30 12
發新話題

[其它討論] 想請教各位如何去除板上的膠水漬又不會傷害木板呢?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:52 移動

想請教各位如何去除板上的膠水漬又不會傷害木板呢?

想請教各位如何去除板上的膠水漬又不會傷害木板呢?
謝謝!
主板 Viscaria  正:Omega 4 Pro 反:Vega Pro

請問你用咩膠水????
打法:亂、 Cute   gum 拍
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

有能力幫助別人,就幫啦。

用了729乒乓專用膠水
引用:
原帖由 直直地 於 2015-7-7 10:59 發表
請問你用咩膠水????
主板 Viscaria  正:Omega 4 Pro 反:Vega Pro

729未用過。。。

可以試下摞張普通 A4 紙  搾成一個紙球, 用黎打磨個板面。 有效又唔傷板。

如果係有機 lub 癡癡 果d,可以試下用 嚓膠 擦下。
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

唔該哂師兄!
想問一下用一張普通的A4紙

因為d膠水潰另到個板面起哂好多粒粒膠水,好難去走....

用冇用的反貼膠面擦可能有效

用海芙膠水,搽一浸膠水厚厚地,等佢乾左之後,慢慢撕出來,乜膠水漬都無哂

用左729(無機)?!(恐怕好難救得返)
我以前都開post講過,叫人千萬不要用729!
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

對,用左729(無機)
私太耐冇用膠水貼板....對上一次已經係12,13年前用地球牌膠水....
之後幾年前有個friend話用淨少少之後就送左呢樽729給我......

引用:
原帖由 Bluebird 於 2015-7-8 00:57 發表
用海芙膠水,搽一浸膠水厚厚地,等佢乾左之後,慢慢撕出來,乜膠水漬都無哂
請問海夫有機無機都一樣嗎 ?

唔該哂葉師傅 同BlueBird 兄!!
今晚會試試用冇用的反貼膠面擦
沒有海芙膠水所以冇得試

求救!!

同樣除唔到有機膠水殘留係木板上嘅漬
唔知關唔關我貼塊海天藍鯨2嘅打底層事?
係咪用A4紙捽得走?我塊infinity vps新咖Help me please!! Thanks!
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

我以前用過Palio 無機膠水, 板上的膠水層好難甩,  我用界刀來清理

infinity 要特別小心。。。。。。!!!

拉絲會嚴重!

重用有機?

引用:
原帖由 橫變直 於 2015-7-15 21:23 發表
重用有機?
Sorry,更正係用左無機膠水(白色嗰隻)。手快快打錯字

引用:
原帖由 直直地 於 2015-7-15 20:59 發表
infinity 要特別小心。。。。。。!!!

拉絲會嚴重!
係呀我都聽過,所以揻膠出黎好小心處理,慢慢掀起。好彩暫時冇拉絲… 而家希望可以成功除走膠漬。

順便一問,無機膠水以除膠難度黎講,邊隻最好?
紅雙喜掂唔掂?

紅雙喜大樽裝、nittaku finezip,都易起膠除膠。除左個別例子。

30 12
發新話題