發新話題

眾球友,你地介唔介意其他球友教球友如何折解你的套路

眾球友,你地介唔介意其他球友教球友如何折解你的套路

是咁的,近來唔知做乜,球會中有一名球友(在球會中,算半個高手),每當有球友打比賽輸了比我,就即刻走來同佢地話要點打(試過我重未離波檯),例如我開下旋跟手拱佢地正手,佢地應該點做之類。都唔知佢做乜鬼
講明先本人唔係乜高手,只係技術一般的波友

冇咩好介唔介意,以球會友,大家都想改進,他改進時你亦會改進。

引用:
原帖由 sammon 於 2015-7-21 10:17 發表
冇咩好介唔介意,以球會友,大家都想改進,他改進時你亦會改進。
我都明,但佢個個輸波都唔出聲,係教輸比我個 d

咁佢對過你未。。。。。
紅雙喜DM SP500 SIGMA2 EURO 天弓5
nittaku 玻璃鳥  omg4 pro  rastant
木結他 m1jp R7
紅羽鳥 omg4 euro R7

引用:
原帖由 atcf 於 2015-7-21 10:36 發表
咁佢對過你未。。。。。
未;佢都唔會同我打,佢起碼多我三、四板波;打聯賽又唔同組別

引用:
原帖由 egghead1969 於 2015-7-21 10:20 發表

我都明,但佢個個輸波都唔出聲,係教輸比我個 d
佢睇得你起先教的對手點樣打你啫。

可能對你打法有興趣但又唔落場喎,咁可能構成只提議對你打法囉
紅雙喜DM SP500 SIGMA2 EURO 天弓5
nittaku 玻璃鳥  omg4 pro  rastant
木結他 m1jp R7
紅羽鳥 omg4 euro R7

咁多事既佢 呢D人咪理佢啦

無所謂,打法係咁就咁,但會有其他因素影響,也會有一些改變,所以唔怕,打波時會變,好難就住打法去針對。
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

其實打球局應該有一個廣闊的胸襟

我反而有過以下一些經驗

例如有一個波友的發球十分厲害,我試過邀請他再開一次,亦請教他如何接發,雖然講完我多數唔明

打完之後討論如何面對某球友的打法,講真,好小事。我試過同一個防守好勁既波友打波,打完我話佢D防守勁到傻,佢反而主動同我分享我同佢打既時候一些毛病

又例如,我們打完波吃飯的時候,好多時都會在成班人討論某些人的打法,某些人亦在席上,我覺得問題不大啊!

不過,講既時候,當然不要高高在上,刻意抬高自己,看輕別人。用一個分享,友善的口吻講下波經,我估多數人都接受

一d刀唔介意,教路係因為對手弱,睇得你起,亦可考驗下自己應對方法,輸左咪諗下典解咯!

介意,係一回事.
但你可想吓佢教的野得唔得...

引用:
原帖由 tomcat 於 2015-7-21 23:29 發表
介意,係一回事. 但你可想下佢教的野得唔得...
好問題,因為佢教個班友到目前為止都唔係點做到佢講概野(其實好多聽完就算);而我撞到可以百份百封殺到我個板波,基本上唔係用佢講個 d 方法
引用:
原帖由 tomtom1995 於 2015-7-21 13:17 發表
無所謂,打法係咁就咁,但會有其他因素影響,也會有一些改變,所以唔怕,打波時會變,好難就住打法去針對。
我都明;以前試過我有個隊友,次次都輸比我,搵我同佢一位練波友打一場波(其實係專登打,因為我地大家都係同一位教練,問教練都知大概),明白我個套路,等可以贏到我。但贏了一排,我一轉個形式,佢咪輸返。

但個位波友最煩係見到邊個同我打比賽都問下,輸左就教路,連個 d 唔係同佢打開波的波友都問/教,有次重專登坐起到睇完場波,完場後教路 ,唔知係我在意定點,總之幾針對我

其實都唔知好唔好叫佢收聲

多謝上面眾波友意見

發新話題