23隊 等成年就俾乒乓匯智間接取消資格

佢老細真係好9 見到佢到想打X佢

其實報唔緊要,但報完成日不出,這才PK

之前的師兄說乒總比賽都是比較注重年青球員,但是,平心而論,那一個香港球員可以拿世綿賽,亞綿賽冠軍,我眼見現在最多人都是成年人,業餘比賽就應該面向大眾已不是小部分人利益。另外,家長真的不是為升學有分加,才叫小孩打乒乓嗎?另外,請問下今次比賽是否有章程說每個球會只可派8隊,如果屬實,乒x報了二十幾隊,是否不合章程,法律層面是否發假孩誓呢?如果是發假誓是刑事罪行,乒總如果明知也不阻止,是否有利益沖突呢?可否向廉政公署投訴?

發新話題