發新話題

[砌版討論] 小弟想砌一塊橫板,budget$ 600

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動
引用:
原帖由 ttanson 於 2015-8-16 14:08 發表
用左四個月,但二手的。反手膠又滑滑地,所以想換。
樓主睇唔睇到你塊板既兩塊膠係咩型號?
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

引用:
原帖由 TomLai 於 2015-8-19 20:16 發表

樓主睇唔睇到你塊板既兩塊膠係咩型號?
正手狂3,反手狂二

引用:
原帖由 ttanson 於 2015-8-19 20:23 發表

正手狂3,反手狂二
兩塊都係黏膠. 但係根據廠方資料, 狂二既抛角(throw anble)比較低. 正手高抛, 反手低抛, 係一個好常見既安排. 我塊反手膠既抛角都好低.
會唔會你塊反手膠唔係滑, 係你唔適應佢抛角低?
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

師兄請問什麼是拋角?

引用:
原帖由 ttanson 於 2015-8-19 21:28 發表
師兄請問什麼是拋角?
Throw angle:
拉波既時候個波會先升高, 過網之後至跌番落枱. 升得高即係抛得高, 即係話抛角高. 升得低就係抛角低.
你塊板正手高抛, 反手低抛. 如果正反手塊板用同一個傾斜度拉波, ---[正手會易啲出枱, 反手會易啲落網]--講錯咗.

引用:
原帖由 TomLai 於 2015-8-19 21:43 發表

Throw angle:
拉波既時候個波會先升高, 過網之後至跌番落枱. 升得高即係抛得高, 即係話抛角高. 升得低就係抛角低.
你塊板正手高抛, 反手低抛. 如果正反手塊板用同一個傾斜度 ...
上面throw angle既定義應該OK. 後面既補充講錯咗. 對唔住.

即係.......

要換??????

引用:
原帖由 ttanson 於 2015-8-19 22:07 發表
要換??????
唔一定要換. 你唔知道兩面塊膠特性唔同, 可能以為其中一塊膠唔妥.
你塊反手膠抛角低, 擋波過網低啲, 彈得冇咁高, 冇咁易俾人打死. 正手膠抛角大, 拉波易上枱啲.
適應到既話, 唔一定要換.

反手比較差,所以吾覺

樓主你用塊反手狂2膠開波西唔西? 如果西就唔係滑. 如果唔西就真係有問題.

無正手咁西,但係可能未掌握反手發球

引用:
原帖由 ttanson 於 2015-8-20 07:16 發表
無正手咁西,但係可能未掌握反手發球
可以反轉塊板楂, 用狂2做正手, 睇下用佢開正手波西唔西.

Stigma clipper wood cr 可吾可以?

狂二同狂三差吾多,但反手膠前面爛左

Stiga板,師兄可唔可以推介下,因為叫潮坊減緊價

其實師兄而家係咪決定打7夾
現在愛上了OMEGA5和省狂3做正手
Tenergy64也是本宮的心頭好哦

係,7夾好似好借力d

請問各位ching,邊度買板先平 (本人住港島)

各位師兄請答小弟,小弟用7夾定5夾板好?

發新話題