發新話題

[砌版討論] 小弟想砌一塊橫板,budget$ 600

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動
性價高既板

只系一個學生哥

引用:
原帖由 ttanson 於 2015-8-16 12:34 發表
只系一個學生哥
想問下樓主而家塊板打咗幾耐? 打得順唔順手? 我地成日話成品拍唔扺買, 係有理由既. 但係你已經使錢買咗, 亦都唔使急住要換. 對新人嚟講, DBH五星雙反應該都係一塊OK全面既波板. 你話而家用呢塊板正手可以快攻拉弧, 反手可以擋同削(離枱削定係搓?)嘞. 你可以先打多幾個月, 練埋撥帶推同反手拉擰等技術, 等確定到自己係近枱定離枱, 係進攻, 防守定全面型, 先至投資將器材升級. 到時你應該自己會識揀合適既器材.
當然, 如果有睇到你打波既教練或者資深師兄叫你換板, 又作別論.
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

用左四個月,但二手的。反手膠又滑滑地,所以想換。

引用:
原帖由 ttanson 於 2015-8-16 14:08 發表
用左四個月,但二手的。反手膠又滑滑地,所以想換。
咁不如當你要買既係你第一塊板. 大胆啲建議, 銀河N2五夾純木 (唔使150元?), 兩塊入門中國反膠(兩塊雙魚830?), 唔太黏唔太澀, 唔使灌既. 夾埋200幾蚊, 一塊新DBH五星既價錢. 剩低啲錢, 加埋再儲一啲, 將來至買塊靚既. 師兄師姐點睇?
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

已有紅雙喜5星

請師兄評下呢個配撘
板Samsonov force pro black edition
正手膠:狂颷3
反手膠:lkt超能量

引用:
原帖由 ttanson 於 2015-8-17 22:54 發表
請師兄評下呢個配撘
板Samsonov force pro black edition
正手膠:狂颷3
反手膠:lkt超能量
決定七夾了.
Neo狂颷3. 不用灌膠.http://www.dpin100.com/goods-406.html
不要扔掉舊板. 留著做練習拍.

其實簡簡單單一塊銀河U2 加兩面CJ8000已經足夠

引用:
原帖由 TomLai 於 2015-8-18 00:40 發表

決定七夾了.
Neo狂颷3. 不用灌膠.http://www.dpin100.com/goods-406.html
不要扔掉舊板. 留著做練習拍.
灌膠有什麼用?

引用:
原帖由 ttanson 於 2015-8-18 07:29 發表

灌膠有什麼用?
唔詳細答啦. 間單啲講幾句.
(1) 老狂3要用有機膠水做啲叫做灌膠既手腳先至好用. 咁樣好麻煩(猶其係對新人嚟講). 最敝就係國際乒聯最近規定唔准用有機膠水.
(2) Neo狂3用無機膠水, 又唔使灌膠, 合晒國際乒聯既規定.
(3) 好多人認為Neo狂3冇老狂3咁勁. 我諗新人唔使理咁多啦.
有錯請師兄師姐原諒, 並請更正.

neo狂3好過狂3?

回復 112# 的帖子

其實係用為無機膠水而推出的neo狂飆3海綿好似照舊,但有一層打底層,代替灌膠,當然,叫店舖老闆幫你找一軟小小,會打得更舒服。
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

引用:
原帖由 crazyvin 於 2015-8-18 01:07 發表
其實簡簡單單一塊銀河U2 加兩面CJ8000已經足夠
同意!要限到好低budget,買銀河唔洗諗!

CJ8000我見好多人用來練基本功~

想有得長用

四百陵蚊既銀河絕對係又平,性價比又高,不過唔好打。過來人

引用:
原帖由 ttanson 於 2015-8-19 10:17 發表
想有得長用
長用就儲多D錢先買!

回復 117# 的帖子

同意横變直兄,樓主可以做幾日pt儲錢!

only 13 yr old! how to do part time

師兄,比下意見

發新話題