23 12
發新話題

乒乓球有成績先 還是有資源先?

乒乓球有成績先 還是有資源先?

純綷討論
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

可以講得詳細D你個問題嗎?

看看那方便既資源啦
我會同意請得起一個好教練先有較大機會有好成績...(可惜我請唔起 )
但如果說是好的器材的話我就有所保留...
主板 Viscaria  正:Omega 4 Pro 反:Vega Pro

唔知點解放不了全部文字入來

唔知點解hkttf 放不了全部文字入去

可以做生意作比喻: 開始創業時,會累積客源,計好數、再投放資源開公司, 始創業初時,可能要守-段時間,守得長或短,也要視乎公司投放了多少資源來推擴及改良商品嘅質量與技術,來吸引世界注意。
公司=投放資源
商品=球員
其實兩者都重要,有好嘅球員、也要有伯樂很投放資源去改良球員嘅質量與技術,我相信成績,只是時間問題,不要只放眼現在,也要展望將來

Regards,
KKfan

真心話,,唔投入資源何有資格想成績???
紅雙喜DM SP500 SIGMA2 EURO 天弓5
nittaku 玻璃鳥  omg4 pro  rastant
木結他 m1jp R7
紅羽鳥 omg4 euro R7

推理(logic)上是先有资源,後有成績。因果關係。
無忘初衷 (雖然仍是長期輕傷)

引用:
原帖由 ArcoLee 於 2015/7/13 14:53 發表
可以講得詳細D你個問題嗎?
同意。

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2015-7-13 14:16 發表
純綷討論
你的問題很清楚,但係好多人也唔明!攪到離題!
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

我覺得係資源(錢)同比賽獎金,睇返嗰時香港盃有獎金時好多隊都請人來比賽,咁本地球員要出賽就只有變得更強,變強了就有成績。另外,如果家長冇錢比小朋友學波會比有教練的小朋友更難有成績。

引用:
原帖由 青見人 於 2015/7/13 19:04 發表

你的問題很清楚,但係好多人也唔明!攪到離題!

貓哥問既係

究竟香港係出左班精英球員先,政府先見到重要性,然後先至撥款
定係乒乓球因為一d 原因( eg. 文化,普及性),令政府大力發展呢樣運動,然後先有精英運動員呢?
木: Butterfly Viscaria
正手: Tibhar MX-P
反手: Tibhar EL-P

正常有資源,才有成績;跟住有成績,才有更多資源 .

我覺得這個問題係有時代性。

引用:
原帖由 brian1115 於 2015-7-13 21:51 發表
貓哥問既係

究竟香港係出左班精英球員先,政府先見到重要性,然後先至撥款
定係乒乓球因為一d 原因( eg. 文化,普及性),令政府大力發展呢樣運動,然後先有精英運動員呢?
香港乒乓網

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2015-7-13 14:16 發表
純綷討論

80年代以前,普遍學童都未必有資源請教練或入球會練習,可能都係靠自己同朋友仔狂練,練得好啦,打嬴比賽啦,咪可以拿到更多資源。

但今時今日,如果一個小朋友只係靠同朋友仔練習(冇教練教),即使幾勤力都好,出去比賽都只能做炮灰。

梗係有資源,才有機會出成績啦.
有限的資源,只可出有限的成績.
學校的資源啟發興趣,
康民的康樂/健康為主
一般家長極其量,專業門口.
兵總推廣/培訓/鑼牌---都要有$$$/資源配合.

但政府最想的係
家長出鷄,
政府出豉油,
上咗米g連的`咪話佢係總廚.
再加蜿白飯比你.
就話因為有咗呢蜿白飯,d鷄先吟好味.

本帖最近評分記錄

香港男隊及女隊訓練資源已經不同
女隊有奬有成績待遇更好,外出比賽亦較多

新加坡,日本,韓國,台灣等地區長期派球員到海外參加大大小小青少年比賽
經驗 成績 資源 更好

攪掂
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
香港乒乓網

引用:
原帖由 joshualee 於 2015/7/13 22:29 發表

80年代以前,普遍學童都未必有資源請教練或入球會練習,可能都係靠自己同朋友仔狂練,練得好啦,打嬴比賽啦,咪可以拿到更多資源。

但今時今日,如果一個小朋友只係靠同朋友 ...
歐婉薇

23 12
發新話題