21 12
發新話題

[球板討論] 中直單面膠-想請教

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動

中直單面膠-想請教

小弟兒時是乒乓校隊,現在中年想重拾兒時樂趣,我是中直單面膠打法,想請救有冇球拍專門設計給這打法?反膠要全面有什麼選擇?請各高手指點!謝謝!

BTY TAKSIM
<-->
.

BTY 吉田海偉
主板:水谷ST 正手:omega4 asia  反手:t64
         Viscaria 正手omega4asia 反手:t64

膠。。。。

貴既 T05 (5XX )
中價既 Baracuda / Omega 4 Pro... ( 2XX )
平平地既 Neo 狂三 ( 1XX )

路過                        
打法:亂、 Cute   gum 拍
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

有能力幫助別人,就幫啦。

吉田乃蝴蝶木材發作, 貴純木夾, 近來在澳門致富見到個價, 想嘔...... 當然香港球店應沒有致富貴, 但應差不遠

<-->
.

小弟高大兼手大,是否選重和厚的拍較適合?例如Butterfly 閃光max 單檜10mm

單面不如打日直

單面就梗係日直,可以到旺角某間舖買特注日直,靚到震

但一向用中直,怕日直不習慣

香港的話, 大概 550-600 左右啦, 最近某店有優惠:
http://www.hkttf.com/viewthread.php?tid=75995&extra=page%3D1
引用:
原帖由 乒乓在線 於 2015-7-23 14:03 發表
吉田乃蝴蝶木材發作, 貴純木夾, 近來在澳門致富見到個價, 想嘔...... 當然香港球店應沒有致富貴, 但應差不遠

有幾靚?? 俾您攪到心郁郁添....................

請問係咪近朗豪坊果間?
定係要差唔多行到去大角咀, 假日唔開果間?
還是係原本O係深水"保", 最近搬左果間?
引用:
原帖由 super_phoenix 於 2015-7-23 15:13 發表
單面就梗係日直,可以到旺角某間舖買特注日直,靚到震

嗯... 之前我都有一排由中直轉左打日直, 開頭係有點唔慣 (厚 + 細板面)
但練多一陣就可以適應啦, 同埋一路練一路跟手形磨塊日直, 就會冇咁頂手

過來人咁講句: 單檜日直, 果下"吸 + 噴"球感, 真係好鬼死正...........................
引用:
原帖由 Pingpongboy 於 2015-7-23 16:25 發表
但一向用中直,怕日直不習慣

樓主係想打中直, 大家就無謂亂比意見啦, 打唔慣其他係咪你地負責先

Why don't u try buying stiga clipper cr and use baracuda
現在愛上了OMEGA5和省狂3做正手
Tenergy64也是本宮的心頭好哦

回復 14# 的帖子

讚好,clipper wood還是好夠力,可以唔用baracuda,可用MXP
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

日直就推薦 darker speed 90,好打但較貴,正手64或MXP
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)

多謝各位熱心的意見,第一塊都會買中直,第二塊先考慮日直,小時一向都好"恨"有塊閃光一號&#128513;&#128513;&#128513;

回復 17# 的帖子

閃光一要去陞X買,已經好難找到

仲買唔買倒黑蝴碟閃一?

回復 19# 的帖子

鐵牌好難,舊鋁牌可能仲有

21 12
發新話題