發新話題

打國際比賽有冇規定要將上衣揖入褲內?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:36 移動

打國際比賽有冇規定要將上衣揖入褲內?

見到男港隊外出打比賽, 男隊員上衣很長, 但多數都沒有將上衣揖入褲內, 是否打國際比賽冇規定要將上衣揖入褲內?

Ittf寫明只係建議揖衫,可選擇唔揖,偉大乒總當正一定要揖

引用:
原帖由 henrytam 於 2015-8-10 19:36 發表
Ittf寫明只係建議揖衫,可選擇唔揖,偉大乒總當正一定要揖
乒總比賽所有球員都規定要揖衫, 仲以為國際比賽都是要的....

但其他國家球員多數都有揖衫, 唔通港隊比賽時揖衫會影響發揮?

有D 衫款式設計唔係揖, 揖左好核突

正確是乒總建議
但不強制規定

參考一下 2015 全港公開乒乓球排名單打錦標賽 球員須知 第六點 :
六、 服裝: 球員必須穿著短袖球衣及長度不過膝的運動短褲,其主體顏色不得為白
色或類似顏色。球衣束在短褲內,以維護運動員之良好形象

乒總亦只係寫 "should" 目的係維護運動員之良好形象

Should not must

其實國際賽好多球手都無zip衫

覺得有些設計是包衫先影響型象
紅雙喜DM SP500 SIGMA2 EURO 天弓5
nittaku 玻璃鳥  omg4 pro  rastant
木結他 m1jp R7
紅羽鳥 omg4 euro R7

如果話乒總只建議揖衫,為何乒總比賽時球証一定要球員揖衫?

引用:
原帖由 ttballfan 於 2015-8-11 14:01 發表
如果話乒總只建議揖衫,為何乒總比賽時球証一定要球員揖衫?
請問球証有否說 「一定」?

引用:
原帖由 mao 於 11/8/2015 14:21 發表

請問球証有否說 「一定」?
以小弟的經驗來說,每次比賽時球証都要求將上衣束入褲內...

比賽時球証有叫揖衫,但沒有講 ' 一定 ',即我地可以拒絕球証?

引用:
原帖由 ttballfan 於 2015-8-11 14:55 發表
比賽時球証有叫揖衫,但沒有講 ' 一定 ',即我地可以拒絕球証?
正解

我不能代表乒總 每個比賽規則都可能不同
昨天得唔代表明天得
不過過去七月我打乙組單項是可以
球証只是建議

當然如果章程有寫 must 那作為球員應尊重

香港嘅乒乓賽,即係乒乓球証表現賽

引用:
原帖由 mao 於 2015-8-11 15:00 發表
我不能代表乒總 每個比賽規則都可能不同
昨天得唔代表明天得
不過過去七月我打乙組單項是可以
球証只是建議
我以為淨係著裙先不用!
其實真係無奈!旦白講當比賽開始時,球証嘅一句,請雙方球員攝番件3,我諗冇人問可唔可以唔攝!
咁就入咗局!
就正如在街上有個警察突然叫你:「先生/小姐,你過一過黎。」你不會拒絕!
但有個路人甲同你講同一番話,你唔會理佢!
這是身份的問題!
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

引用:
原帖由 青見人 於 2015-8-13 22:11 發表

我以為淨係著裙先不用!
其實真係無奈!旦白講當比賽開始時,球証嘅一句,請雙方球員攝番件3,我諗冇人問可唔可以唔攝!
咁就入咗局!
就正如在街上有個警察突然叫你:「先生/小姐,你過一過黎。」 ...
球場上球証的說話,等于法庭上法官的說話,沒有人可以說不.....

發新話題