發新話題

[其它討論] 到底保護貼係咪有用實驗

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:52 移動
日本慶應義塾大學有學生於14年做過科學實驗,證明護貼唔係得個貼,而係真有其用,睇完數據包補你

個實驗分別對反膠同粒仔做恢復係數(有幾彈)同摩擦係數(有幾嚡)既量化測試,收集完第一組數據之後,將膠皮一半以護貼覆蓋,另一半外露於大氣中,再放入攝氏60度既焗爐焗48小時加速老化以模擬實際使用,之後再收集新一組數據,反覆四次

數據如下:

由上圖可見,無論反膠定粒仔,有冇護貼對恢復係數都影響不大。至於摩擦係數,粒仔有護貼基本上等於冇護貼,不過反膠用護貼既效果就好似上妝後同落妝後既女士們一樣天壤之別

手殘………

手殘………x2

感謝提供這數據
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

打法:亂、 Cute   gum 拍
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

有能力幫助別人,就幫啦。

有個疑問,點解用完保護貼摩擦系數會高左?哈哈

引用:
原帖由 ArcoLee 於 2015-7-13 14:20 發表
可能焗完之後,保護貼的黏液溶左落膠皮
或者, 「開膠」

在文章中作者都有提及到摩擦係數變高咗,不過就冇嘗試解釋原因,反而對冇用護貼果半邊用顯微鏡做咗觀察,發現表面多左好多粒粒,減低咗平滑度,導致摩擦係數變低

引用:
原帖由 ArcoLee 於 2015-7-13 14:20 發表
可能因為日本保護貼係粘性.
板:Timo Boll ALC FL
膠: FH: ELS; BH: R7S
喜歡: 多板數來回

想信保護貼就如保鮮紙,保持膠面如新一樣
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

打完抹好放入保袋己ok.黏套才要贴protect

三個月實驗結果

個實驗唔經唔覺做左三個月喇
都係係時侯分享一下
一開初我搵番依SET野出黎
發現嘩原來咁唔貼會滑左咁多
點知原來表面有一層油加塵
我用手指擦開左之後發現原來分別係有分別
不過分別係細到無輪
好似我咁一個星期打四五次 三個月就打左一百次左右啦
300蚊磈膠都係3蚊一次 打到咁上下食少餐買過磈新好過
好過又要小心奕奕 貼保護貼 真係多舊魚
反而我覺得油同塵先係致命傷
打前要清潔下先係重點
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
本帖最近評分記錄

多謝分享.
油? 阿媽煮餸冇開抽氣扇?

主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

Aroc兄,睇你手字都唔係學生哥,點樣可以一星期打五一波呢?

謝分享。小弟不是時常打,一星期一、兩次, 但膠皮用不長,三數月已很殘,打完有噴清潔泡泡,但擺著過夜。最近換了膠,店主說氧化了,現在風乾一陣後,貼上保護貼,放回球套,看可否襟用一些。

引用:
原帖由 dlwtong 於 2015-10-13 12:56 發表
Aroc兄,睇你手字都唔係學生哥,點樣可以一星期打五一波呢?
人唔係學生哥,心係學生哥,
LUNCHTIME都有一班同事打,平時放工有局都會打
六日有時間打
未有老婆仔女,大概就係咁既生活節奏

年輕就是力量,單身就是自由

我成日試板,每個禮拜打得一兩個鐘,一塊板,一個月未必打到一兩次,所以一定要用保護貼,仲系粘果種。
打法:亂、 Cute   gum 拍
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

有能力幫助別人,就幫啦。

發新話題