36 12
發新話題

[綜合技術] 想請教怎樣練波才會有進步?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:20 下沉

想請教怎樣練波才會有進步?

發覺練波時到檯率有八成或以上, 但不知為何計分時只有很低的到檯率?
想必是小弟練波方法不正確........

因小弟只是一個業餘的乒乓球愛好者, 並不想跟教練去學波,
所以想請教各師兄, 會否有一套簡單而有效的方法去練好基本功?

找一個高水準波友練.喂波,一定進步,我都想

~超級榮譽~

引用:
原帖由 反膠王子2 於 2015-7-23 15:53 發表
好多原因架
應該係小弟基本功差......

引用:
原帖由 閃人 於 2015-7-23 15:54 發表
找一個高水準波友練.喂波,一定進步,我都想
真的很難找.....

與不同對手多計分
主:Donic ZhouYu Two (Xiom Vega China + Vega Europe 2.0)
副:120G 日直單檜(Xiom Omega V Tour)

練習不定點球
愛吃愛喝愛打波,希望改善球技和壞脾氣

引用:
原帖由 koala 於 2015-7-23 16:40 發表
與不同對手多計分
就是與不同對手打計分, 先發覺練波和計分是兩回事....

引用:
原帖由 garfieldjam 於 2015-7-23 17:08 發表
練習不定點球
多謝指點....

上乒乓网看吧。。。。。
kk  正手: Vo>102  反手: 68-030

針多d雞,要大d的,
就學識點樣唔輸波先.

引用:
原帖由 ttballfan 於 2015-7-23 16:17 發表

應該係小弟基本功差......
其實你同教練練個時,唔好理上檯率先,攪掂個基本功同個節奏先;因多球上檯率冇鬼用,今日100%上檯,下次教練要你打另一個落點,你基本功差,除時變零都得 ;攪好基本功,轉落點個到可以快尐識應,對你打 game 有幫助。

等我吹下,所發出的節奏、包括速度、力量、旋轉,帶領著全局,誰人節奏領著就誰佔上風,例如長跑好手,領頭的會帶著速度,迫著後面的跑手追逐,領頭人會佔領上風。

所以訓練要有不同的節奏訓練,即是要有不同的速度、力量、旋轉訓練,所以如果對手節奏超快但自己跟不上,就要訓練時再加點難度
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 kennykong 於 2015-7-23 19:46 發表
上乒乓网看吧。。。。。
看過乒網教學,看似容易,但自己跟不上....

引用:
原帖由 tomcat 於 2015-7-23 22:41 發表
針多d雞,要大d的,
就學識點樣唔輸波先.
師兄, 唔明何為...針多d雞,要大d的?

引用:
原帖由 egghead1969 於 2015-7-24 00:53 發表

其實你同教練練個時,唔好理上檯率先,攪掂個基本功同個節奏先;因多球上檯率冇鬼用,今日100%上檯,下次教練要你打另一個落點,你基本功差,除時變零都得 ;攪好基本功,轉落點個到可以快尐識應, ...
因小弟只是一個業餘的乒乓球愛好者, 並沒有跟教練去學波, 一般都是找波友練波,所以希望找到一套簡單而有效的方法, 去練好基本功...

引用:
原帖由 速鳥 於 2015-7-24 10:41 發表
等我吹下,所發出的節奏、包括速度、力量、旋轉,帶領著全局,誰人節奏領著就誰佔上風,例如長跑好手,領頭的會帶著速度,迫著後面的跑手追逐,領頭人會佔領上風。

所以訓練要有不同的節奏訓練,即是要有不同的速 ...
多謝師兄指點....

回復 14# 的帖子

網上教學是理論和經驗,更重要的是實踐和練習。加强基本功訓練是唯一的途徑,那是未有捷徑的。按步就章多打多練,上枱率自然提高!
kk  正手: Vo>102  反手: 68-030

引用:
原帖由 kennykong 於 2015-7-24 14:14 發表
網上教學是理論和經驗,更重要的是實踐和練習。加强基本功訓練是唯一的途徑,那是未有捷徑的。按步就章多打多練,上枱率自然提高!
明白,多謝指點.....

會唔會有師兄肯同小弟練基本功呢?

36 12
發新話題